Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
Svjetski dan yoge
Međunarodni dan joge (International Day of Yoga) počeo se obilježavati 21. lipnja 2015. godine, nakon što je rezoluciju o tome godinu dana ranije prihvatila Opća skupština Ujedinjenih naroda. Riječ „yoga“ ima korijen u sanskritskoj riječi „yuj“, koja znači pridružiti se, ili ujediniti, što simbolizira spoj tijela i svijesti. U sklopu navedene proslave Veleposlanstvo Indije u RH želi pozvati sve zainteresirane građane da se priključe zajedničkom vježbanju joge u dvadesetak gradova diljem Hrvatske. Više o Međunarodnom danu joge možete pronaći ovdje: https://bit.ly/3cPYrhm
clanak
ZAGONETKA PRIRODE
"Davno je to bilo kad sam između dva rata ljetovala u Varni. U blizini Varne, gdje sam bila u gostima, moji znanci su mi pokazali »zagonetku prirode«: kamenu šumu Dikilitaš. Kad su mi pričali o toj šumi, zamišljala sam nešto nalik čuvenoj »skamenjenoj šumi« u Tasmaniji koju sam vidjela na filmu. Ali Dikilitaš nije šuma. Na površini od nekih 60 km2 stoje bezbrojni redovi kamenih stupova, od kojih neki dosežu visinu od 6—7 m i promjer od 1,5 m."
Autor0000004375
PERO BUDAK
Pero Budak (Trebinje, 21. lipnja 1917 - Zagreb, 4. prosinca 2008.), hrvatski kazališni i filmski glumac, dramatik, komediograf, romanopisac, pjesnik, dječji pisac i prvi direktor kazališta ˝Gavella˝. Glumio je u HNK u Zagrebu od 1940. do 1950 godine. Glumio je mlade, ljubavničke, ali i komične likove. Glumio je i na filmu (Lisinski) Oktavijana Miletića i Opsada Branka Marjanovića), potom je godinu dana bio redatelj u Kerempuhovu vedrom kazalištu (1949.-1950.), tri godine redatelj u kazalištu Komedija (do 1953.). Nakon toga je obnašao dužnost ravnatelja u Gavelli do 1970. godine. Direktor Nakladnog zavoda Matice Hrvatske bio je do 1981.Predsjedavao je Društvom hrvatskih književnika od 1982. do 1985..
Autor0000002834
JEAN - PAUL SARTRE
Jean-Paul Charles Aymard Sartre (Pariz, 21. lipnja 1905. - Pariz, 15. travnja 1980.), francuski filozof, romanopisac, esejist, dramaturg, scenarist i kritičar. Sartreu je 1964. dodijeljena Nobelova nagrada za književnost, no odbio ju je primiti iz moralnih razloga. Za vrijeme 1940-ih i 1950-ih egzistencijalizam je postao omiljena filozofija Beatnik generacije. Godine 1948. Rimokatolička Crkva stavila je sva njegova djela na Indeks. Većina njegovih drama bogata je simbolizmom i služila je kao medij njegove filozofije. Najpoznatija među njima, Iza zatvorenih vrata (Huis-clos), sadrži glasovitu rečenicu ˝L’enfer, c’est les autres˝ («Pakao, to su drugi»). Osim očitog utjecaja Mučnine, Sartreov je najveći doprinos književnosti bila trilogija Putovi slobode koja govori o tome kako je Drugi svjetski rat utjecao na Sartreove ideje. Tako Putovi slobode daju manje teoretski a više praktičan pristup egzistencijalizmu. Prvi roman trilogije, Razumno doba (L’âge de raison, 1945.) je Sartreovo djelo koje je dobilo najširi odaziv.