Pretraživanje kataloga
Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
SPOMENIK BANU JOSIPU JELAČIĆU
Otkriven je spomenik banu Josipu Jelačiću, koji je prvi zagrebački spomenik u bronci, djelo poznatog bečkoga kipara Antona Dominika Fernkorna, a sama svečanost snimljena je na fotografiji Franje Pommera i to je zapravo prva reportažna snimka u Hrvatskoj.
O BOJI TOPAZA
Topaz je poznati dragi kamen koji uglavnom u prirodi dolazi u žutoj boji ili bezbojan. No, moguće su i neke druge boje topaza; koje, i što to utječe na promjenu boje, saznajte iz članka.
JANE AUSTEN
Jane Austen (Steventon, 16. prosinca 1775. - Winchester, 18. srpnja 1817.) bila je prominentna britanska književnica. Njezini pogledi na život žena i divno slaganje ironije učinili su ju jednom od najznačajnijih književnica njenog doba, a i dan-danas je njeno štivo vrlo omiljeno, prvenstveno među pripadnicama ženskog spola. Od 1785. do 1786. polazila je Školu za djevojke u Readingu. Stekla je šire obrazovanje od tada uobičajenoga za djevojke te se već rano posvetila pisanju, a prva priča objavljena joj je već 1789. Jane Austen je svoja književna djela izdavala anonimno zbog čega je, iako vrlo čitana, sama autorica bila isključena iz važnih literarnih krugova. Sva njezina djela ljubavni su romani, pisani pod utjecajem romantizma u engleskoj književnosti, no Jane nije bila tipični književni romantičar.
ARTHUR CHARLES CLARKE
Arthur Charles Clarke (16.12.1917., Minehead, Engleska - 19.03.2008., Colombo, Šri Lanka), britanski stručnjak za istraživanje svemira, popularizator astronautike i pisac mnogobrojnih djela znanstvene fantastike od kojih mu je najpoznatije "2001 Odiseja u svemiru". Jedan od velike trojice pisaca znanstvene fantastike (druga dvojica su Isaac Asimov i Robert A. Heinlein). Prema njegovom romanu 2001: Odiseja u svemiru 1968. godine Stanley Kubrick snimio je istoimeni film koji je postao klasik svog žanra, s uvodnom scenom kosti koja leti kroz zrak i pretvara se u orbitalnu stanicu, uz glazbenu podlogu Straussovog Tako je govorio Zaratustra. Peter Hyams je 1984. snimio nastavak filma prema sljedećem romanu u nizu, 2010: Druga Odiseja. Sir Arthur C. Clarke preminuo je u srijedu, 19. ožujka 2008. u 1:30 sati u bolnici u Colombu u 91. godini, priopćio je njegov agent Rohan da Silva. Poželio je da mu na grobu stoji epitaf: "Ovdje leži čovjek koji nikada nije odrastao, ali nije ni prestajao odrastati.".