Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
Otkriven otok Trinidad - 31.07.1489.
Na današnji dan španjolski moreplovac Kristofor Kolumbo na svojem je trećem putovanju otkrio otok Trinidad. Trinidad je najveći i više naseljen od dva glavna otoka i brojnim terena koje čine otočni narod Trinidad i Tobago.
clanak
Klimatoterapija našeg mora
"Način života udaljuje sve više civiliziranog čovjeka od prirode, a nastojanja onih, kojima je povjereno narodno zdravlje idu za tim, da čovjeka ponovo što više približe prirodi u interesu njegova daljnjeg razvoja i održanja. I tu je upravo more ono, koje čovjeku pruža najviše mogućnosti, da za vrijeme odmora dođe u što uži i što dugotrajniji kontakt s prirodom."
Autor0000004420
J. K. ROWLING
Joanne Kathleen Rowling (pored Bristola, Engleska, 31. srpanj 1965.), također poznata i kao J. K. Rowling ili Joanne K. Rowling, je engleska književnica. Britanska autorica, pisac popularne i od kritičara prihvaćene serije o Harryju Potteru koja govori o mladom čarobnjaku kroz njegovo školovanje. Nakon diplome na University of Exeter 1986. godine počinje raditi za Amnesty International u Londonu, gdje započinje pisati Harry Potterove avanture. U ranim 90-ima putuje u Portugal gdje podučava strance engleskom jeziku, ali nakon kratkog braka i rođenja kćerke vraća se u Englesku i nastanjuje u Edinburghu. Živi od socijalne pomoći, uz podučavanje drugih, nastavlja s pisanjem. Njena prva knjiga u seriji, Harry Potter i Kamen mudraca (1997), ostvarila je izvanredan uspjeh, obraćajući se istovremeno djeci (ciljanoj publici) i odraslima. Živim opisima i maštovitom okosnicom priče, predstavlja avanture neočekivanog heroja Harryja Pottera, osamljenog siročića koji otkriva da je zapravo čarobnjak, i prijavljuje se u Hogwartsovu školu čarobnjaštva i magije. Knjiga je osvojila mnoge nagrade, uključujući British Book Award. Slijede nastavci: Odaja tajni, Zatočenik Azkabana, Plameni Pehar, Red feniksa, Princ miješane krvi - također bestseleri, izdani u više od 200 zemalja i prevedeni na oko 60 jezika. U 2001 godini su objavljeni Čudesne zvijeri i gdje ih naći i Metloboj kroz stoljeća, s prihodima namijenjenim u dobrotvorne svrhe. Serija je doista potakla entuzijazam među djecom i zaslužna je za stvaranje novog zanimanja za čitanjem. Filmska verzija prvog nastavka snimljena je 2001 godine i postala jedan od najgledanijih filmova na svijetu. Ostali nastavci su također vrlo uspješno ekranizirani. U ožujku 2001 godine, Rowlingovoj je dodijeljena titula OBE (Officer of the British Empire).
Autor0000010120
DENIS DIDEROT
Denis Diderot, (Langres, 5. listopada 1713. - Pariz, 31. srpnja 1784.), francuski filozof i književnik. Ušao je u krugove filozofa, literata i slobodnih mislilaca koji su u 18. stoljeću odigrali golemu ulogu u ideološkom pripremanju "trećeg staleža" za obračun s ancien régimeom. Postao je pokretač monumentalnog pothvata koji je bio sinteza znanja epohe, ali i plan za obaranje jednoga preživjelog sustava. Oko Enciklopedije okupio je najbolje umove svoga vremena. Osobno je redigirao svaki svezak, te napisao više stotina članaka. Uz intenzivan 20-godišnji rad na Enciklopediji, napisao je niz važnih filozofskih radova u kojima razvija svoj materijalistički pogled na svijet. Analizirajući u djelu ˝Saloni˝ slikarstvo epohe osnivač je umjetničke kritike; prvi je iznio proto-evolucionističke ideje o varijacijama i prirodnom odabiru, te je time preteča Lamarcka i Darwina. Djela: ˝D’Alambertov san˝, ˝Elementi fiziologije˝, ˝Misli o objašnjenju prirode˝, ˝Razgovor između D’Alamberta i Diderota˝, ˝Redovnica˝, ˝Pismo o slijepcima˝...