Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
Objavljen prvi broj "Garfielda" - 19.06.1978.
Strip se pojavio 19. lipnja 1978. Taj se dan smatra službenim Garfieldovim rođendanom (svakog 19.6. Garfield slavi rođendan u stripu). Otada izlazi svakodnevno u novinama širom svijeta. Stripovi gotovo uvijek imaju tri slike s iznimkom nedjeljnih. Sada su u boji premda se neki još uvijek izdaju crno-bijeli. Strip je trenutačno u Guinessovoj knjizi rekorda kao najčitaniji strip na svijetu (od 2006. se nalazi u preko 2.570 novina i listova).
ZDRAVSTVENA UPUTSTVA O VODI ZA PIĆE
"VODA neispravno građjenih vodoopskrbnih naprava (bunara, cisterna, izvora, i t. d.) MOŽE SE LAKO OKUŽITI pri ticanjem izmetina i nečistoća. Ponajčešće su loše građjeni nužnici i djubrišta ona mjesta, s kojih pritiču nečistoće podzemnim putem ili po površini zemlje do bunarske ili izvorne vode. No također i prljavim rukama, te kablicom i ubacivanjem nečistoća može se okužiti voda za piće."
clanak
Nekoliko riječi o bambusu
"Bambus je mnogogodišnja biljka, ima veoma dugačko i razgranato stablo, bez srčike, kore i godova, uz pomoć kojih se obično određuje starost mnogogodišnjih biljaka. Unutrašnjost bambusa je šuplja i razdijeljena čvrstim pregradama. Poznat je kao veoma čvrsto i otporno drvo, a ta njegova svojstva dolaze od velikog sadržaja silikata u njegovu kambiju."
clanak
Začarana ljepotica jadrana
"U Jadranu živi veoma zanimljiva ribica koja je svojim pitoresknim šarama atraktivna i lijepa. Promatrajući njezinu glavu, čovjeku se odmah javlja asocijacija na šare po licu i ratnim maskama egzotičnih plemena s drugih kontinenata. Zašto bi ta ribica bila začarana? Možda zato što joj je Poseidon odredio posebnu ulogu na sceni podmorske faune i ograničio prostor životnoga kretanja." Više o ovoj zanimljivoj ribici pročitajte u članku.
Autor0000014343
SUU KYI AUNG SAN
Aung San Suu Kyi (čita se: Aun San Su Ći) (Yangon, 19. lipnja 1945.) – mijanmarska (burmanska) političarka i aktivistica. Dobitnica je nagrade Saharov za slobodu govora 1990., te Nobelove nagradu za mir 1991. godine za nenasilnu borbu u prilog demokraciji i ljudskim pravima. Njeno ime je izvedenica od imena njenog oca (Aung San), majke (Kyi) i bake (Suu). Njen otac Aung San smatra se ocem moderne mijanmarske vojske. Pregovarao je s Britancima 1947. godine o osamostaljenju Mijanmara. Iste godine ubijen je u atentatu. Aung San Suu Kyi dobila je Nobelovu nagradu za mir 1991. godine za nenasilnu borbu u prilog demokraciji i ljudskim pravima. Nagradu su u njeno ime primili njeni sinovi. Iz kućnog je pritvora puštena 13.11.2010, a idućeg je dana objavila da će surađivati s mjanmarskom vojnom huntom u svrhu ukidanja sankcija njezinoj zemlji. Brojne humanitarne organizacije i organizacije za ljudska prava bore se za njeno puštanje na slobodu. Ima potporu jako velikog broja država širom svijeta. Dobila je na desetke nagrada i odlikovanja u mnogim državama. O njoj su napisane brojne knjige. Irska rock grupa U2 posvetila joj je pjesmu ˝Walk On˝ 2000. godine. Britanski časopis ˝New Statement˝ napravio je popis ˝50 heroja današnjice˝.
Autor0000006094
SALMAN RUSHDIE
Salman Rushdie(19.06.1947., Bombay, IN), indijsko-britanski pisac i novelist. Autor je sedam romana: "Grimus", "Djeca ponoći", "Sram", "Sotonski stihovi", "Harun i More Priča", "Maurov posljednji uzdah" i "Tlo pod njezinim nogama"; zbirke pripovijedaka "Istok, zapad"; putopisa "Jaguarov osmijeh: putovanje u Nikaragvu"; knjige eseja "Izmaštane domovine"; knjige o filmu "Čarobnjak iz Oza". Roman ’Djeca ponoći’ 1993. godine nagrađen je posebnim priznanjem Booker of Bookers i time proglašen je najboljim romanom kojem je u četvrt stoljeća postojanja dodijeljena ta ugledna britanska književna nagrada. Knjige su mu prevedene na više od dvadeset svjetskih jezika. Rushdiejev je roman ’Pelivan Šalimar’ iz konkurirao za nagradu Whitebread 2005., kao i za međunarodnu nagradu IMPAC Dublin Literary Award 2007. Britanska je kraljica Elizabeta II. godine 2007. Salmanu Rushdieju dodijelila viteški naslov za zasluge na književnom polju. Priznanje je izazvalo niz prosvjeda u Pakistanu i Maleziji.
Autor0000012875
IVO PILAR
Ivo Pilar (Zagreb, 19. lipnja 1874. – Zagreb, 3. rujna 1933.), hrvatski pravnik, povjesničar, publicist, filozofski pisac, rodonačelnik hrvatske geopolitike i pravaški političar. Njegovim imenom nazvan je Instutut društvenih znanosti ˝Ivo Pilar˝ u Zagrebu. Ivo Pilar rodio se u Zagrebu 1874. godine. Klasičnu gimnaziju završio je u Zagrebu, studij prava u Beču a na prestižnoj pariškoj École de droit sluša predavanja kojima zaokružuje naobrazbu. Poslije Pariza, vrativši se u Beč, doktorirao je a svečana promocija bila je 14. srpnja 1899. godine. Nakon studija kratko radi kao tajnik u korporaciji za željeznu industriju, odakle odlazi u Sarajevo, gdje je postavljen za tajnika Zemaljske banke. Bio je jedan od ideologa Hrvatske Moderne a u Kolu hrvatskih književnika, koji su se od godine 1900. okupljali oko Kranjčevića, bio je i Pilar. Pilar se godine 1920. preselio u Zagreb.
Autor0000001891
VLADIMIR NAZOR
Vladimir Nazor (Postira, 30. svibnja 1876. – Zagreb, 19. lipnja 1949.), hrvatski političar za vrijeme Nove Jugoslavije, pjesnik, prozaist i prevoditelj. Predsjednik ZAVNOH-a, i prvi predsjednik Narodne Republike Hrvatske.Predavao je hrvatskoj gimnaziji u Zadru, a od 1903. do 1918. godine u Istri gdje je ujedno i proveo najviše svog života. Umirovljen je 1933. godine u Zagrebu kao upravitelj dječjeg doma. Prvo djelo mu je bilo Slavenske legende (1900.) Godine 1904. u Zadru je objavljeno njegovo djelo Knjiga o hrvatskim kraljevima, a u to vrijeme počinje pisati i Istarske priče. Koju godinu kasnije objavljuje Velog Jožu (1908.) – djelo po kojemu će se prepoznati Nazorova proza, a koje je on sam smatrao neuspjelim. Godine 1916. objavio je nekoliko knjiga: Utva zlatokrila, Medvjed Brundo, Stoimena. U ratu Nazor je predsjednik Izvršnoga odbora ZAVNOH-a, a nakon rata i prvi predsjednik hrvatskoga Sabora. Kao novoprimljeni akademik 1949. godine je imao i svoj posljednji javni nastup na kojem je čitao ulomke iz svoje nedovršene zbirke U zavičaju. U pedeset godina plodnog rada Nazor je pisao pjesme, pripovijetke, priče za djecu, putopise, romane, dnevnike, rasprave i prevodio talijanske i njemačke pjesnike. Nazor je jedan od najplodnijih pisaca u hrvatskoj književnosti, autor golemoga djela sastavljenoga od različitih žanrova: pjesama, epova, novela, romana, dnevničkih zapisa, putopisa, eseja, članaka, priča i igrokaza za djecu.