Banner
Osnovna škola Majstora Radovana, Trogir

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice

Slika
Ukinuta Dubrovačka Republika
Nakon sloma Mletačke Republike 1797. dalmatinski obalni pojas dolazi pod jurisdikciju Habsburške Monarhije. Požunskim mirom 1805. svu Dalmaciju i Boku kotorsku dobivaju Francuzi, a jedino je teritorij Dubrovačke Republike prekidao kopnenu vezu među njima. Pojavom Napoleona s jedne, a slabošću Turske s druge strane, Dubrovačka Republika više nije bila sigurna u ustaljenom sustavu zaštite. U opasnosti od ruskog zauzeća grad se 27. svibnja 1806. bez otpora predao francuskim postrojbama. Početkom mjeseca listopada 1806. uz pomoć generala Marmonta neprijateljska je vojska istjerana s teritorija Dubrovačke Republike. Francuzi su preuzeli civilnu vlast u gradu. Goleme francuske kontribucije i nameti za izdržavanje brojnih trupa potpuno su iscrpili Republiku. Dubrovačko brodovlje bilo je uništeno ili uzapćeno u sredozemnim lukama, a trgovina sa zaleđem prekinuta. Dana 31. siječnja 1808. Marmont je, mimo znanja Napoleona (dakako, uz njegovo naknadno odobrenje), dekretom raspustio Senat i dubrovačku Vladu i time ukinuo dubrovačku nezavisnost.
clanak
Dan nezavisnosti u Nauruu
Republika Nauru je otočna država u Tihom oceanu nedaleko od ekvatora. Po površini je nešto manja od otoka Vira, a po stanovništvu nešto manja od grada Vrbovca. Ova zemlja je najmanja izvaneuropska država i najmanja svjetska republika, te jedina država na svijetu bez glavnog grada. Najbliže okolne države su Savezne Države Mikronezije na zapadu, Maršalovi Otoci na sjeveru, Kiribati na istoku i Solomonski Otoci na jugu. Nakon tisuća godina vladavine naroda mikronezijskog i polinezijskog podrijetla, otok je kolonizirala Njemačka pred kraj 19. stoljeća, da bi poslije Prvog svjetskog rata potpao pod upravu Australije, Novog Zelanda i Ujedinjenog Kraljevstva. Nakon japanske okupacije tijekom Drugog svjetskog rata, ponovno je uspostavljena uprava ovih triju zemalja. Nauru je svoju neovisnost stekao 1968. godine. Kao otok bogat fosfatima, glavna gospodarska aktivnost od 1907. godine bila je vađenje i izvoz ovog dobra. Iscrpljivanjem ovih rezervi, okoliš otoka ostao je teško narušen, a bogatstvo države ubrzano se počelo smanjivati. Kako bi održala visoki standard života, vlada Naurua je kratko u 1990-ima od države stvorila porezni raj i središte za pranje novca. Od 2001. godine, gospodarstvo se održava uz pomoć australske vlade, koja za uzvrat od Naurua traži čuvanje tražitelja azila koji pokušavaju ući u Australiju.
clanak
Najveći cvijet u bilinskom carstvu
"Godine 1818. naišao je dr. Arnold, koji je putovao unutrašnjim krajevima Sumatre u društvu prijatelja Raffles-a na jedan ogroman cvijet do onda nepoznate biline. Cvijet je imao u promjeru jedan metar, a bio je težak oko 5 kg. Bilinu je iztražio engleski botanik Robert Brown, te ju je u počast obretnicima nazvao Rafflesia Arnoldi." Više o cvijetu pročitajte u članku.
Autor0000005011
JOHN GALSWORTHY
John Galsworthy (Surrey, 14. kolovoza 1867. - London, 31. siječnja 1933.), britanski književnik. Rođen je u kingston Hillu u Surreyu, u dobrostojećoj obitelji, kao sin Johna i Blanche Bailey. Djelo ˝From the Four Winds˝, zbirka kratkih priča bilo je prvo Galsworthyjevo objavljeno djelo 1897. godine. Ovo i još nekoliko djela objavio je pod imenom John Sinjohn, koje je koristio do 1904. kada je objavio ˝The Island Pharisees˝ pod svojim vlastitim imenom, vjerojatno u spomen na smrt svojeg oca. Njegov prvi roman ˝Jocelyn˝objavljen je u izdanju 750 pod imenom John Sinjohn - koji je kasnije odbio ponovno izdati. Danas je puno poznatiji po svom djelu ˝Saga o Forsyteima˝, njegovoj trilogiji o istoimenoj obitelji i njihovim isprepletenim životima. Ove knjige, koje se kao i mnoga njegova djela bave se tematikom života niže i srednje društvene klase. U tim i drugim djelima opisuje život društvenih staleža, pogotovo više srednje klase, prema kojoj pokazuje simpatije dok istodobno ističe njezin snobizam i uštogljeni moral. 1921. izabran je za prvog predsjednika Pen kluba, a 1932. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.
Autor0000006200
NORMAN MAILER
Norman Mailer (31.01.1923.,Long Branch, New Jersey, US–10.11.2007.,New York City), književnik i novinar. Rođen 1923., odrastao je u New Yorku u dobrostojećoj židovskoj obitelji koja mu je omogućila da studira na Harvardu. Iako danas slovi za jednog od najvećih književnika recentne američke povijesti, diplomirao je zrakoplovno inženjerstvo. Dvostruki je dobitnik Pulitzerove nagrade, vatreni aktivist i samotni buntovnik protiv establišmenta, provokativni rušitelj tabua, koji je likom i djelom obilježio američku književnu scenu druge polovice dvadesetog stoljeća. Na juriš ju je osvojio prvijencem Goli i mrtvi – neupitnim remek-djelom i najboljim američkim romanom o ratu na Pacifiku koji opisuje svakodnevicu grupe američkih vojnika smještenih na filipinski otok pod japanskom vlašću. U bogatoj karijeri, ostvario je niz nezaboravnih naslova: Park jelena, Američki san, Vojske noći, Krvnikovu pjesmu, Evanđelje po Sinu – romane i oglede u kojima analizira odnose fikcionalnosti, nefikcionalnosti, biografije, književnosti i života. Mailerov privatni život bio je jednako turbulentan kao i njegova karijera - ženio se 6 puta, te se dva puta kandidirao za gradonačelnika New Yorka. Mailer je umro od akutnog zatajenja bubrega 10. studenog 2007., mjesec dana nakon operacije pluća u bolnici Mount Sinai u Manhattanu, New Yorku.
Hrvatsko glumište
Časopis Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Atraktivan i impresivan prikaz stanja i zbivanja u hrvatskom glumištu od početka izlaženja, s kraja devedesetih godina prošlog stoljeća.
Bobićev Vjesnik
Počeli smo obradu još jednih industrijskih varaždinskih novina. Ovaj put je to "Bobićev vjesnik" koji je izlazio u "uspješno pretvorbeno ugašenoj" varaždinskoj tvornici.
NOVELA FILM
Digitalizirali smo časopis iz pedesetih godina dvadesetog stoljeća koji se bavio filmom i filmskom industrijom koji je pun zanimljivih informacija o filmovima, zvijezdama i događanjima oko filma.
FILMSKI VJESNIK
Digitalizirali smo nekoliko časopisa iz pedesetih godina vezanih uz kulturu i filmsku industriju. Među njima je i Filmski vjesnik.
NARODNI LIST
Rane poslijeratne novine izdavane u Zagrebu od 1945. - 1950. Digitalizirali smo godin 1946. Traži se ostatak....
NOVA HRATSKA
Novine su izlazile u Zagrebu od 1941. - 1944. godine. Digitaliziramo 1943. godinu. Traže se i ostala godišta kao i sponzori :)
ILUSTRIRANI VJESNIK
Novine su izlazile od 1945. do 1948. i bavile su se uglavnom "svjetovnim" sadržajima. Digitalizirali smo godinu 1946. Traži se ostatak. I sponzori, naravno :)
Nove varaždinske novine
VIS-ov vjesnik
Nove stare varaždinske novine u sustavu. Izlazile su u Varaždinskoj industriji svile od 1964. - 1991. godine. Digitalizacija je u tijeku.....
SVIJET
** SVIJET ** časopis 1926-1938. Zahvaljujući Gradskoj knjižnici "Metel Ožegović" iz Varaždina dobili smo mogućnost digitaliziranja časopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previše politike pruža lijep uvid u život i događanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadržaja omogućeno je fulltext pretraživanje i 3D pregled. Digitalizirati ćemo ga tempom kojim ćemo stići pored redovitog posla. Poželjni sponzori . Biti će brže gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Liječnički vjesnik
U tijeku je digitalizacija još 20 godišta Liječničkog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike češke manjine informira o djelatnosti Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju čeških kulturno-umjetničkih udruga, vijeća i predstavnika češke manjine te škola s nastavom na češkom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje uzajamnim odnosima češkog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.