Banner
Biskupijska knjinica Varadin

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Jakob Friedmann: Put k srei
"Znam da veina vas nije oekivala od ovoga djelca da e mu ukazati put kojim e se na lagodan nain rijeiti svih svojih ljubavnih patnji. No svakako biti e i takovih koji su drali da u im preporuiti kakav ljubavni napitak ili metodu po kojoj e se preko noi pretvoriti u sretnoga ljubavnika."
clanak
SAN BILJA
Zato neke biljke zatvaraju uveer svoje cvjetove, te da li im je stvarno potreban san za odmor, saznajte iz lanka.

Autor0000013296
IVAN DEMAN
Ivan Deman (Rijeka, 6. svibnja 1841. - Zagreb, 24. listopada 1873.), hrvatski knjievnik i lijenik Zavrio je medicinu u Beu, te ivio u Zagrebu kao privatni lijenik, saborski zastupnik i knjievnik. Pisao je pjesme, pripovijesti i libreta, a od 1871. do 1872. ureivao je Vienac. Bavio se hrvatskom medicinskom terminologijom, te pisao rasprave iz higijene i praktine upute za lijenike. Zalagao se za osnivanje medicinskoga fakulteta u Zagrebu. Napisao je libreto za Zajevu operu "Ban Legat". Digitalizirana graa: ovjek prema zdravlju i ljepoti / Razloio dr Ivan Deman u deset javnih predavanjih, namienjenih krasnomu spolu, a itanih u velikoj dvorani "Narodnoga doma" u Zagrebu u godinah 1869,1870, 1871 (https://library.foi.hr/knjige/knjiga1.aspx?C=1534&U=)
Autor0000010783
FRANZ LEHAR
Franz Lehr (30. travanj 1870 - 24. listopad 1948) bio je austrijski skladatelj. Uglavnom je poznat po svojim operetama od kojih je najuspjenija i najpoznatija "Vesela udovica" (Die lustige Witwe). On je najpoznatiji po svojim operetama - najuspjenija od njih je Vesela udovica (Die lustige Witwe) - takoer je pisao sonate, simfonijske pjesme, mareve i brojne valcere (najpopularnije su Zlato i Srebro, sastavljen za Princezu Pauline von Metternicha za "Zlato i srebro" Ball, sijeanj 1902), od kojih su neke izvueni iz njegove poznate operete. Pojedinane pjesme nekih od opereta postali su standardima, osobito "Vilja " iz Veselw udovicw i "You Are My Hearts Delight" ("Dein ist mein Herz ganzes") iz Zemlje smijeha (Das Land des Lchelns).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.