Banner
Biskupijska knjinica Varadin

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
SVJETSKI DAN AUDIOVIZUALNE BATINE
Otkako je UNESCO na Generalnoj konferenciji prihvatio prijedlog da se 27. listopada proglasi Svjetskim danom audiovizualne batine. Budui da su mnogi zvuni zapisi, pokretne slike i drugi audiovizualni materijali zbog zanemarivanja nepovratno izgubljeni, prirodnog propadanja i tehnoloke zastarjelosti, obiljeavanje tog dana trebalo bi pridonijeti podizanju svijesti o vanosti audiovizualnih dokumenata, kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje i upozoriti na hitnu potrebu zatite. S obzirom na krhkost, strunjaci procjenjuju da imamo 10-15 godina za prijenos audiovizualnih zapisa u digitalni oblik da bismo sprijeili gubitak.
clanak
TLAK UZDUHA U PROLOSTI ZEMLJE
Let ptica postaje sve to tei, to je vea njihova teina, pa kako je onda mogue da su pterodaktili s rasponom krila od 8 metara uspijevali u dalekoj prolosti letjeti?
Autor0000012745
JAMES COOK
James Cook (Marton kod Middlesbrougha, 27. listopada 1728. - Kealakekna Bay, Havaji, 14. veljae 1779.), engleski pomorac i istraiva. Mornar po prirodi, Cook se pridruio Kraljevskoj mornarici 1755. u dobi od 26 godina, a do 29. je bio zapovjednik kraljevskoga broda Pembroke sa 64 topa. Cook se istaknuo u Sedmogodinjem ratu izmeu Francuske i Britanije (1756.-1763.) i svojim pomorskim kartama i istraivanjima na rijeci St. Lawrence tijekom pohoda generala Jamesa Wolfea protiv Quebeca. Sljedee su ekspedicije oko Newfoundlanda potvrdile njegov ugled nadarenoga pomorskog istraivaa i ratna mornarica poela je raunati s njime za vee pothvate. Namijenila mu je zadau da odjedri do Tahitija i promatra prijelaz Venere preko Sunca kako bi se mogla odrediti udaljenost izmeu Zemlje i Sunca. U sastavu Cookove skupine su, osim astronoma, bili i drugi znanstvenici, ukljuujui i amaterskoga botaniara Josepha Banksa, ija je zadaa bila zabiljeiti biljke i ivotinje na putovanju.
Autor0000005892
ZDENKO RUNJI
Zdenko Runji (26. listopad 1942. - 27. listopad 2004.), hrvatski skladatelj, jedan je od najpopularnijih i najkreativnijih autora domae zabavne glazbe, prvenstveno dalmatinsko-mediteranskog melosa. Roen je tijekom Drugog svjetskog rata u Slavoniji, iako je svoj itav ivot proveo u Splitu, a svoje ivotno djelo posvetio Dalmaciji. Bogat muziki opus poeo ja na Festivalu zabavne muzike Split, na kojem se prvi put pojavio 1963. godine. Napisao je niz vjenih melodija dalmatinske pjesmarice, koje su tijekom 40 godina otpjevali: Oliver, Tereza, Mio Kova, Vice Vukov, Josipa Lisac, Meri Cetini, Ibrica Jusi, Novi fosili, Magazin, Goran Karan, Zrinka i brojni drugi. Godine 1998. nagraen je Porinom za ivotno djelo.
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.