Banner
Biskupijska knjinica Varadin

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad enama - 22.09.1999.
Na spomen 22. rujna 1999., kada su na Opinskom sudu u Zagrebu ubijene tri ene tijekom brakorazvodne parnice, Hrvatska u utorak obiljeava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad enama.Hrvatski sabor proglasio je taj dan Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad enama na prijedlog Vlade 2004. godine.
clanak

Prvi dan jeseni


Jesen je jedno od etiri godišnja doba. Ove godine poinje 22.09.2021. u 20:11h.  Na sjevernoj polutki traje dio rujna (od 23.), cijeli listopad, studeni i dio prosinca (do 21.), a na junoj Zemljinoj polutki dio oujka, cijeli travanj, svibanj i dio lipnja. Na dan poetka jeseni, takozvanu ravnodnevicu, koja obino poinje 23. rujna, dan i no traju po 12 sati, pa postupno nakon tog datuma dani postaju za jednu minutu krai od noi, a noi jednu minutu due od dana.

clanak
ODAKLE POTJEU ESKIMI?
Eskimi su polarni narod altajskog (mongoloidnog) tipa naseljen na istoku od Grenlanda, Zaljeva sv. Lovrijenca, pa obalom i priobaljem sjeverne Amerike sve do susjedne sjeveroistone obale Sibira. Pretpostavke o tome kako su doli u te krajeve, proitajte u lanku.
Autor0000010857
ANDREA BOCELLI
Andrea Bocelli, glavni asnik OMRI (22 rujna 1958) je talijanski tenor, multi instrumentalist i umjetnik crossover glazbeni umjetnik. Roen s loim vidom, postaje potpuno slijep u dobi od dvanaest godina nakon nogometne nesree. Od kad je pobijedio na Sanremo glazbenom festivalu u odsjeku novih izvoaa 1994. godine, Bocelli je snimio trinaest studijskih albuma s pop i klasinom glazbom, dva albuma najveih hitova, i osam kompletnih opera, koji su prodani u vie od 70 milijuna primjeraka irom svijeta. On je najprodavaniji solo izvoa u povijesti klasine glazbe i uzrokovao je prijelaz klasine glazbe na meunarodne liste pop glazbe te ujedno u neistraeno podruje u kulturi popa.Prvi singl s albuma, Time to Say Goodbye, dosegnuo je vrhove ljestvica diljem Europe, ukljuujui Njemaku, gdje je ostao na vrhu ljestvica 14 uzastopnih tjedana, premaujui sva oekivanja u prodaji, s vie od 3 milijuna prodanih u zemlji. iroko je priznat kao najpopularniji talijanski pjeva, i pjeva klasine glazbe u svijetu. 2006. godine Bocelli je postao glavni asnik Reda za zasluge Talijanske Republike, a 2. oujka 2010. dobio je svoju zvijezdu na holivudskoj Stazi slavnih, za svoj doprinos Live Theateru.
Autor0000011210
MICHAEL FARADAY
Michael Faraday (Newington Butts, 22. rujna 1791. - Hampton Court, 25. kolovoza 1867.) je bio britanski znanstvenik (fiziar i kemiar) koji je odgovoran za mnoga otkria na podruju elektromagnetizma i elektrokemije. Izumio je i prvi oblike stroja koji je kasnije postao Bunsenov grija, neizostavni dio u laboratorijima kao izvor topline. Njegovi najvei i najpoznatiji radovi bili su s elektricitetom. Nakon otkria danskog kemiara pod imenom Hans Christian Orsted, potaknula je Davya i Wollastona da 1821. pomou Orstedovog elektromagnetizma pokuaju konstruirati elektrini motor, no u tome nisu uspjeli. Faraday, je nakon diskusije s tom dvojicom poeo raditi na dva stroja koja su radila na principu takozvane elektromagnetske rotacije: neprestana kruna rotacija oko krune magnetske sile zavezane oko ice.
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.