Banner
Biskupijska knjinica Varadin

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
DAN SVETOG NIKOLE
Pomorci danas slave svoga zatitnika sv. Nikolu, koji je ujedno i zatitnik grada Varadina. Poznat je po tome to dobru djecu obraduje svojim darovima ako oiste izmicu, a zloestoj djeci donosi zlatnu ibu kao opomenu da budu bolja. Takoer se spominje i kao zatitnik djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, otoka Sicilije, parikog sveuilita i mnogih gradova irom svijeta.
clanak
Kako se iz starog papira dobiva novi
Svima je poznato da se stari papir moe reciklirati,i to se uglavnom danas radi iz ekolokih razloga. No jeste li znali da se o recikliranju papira poelo razmiljati ve u 18. stoljeu, i to iz razloga koji ne ukljuuju ekoloku osvijetenost?
Autor0000011463
ARTHUR GOLDEN
Arthur Golden (06.12.1956., Chattannooga), ameriki pisac, najpoznatiji po bestseler-romanu Sjeanja jedne geje (Memoirs of a Geisha, 1997). Diplomirao je povijest umjetnosti na Harvardu, a kasnije je magistrirao japansku povijest na Univerzitetu Columbia 1980. godine. Nakon ljeta provedenog na sveuilitu u Beijingu, radio je za jedan asopis u Tokyju. Magistrirao je engleski jezik 1988. godine na Bostonskom sveuilitu. Neko je vrijeme ivio i radio u Japanu i od tada predaje pisanje i knjievnost u Bostonu.
Autor0000011070
ROY ORBISON
Roy Kelton Orbison (Vernon, Teksas, 23. travnja 1936. - Hendersonville, Tennessee, 6. prosinca 1988.) bio je neobino popularni i utjecajni ameriki, pjeva, skladatelj i gitarist . On je jedan od pionira rock and rolla koji je u svojoj dugoj karijeri ( etiri decenije) presudno utjecao na razvoj tog muzikog anra. Vizualno e se ga pamtiti po sunanim naoalima, bez kojih se nije pojavljivao. Za zasluge na polju glazbe, dobio je brojne nagrade i priznanja, od nagrade Grammy do uvrtenja u Rock and Roll kuu slavnih 1989. godine (Rock and Roll Hall of Fame).
SVIJET
** SVIJET ** asopis 1926-1938. Zahvaljujui Gradskoj knjinici "Metel Oegovi" iz Varadina dobili smo mogunost digitaliziranja asopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previe politike prua lijep uvid u ivot i dogaanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadraja omogueno je fulltext pretraivanje i 3D pregled. Digitalizirati emo ga tempom kojim emo stii pored redovitog posla. Poeljni sponzori . Biti e bre gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Novosti
SVIJET
** SVIJET ** asopis 1926-1938. Zahvaljujui Gradskoj knjinici "Metel Oegovi" iz Varadina dobili smo mogunost digitaliziranja asopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previe politike prua lijep uvid u ivot i dogaanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadraja omogueno je fulltext pretraivanje i 3D pregled. Digitalizirati emo ga tempom kojim emo stii pored redovitog posla. Poeljni sponzori . Biti e bre gotovo :).
Metlib
Za korištenje aplikacije morate biti član knjižnice. U knjižnici morate prijaviti svoju e-mail adresu.
Izjava o pristupačnosti