Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
Podmornica Nautilus prva prošla ispod ledene kape Sjevernog pola - 03.08.1958.
03. kolovoza 1958. godine američka podmornica "Nautilus", bila je prva koja je prošla ispod ledenog pokrivača Sjevernog pola, pod komandom Williama Andersona. Nautilus je prva atomska podmornica koja je pod vodom provela 95 sati. Ova podmornica je postavila mnoge standarde budućim nuklearnim podmornicama, uključujući i sistem zaštite od radijacije. Konstruktori Andrew Campbell i James Ash sagradili su ovu podmornicu, koja se kretala uz pomoć električnih motora koji su se napajali preko posebnih baterija. Nautilus je dobio ime po popularnoj podmornici iz knjige Jules Verna – "Dvadeset Tisuća Milja Pod Morem".
clanak
MOGU LI KAKTUSI SLUŽITI KAO STOČNA HRANA?
"Plodovi indijske smokve su jestivi, pa je Meksikanci u Kaliforniji i u susjednim toplim krajevima goje kao voće, a osobito u Meksiku, gdje postoje čitavi nasadi (plantaže). Sličnih nasada ima danas na Siciliji, odakle se to »voće« izvaža i u druge europske zemlje. U Meksiku i u sušnim jugozapadnim krajevima Sjedinjenih Država služe za tu svrhu mnoge samonikle vrste, ali se to čini samo od nevolje, za vrijeme dugotrajne suše, kada je oskudica na drugoj krmi."
Autor0000010837
ALEKSANDAR SOLŽENJICIN
Aleksandar Isajevič Solženjicin (11. 12. 1918. - 03. 08. 2008) je ruski pisac, dramatičar i povjesničar. Upoznao je svijet sa Sovjetskim gulagom, te je zbog toga protjeran iz SSSR-a 1974. do 1994. Solženjicin je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1970. Studirao na Fizičko-matematičkom fakultetu u Rostovu na Donu, izvanredno i u Institutu za povijest, filozofiju i književnost u Moskvi. Nakon napada nacističke Njemačke na Sovjetski Savez dobrovoljno se prijavio u vojsku, gdje je napredovao od običnoga vojnika do zapovjednika topničke bitnice. Godine 1945. je, zbog pisama u kojima je indirektno kritizirao Staljina, uhićen kao časnik sovjetske vojske u Istočnoj Prusiji, te osuđen i zatočen u sibirskom logoru, od 1953. u progonstvu u srednjoj Aziji. Nakon rehabilitacije 1956. učitelj u Rjazanu. Solženjicin je najistaknutije ime književnoga otpora sovjetskom totalitarizmu. Glasovitim ga je učinila pripovijest "Jedan dan Ivana Denisoviča", 1962, koja se temelji na opisu "običnoga" dana "običnog" Rusa u logorskom zatočeništvu. Tema je do tada bila tabuizirana, ali je pripovijest pokazala i stilsko umijeće pisca koji se oslonio na tradiciju ruske klasične proze (Lav Tolstoj, Fjodor Dostojevski). Umijeće fabuliranja očitovalo se zatim u "Događaju na postaji Krečetovka" (1963.), a orijentacija na "seosku prozu" u stilu i ideologiji u noveli "Matrjonino domaćinstvo" (1963), crtici o napaćenoj seoskoj ženi koja i u posvemašnjoj bijedi znade očuvati visoke etičke kvalitete.
Autor0000010105
MARTHA STEWART
Martha Stewart (03.08.1941., Jersey City, New Jersey, US), Američka poduzetnica i publicistkinja. Poznata je poslovna žena koja iza sebe ima pravo carstvo, a najveći je uspjeh stekla kao osnivač Martha Stewart Living Omnimedije koja je svoj uspjeh stekla kroz razne poslovne pothvate, a oni obuhvaćaju objavljivanje, emitiranje i reklamiranje. Njezin poznati show talk shoe emitira se u cijelom svijetu, a uz to je napisala brojne bestselere. Poznata je i kao izdavač mondenog časopisa Martha Stewart Living. U 2004. uslijedio je popriličan šok za javnost kada je Martha bila optužena za laganje državi što se tiče poreza zbog čega je odležala 5 mjeseci zatvoru u West Virginiji. Velik je broj onih koji su vjerovali kako se Martha neće moći oporaviti, odnosno da će njezino medijsko carstvo jednostavno propasti, no uskoro nakon izlaska iz zatvora posvetila se ponovnom uzdizanju u kojem je naravno uspjela.