Banner
Osnovna kola Majstora Radovana, Trogir

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Glazbena televizija MTV zapoela s emitiranjem - 01.08.1981.
Dana 1. kolovoza 1981, u 12:01 sati, MTV se pokrenuo s rijeima: "Dame i gospodo, rock and roll", koje je izgovorio John Lack, i logom televizije preko snimke odbrojavanja i lansiranja prvog space Shuttlea Columbia , koje se dogodio ranije te godine, i lansiranja Apolla 11 . MTV je kratica za Music Television. To je privatni kanal koji ekskluzivno emitira samo glazbene spotove na potrebu dijela gledatelja za glazbenim spotovima. Povremeno emitira i animirane serije, kao to su Daria, Beavis and Butthead, Downtown.
Prof. dr. A. LOMBAYER: NETO O HRANI
"Sav na rad i sve, to u naem tielu biva, spojeno je s tim, da se materija troi, a organi naega tiela iztroe. Uskoro bi nestalo ivota, da stari, iztroeni materijal ne zamienjujemo novim. A to biva tim, to obino zovemo hranitbom. Ona osigurava pojedinomu biu obstanak te je jednako trebaju i ivotinje i biljke. ovjek bi mislio, da svaka ivotinja treba da ima svoja posebna probavila. Nu tomu nije tako, jer ima stvorova i bez probavila."
clanak
PTICE SU NAM DALE PREZIMENA
"Naa porodina imena nastala su u najvie sluajeva od osobnih imena (npr. Ivan-Ivek, Ivelja, Ivanevi, Ivankovi itd.). Meutim, ima itav niz porodinih imena koja nisu nastala od osobnih imena, nego imaju drugo izvorite. Kako emo pokazati u ovom prilogu, relativno velik broj naih imena nastao je prema nazivima ptica."
Autor0000011445
JAMES ROBERT WALLER
Robert James Waller (01.08.1939., Rockford, Iowa- 10.03.2017., Fredericksburg, Texas), ameriki pisac, fotograf i glazbenik. Studirao je matematiku i ekonomiju, a doktorirao menandment. James Robert Waller (01.08.1939., Rockford, Iowa, US), ameriki pisac. Proslavio se romanom Mostovi u okrugu Madison, objavljenim 1992., koji je preveden na 25 jezika. Prema njemu snimljen je istoimeni film s Clintom Eastwoodom i Meryl Streep u glavnim ulogama.
Autor0000013883
OTTO HEINRICH WARBURG
Otto Heinrich Warburg (Freiburg, 08. listopada 1883. - Berlin, 1. kolovoza 1970.), njemaki fiziolog i lijenik, dobitnik Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu 1931. godine. Doktorat iz kemije zasluio je 1906.g. Uio je od velikog Emil Fischera. Nakon studija kemije Otto je zavrio i studij medicine u Heidelberg u kod Ludolfa von Krehla 1911.g. Izmeu 1908.g. i 1914.g. svoja istraivanja radio je u Italiji, u Napulju, u Stanici za morsku biologiju (ital. Stazione Zoologica). Sudjelovao je u 1. svjetskom ratu kao konjanik gdje je zasluio i eljezni kri. Pred kraj rata, napustio je vojsku na zamolbu Alberta Einsteina (koji je poznavao Ottovog oca), kako ne bi bio izgubljen njegov talent i pridruio mu se na sveuilitu. Nakon povratka u Njemaku istraivao je metabolizam tumora i stanino disanje, posebno tumorskih stanica i 1931. godine je dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu za otkrie prirode i naina rada respiratornih enzima stanice. Kasnije je (1953.g.) jo jedan od znanstvenika iz Warburgovog laboratorija dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu: Hans Adolf Krebs za potpunu identifikaciju ciklusa limunske kiseline (Krebsov ciklus). Godine 1924. Warburg je zakljuio da je rast raka prouzroen time to tumorska stanica generira energiju (kao to je adenozin trifosfat - ATP) putem anaerobne fermentacije eera (proces to se zove glikoliza), dok zdrava stanica pretvara eer u energiju uz prisustvo kisika. On dalje zakljuuje da je rak mitohondrijska disfunkcija.