Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
Dan grada Imotskog
2. kolovoza 1717., na dan Gospe od Anđela, Imotski je oslobođen od turske vlasti i taj dan se ujedno slavi kao dan grada.Imotski je grad u Hrvatskoj koji administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji.Grad Imotski ima dva bisera prirode: Crveno i Modro jezero. Modro jezero ljeti postaje kupalište.
clanak
Tina Turner debitirala na glazbenoj sceni - 2.8.1960.
Jedna od najdugovječnijih ikona rock glazbe Tina Turner 2.8. davne 1960. debitirala je na glazbenoj sceni s pjesmom "A Fool In Love" zajedno s mužem Ike Turnerom. U karijeri koja do sada traje već preko 50 godina Tina Turner je osvojila brojne glazbene nagrade i zasluženo nosi prestižnu titulu - kraljica rock n rolla. Tina je sve do 1976. nastupala u sklopu sastava "Ike and Tina Turner", no bračni par se razvodi 1978. Tek deset godina kasnije Tina će izdati knjigu "Ja, Tina" (I, Tina) u kojoj opisuje fizičko nasilje koje je trpjela od strane bivšeg muža.
clanak
KEMIJSKO ČIŠĆENJE VINA
"Vinogradari i vinari uvijek su rado isticali, da je vino najplemenitiji proizvod gospodarstva; kraj toga su budno pazili, da ne dira u vino nepozvana ruka. Vino mora doći do potrošnje naravno, onakvo, kako ga je dala priroda. Ma da se u sastav vina nije smjelo dirati, ipak se dopuštalo da se mutna vina čiste, bolesna liječe, prevrtljiva čuvaju od propadanja."
Autor0000000868
RAYMOND CARVER
Raymond Carver Clevie, Jr. (25. svibnja 1938 - 2. kolovoz 1988) bio je američki pisac kratkih priča i pjesnik. Carver se smatra glavnim američkim piscem s kraja 20. stoljeća i glavna snaga u revitalizaciji kratke priče 1980-tima. Njegova prva objavljena priča pojavila u 1960, pod nazivom 'The Furious Seasons'. Više ukrašen od njegovog kasnijeg rada, priča snažno odražava utjecaj Williama Faulknera. 'The Furious Seasons', kasnije je bio korišten kao naslov za zbirku priča koje je objavio Capra tisak, i sada se može naći u posljednjih nekoliko zbirki No Heroics, Please and Call If You Need Me. Tijekom svog dugogodišnjeg rada različitih poslova, odgoja djece, i pokušaja pisanja, Carver je počeo puno piti. Nakon što je hospitaliziran tri puta (u razdoblju od lipnja 1976 i veljači ili ožujku 1977), Carver je počeo svoj 'drugi život' i prestao piti 2. lipnja 1977, uz pomoć Anonimnih alkoholičara. Carver je vjerovao da bi umro od alkoholizma, u dobi od 40 godina da nije pronašao način da se zaustavi alhokolizirati. Kad je znao da će ga ubiti rak, napisao je pjesmu o tih bonus 10 godina, pod nazivom 'Gravy'. Carver je bio nominiran opet u 1984 za njegovu treću glavnu zbirku, Katedrala, koja se općenito percipira kao njegova najbolja. Uključene u zbirku su i nagrađene priče 'Mala, dobra stvar', i 'Odakle zovem.'
Autor0000011336
ALEXANDER GRAHAM BELL
Alexander Graham Bell (Edinburgh, 3. ožujka 1847. - Beddeck (Kanada), 2. kolovoza 1922.), američki fizičar i izumitelj škotskog podrijetla Bavio se istraživanjem mehanike govora te je 1872. godine u Bostonu osnovao školu učitelja za gluhonijeme. 2000. godine vlasti SAD-a potvrdile su da je izumitelj telefona Antonio Meucci. Konstruirao je fotofon, koji djeluje na principu pretvaranja promjena intenziteta svjetlosti u zvuk, a reprodukcija zvuka u zvučnom filmu zasniva se na tom principu. o udruženje iz Londona dodijelilo mu je Albert medalju 1902. godine, a Sveučilište u Würzburgu, Bavarska, počasni doktorat.