Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice

Slika
Međunarodni dan gusarskog govora - 19.09.1995.
Međunarodni dan gusarskog govora je parodijski dan izmišljen 1995. godine, a stvorili su ga John Baur (Ol'Chumbucket) i Mark Summers (Cap'n Slappy), u Albanyju, Oregon, SAD. Proglašen je 19. rujna, i zamišljen da se obilježava svake godine tako da bi svi u svijetu na taj dan trebali razgovarati kao gusari. Na primjer, promatrač ovog blagdana će pozdraviti prijatelje ne sa "Hello", nego s "Ahoy, matey!" Blagdan, i njegovo štovanje, izvire iz romantiziranog pogleda na zlatno doba piratstva.
Z. Britvić: Ima li svemir granica?
"Čovjek je od davnine nastojao upoznati svijet, na kojem živi i koji ga okružuje. U mitovima, religijama i fantastičnim pričama o prirodi i svijetu odrazili su se njegovi prvi pokušaji; u svim pojavama gledao je moć nadljudskih bića — bogova. Iskustvo, koje se gomilalo vjekovima, postepeno mu je davalo uvid u zakonitost svih pojava. A krug spoznaje širio se postepeno. Ipak, prošlo je samo 400 godina od vremena, kada je započela izgradnja slike svijeta na temeljima prirodnih zakona."
clanak
Boja cvijeća
Znate li od kud potječe boja u laticama cvijeća te da li ste znali da istu tu boju praktički možete izdvojiti kod kuće? Odgovore na ova pitanja saznajte u članku o bojama cvijeća.
Autor0000007923
DAMIR URBAN
Damir Urban (19. 09.1968.,Rijeka), hrvatski rock pjevač, tekstopisac i gitarista, a od 2004. član je Vijeća za nove medijske kulture pri Ministarstvu Republike Hrvatske. Svoj prvi javni nastup imao je na riječkoj rock sceni kao šesnaestogodišnjak s grupom ˝La bellona˝ koju je osnovao 1984. godine. U bendu je svirao bas gitaru te pisao tekstove i muziku. Tijekom 1986. nastaje grupa ˝Laufer˝ u kojoj je autor tekstova, koautor muzike i vodeći vokal. Prvi album Laufera ˝The best of...˝, s hitovima ˝Moja voda˝, ˝Svijet za nas˝, ˝Lopov Jack˝ i dr. izlazi 1993. u izdanju slovenske diskografske kuće ˝Corona records˝. Pjesma ˝Moja voda˝ dobiva nagradu Radija Velike Gorice za Hit godine.
Autor0000011138
WILLIAM GOLDING
Sir William Golding (19.09.1911., Cornwall, GBR-19.06.1993.,Cornwall), britanski književnik, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1983. godine. Na Oxfordu je studirao englesku književnost, a tijekom Drugog svjetskog rata služio je u mornarici i bio sudionikom mnogih bitaka. Kao autor je debitirao 1954. romanom Gospodar muha kojim je postigao trenutnu svjetsku slavu. Trilogija Inicijacijski obredi (1980.) donijela mu je Bookerovu nagradu, a 1983. primio je Nobelovu nagradu za književnost ˝za romane koji s jasnoćom realističkog pripovijedanja i raznolikošću i sveobuhvatnošću mita osvjetljavaju čovjekovo stanje u svijetu današnjice˝. Nakon Goldingove iznenadne smrti 1993. godine, u ostavštini je pronađen rukopis nedovršenog romana koji je posthumno objavljen 1995. godine s naslovom Dvostruki jezik.
Liječnički vjesnik
U tijeku je digitalizacija još 20 godišta Liječničkog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike češke manjine informira o djelatnosti Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju čeških kulturno-umjetničkih udruga, vijeća i predstavnika češke manjine te škola s nastavom na češkom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje uzajamnim odnosima češkog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.