Banner
Biskupijska knjinica Varadin

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
Meunarodni dan gusarskog govora - 19.09.1995.
Meunarodni dan gusarskog govora je parodijski dan izmiljen 1995. godine, a stvorili su ga John Baur (Ol'Chumbucket) i Mark Summers (Cap'n Slappy), u Albanyju, Oregon, SAD. Proglaen je 19. rujna, i zamiljen da se obiljeava svake godine tako da bi svi u svijetu na taj dan trebali razgovarati kao gusari. Na primjer, promatra ovog blagdana e pozdraviti prijatelje ne sa "Hello", nego s "Ahoy, matey!" Blagdan, i njegovo tovanje, izvire iz romantiziranog pogleda na zlatno doba piratstva.
Z. Britvi: Ima li svemir granica?
"ovjek je od davnine nastojao upoznati svijet, na kojem ivi i koji ga okruuje. U mitovima, religijama i fantastinim priama o prirodi i svijetu odrazili su se njegovi prvi pokuaji; u svim pojavama gledao je mo nadljudskih bia bogova. Iskustvo, koje se gomilalo vjekovima, postepeno mu je davalo uvid u zakonitost svih pojava. A krug spoznaje irio se postepeno. Ipak, prolo je samo 400 godina od vremena, kada je zapoela izgradnja slike svijeta na temeljima prirodnih zakona."
clanak
Boja cvijea
Znate li od kud potjee boja u laticama cvijea te da li ste znali da istu tu boju praktiki moete izdvojiti kod kue? Odgovore na ova pitanja saznajte u lanku o bojama cvijea.
Autor0000007923
DAMIR URBAN
Damir Urban (19. 09.1968.,Rijeka), hrvatski rock pjeva, tekstopisac i gitarista, a od 2004. lan je Vijea za nove medijske kulture pri Ministarstvu Republike Hrvatske. Svoj prvi javni nastup imao je na rijekoj rock sceni kao esnaestogodinjak s grupom La bellona koju je osnovao 1984. godine. U bendu je svirao bas gitaru te pisao tekstove i muziku. Tijekom 1986. nastaje grupa Laufer u kojoj je autor tekstova, koautor muzike i vodei vokal. Prvi album Laufera The best of..., s hitovima Moja voda, Svijet za nas, Lopov Jack i dr. izlazi 1993. u izdanju slovenske diskografske kue Corona records. Pjesma Moja voda dobiva nagradu Radija Velike Gorice za Hit godine.
Autor0000011138
WILLIAM GOLDING
Sir William Golding (19.09.1911., Cornwall, GBR-19.06.1993.,Cornwall), britanski knjievnik, dobitnik Nobelove nagrade za knjievnost 1983. godine. Na Oxfordu je studirao englesku knjievnost, a tijekom Drugog svjetskog rata sluio je u mornarici i bio sudionikom mnogih bitaka. Kao autor je debitirao 1954. romanom Gospodar muha kojim je postigao trenutnu svjetsku slavu. Trilogija Inicijacijski obredi (1980.) donijela mu je Bookerovu nagradu, a 1983. primio je Nobelovu nagradu za knjievnost za romane koji s jasnoom realistikog pripovijedanja i raznolikou i sveobuhvatnou mita osvjetljavaju ovjekovo stanje u svijetu dananjice. Nakon Goldingove iznenadne smrti 1993. godine, u ostavtini je pronaen rukopis nedovrenog romana koji je posthumno objavljen 1995. godine s naslovom Dvostruki jezik.
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.