Banner
Biskupijska knjinica Varadin

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
SVJETSKI DAN HRANE - 16.10.1979.
Ovaj dan, zabrinuta za dobrobit ovjeanstva, proglasila je Svjetska zdravstvena organizacija. Svjetski dan hrane prvi je puta obiljeen 1979. godine od strane Svjetske organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO), koja na taj dan obiljeava i obljetnicu osnutka. Usprkos globalnom svjetskom napretku na svim podrujima znanosti i tehnologije, svijet se jo uvijek bori s glau, jednim od najstarijih neprijatelja ovjeanstva. Pravo na hranu je osnovno pravo svake ene, mukarca, djevojke, mladia, djevojice, i djeaka gdje god ivjeli na naem planetu.
SLAVKO ROZGAJ: ZVIJEZDE REPATICE
"Na zapadnom nebu, nakon zalaza Sunca, im se uhvatio prvi mrak, vidjela se neobina poiava: neposredno nad obzorom sjala je zvijezda s dugim sjajnim repom. Ljudi su se zaustavljali, promatrali je, pokazivali jedan drugomu i mnogo, mnogo o njoj raspravljali. Novine su u ono vrijeme donosile lanke i biljeke, prevodile se izjave inozemnih uenjaka o toj zvijezdi, javljale se itave rasprave o tome, odakle je dola, kako e proi mimo Zemlje, hoe li se zadjeti za nju i upropastiti ovaj na svijet ili emo sretno izmaknuti."
Autor0000010885
Lujo Thaller: DA LI JE ALKOHOL HRANA ILI OTROV?
Kolika je hranjiva vrijednost alkohola, da li je u nekom pogledu koristan ovjeku, koliko je tetan, ak i otrovan za ovjeka, saznajte u sljedeem lanku.
Autor0000002424
Gnter GRASS
Gnter Wilhelm Grass (Gdanjsk, Poljska, 16. listopada 1927. - Luebeck, Njemaka, 3.04.2015. ), kaupsko-njemaki knjievnik. Dobitnik je Nobelove nagradu za knjievnost 1999. godine. Najznaajnije djelo mu je roman Limeni bubanj u kojoj opisuje ivot njemake obitelji u Gdansku u prvoj polovici 20. stoljea. Roman obiluje fantastinim elementima. Vanija djela: "Limeni bubanj", "Maka i mi", "Moje stoljee", "Pasje godine", "Lumbur", "Sastanak u Talgeteu", "Zloguke abe", "Korakom raka", "takorica", "Lokalna anestezija", "Dok ljutim luk", "Kutija".
Autor0000006375
JAKOV GOTOVAC
Jakov Gotovac (Split, 11. listopada 1895. - Zagreb, 16. listopada 1982.), hrvatski operni dirigent i skladatelj. Vodio je pjevaka drutva Mladost, Mladost-Balkan i Jug, a nakon II. svjetskog rata Pavao Markovac i Vladimir Nazor. Bio je akademik i lan Hrvatskog narodnog kazalita (HNK). Dobitnik je nagrade za ivotno djelo Vladimir Nazor (1964.) kao i nagrade AVNOJ-a (1972.). Prvi njegov opus Dva skerca za mjeoviti zbor na narodne tekstove (1916.) pokazao je pravac kojim e njegovo stvaralatvo ii. Vrhunci njegovog prvog stvaralakog razdoblja su narodni obred Koleda (1925.) i Simfonijsko kolo (1926.), uz koje treba jo spomenuti scensku glazbu za Gundulievu Dubravku (1926.) i romantinu narodnu operu Morana (1930.).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.