Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice

Slika
Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama - 22.09.1999.
Na spomen 22. rujna 1999., kada su na Općinskom sudu u Zagrebu ubijene tri žene tijekom brakorazvodne parnice, Hrvatska u utorak obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.Hrvatski sabor proglasio je taj dan Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama na prijedlog Vlade 2004. godine.
clanak

Prvi dan jeseni


Jesen je jedno od četiri godišnja doba. Ove godine počinje 22.09.2021. u 20:11h.  Na sjevernoj polutki traje dio rujna (od 23.), cijeli listopad, studeni i dio prosinca (do 21.), a na južnoj Zemljinoj polutki dio ožujka, cijeli travanj, svibanj i dio lipnja. Na dan početka jeseni, takozvanu ravnodnevicu, koja obično počinje 23. rujna, dan i noć traju po 12 sati, pa postupno nakon tog datuma dani postaju za jednu minutu kraći od noći, a noći jednu minutu duže od dana.

clanak
ODAKLE POTJEČU ESKIMI?
Eskimi su polarni narod altajskog (mongoloidnog) tipa naseljen na istoku od Grenlanda, Zaljeva sv. Lovrijenca, pa obalom i priobaljem sjeverne Amerike sve do susjedne sjeveroistočne obale Sibira. Pretpostavke o tome kako su došli u te krajeve, pročitajte u članku.
Autor0000010857
ANDREA BOCELLI
Andrea Bocelli, glavni časnik OMRI (22 rujna 1958) je talijanski tenor, multi instrumentalist i umjetnik crossover glazbeni umjetnik. Rođen s lošim vidom, postaje potpuno slijep u dobi od dvanaest godina nakon nogometne nesreće. Od kad je pobijedio na Sanremo glazbenom festivalu u odsjeku novih izvođača 1994. godine, Bocelli je snimio trinaest studijskih albuma s pop i klasičnom glazbom, dva albuma najvećih hitova, i osam kompletnih opera, koji su prodani u više od 70 milijuna primjeraka širom svijeta. On je najprodavaniji solo izvođač u povijesti klasične glazbe i uzrokovao je prijelaz klasične glazbe na međunarodne liste pop glazbe te ujedno u neistraženo područje u kulturi popa.Prvi singl s albuma, ˝Time to Say Goodbye˝, dosegnuo je vrhove ljestvica diljem Europe, uključujući Njemačku, gdje je ostao na vrhu ljestvica 14 uzastopnih tjedana, premašujući sva očekivanja u prodaji, s više od 3 milijuna prodanih u zemlji. Široko je priznat kao najpopularniji talijanski pjevač, i pjevač klasične glazbe u svijetu. 2006. godine Bocelli je postao glavni časnik Reda za zasluge Talijanske Republike, a 2. ožujka 2010. dobio je svoju zvijezdu na holivudskoj Stazi slavnih, za svoj doprinos Live Theateru.
Autor0000011210
MICHAEL FARADAY
Michael Faraday (Newington Butts, 22. rujna 1791. - Hampton Court, 25. kolovoza 1867.) je bio britanski znanstvenik (fizičar i kemičar) koji je odgovoran za mnoga otkrića na području elektromagnetizma i elektrokemije. Izumio je i prvi oblike stroja koji je kasnije postao Bunsenov grijač, neizostavni dio u laboratorijima kao izvor topline. Njegovi najveći i najpoznatiji radovi bili su s elektricitetom. Nakon otkrića danskog kemičara pod imenom Hans Christian Orsted, potaknula je Davya i Wollastona da 1821. pomoću Orstedovog elektromagnetizma pokušaju konstruirati električni motor, no u tome nisu uspjeli. Faraday, je nakon diskusije s tom dvojicom počeo raditi na dva stroja koja su radila na principu takozvane elektromagnetske rotacije: neprestana kružna rotacija oko kružne magnetske sile zavezane oko žice.
Liječnički vjesnik
U tijeku je digitalizacija još 20 godišta Liječničkog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike češke manjine informira o djelatnosti Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju čeških kulturno-umjetničkih udruga, vijeća i predstavnika češke manjine te škola s nastavom na češkom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje uzajamnim odnosima češkog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.