Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
Svjetski dan pletenja u javnosti
Svjetski dan pletenja u javnosti (Word Wide Knit in Public Day - WWKIP) po prvi puta je obilježen 2005. godine, kada je povezao 25 lokalnih pletačkih događaja širom svijeta, a danas ih ima preko 800. Obilježava se druge subote u lipnju, te se tako pretvara u cjelotjednu proslavu pletačih i drugih aktivnosti vezanih uz niti i tkanine. Pletenje u javnosti je potpuno besplatno za sudionike, a organizatori će se potruditi da se osiguraju i pribor kojim će i slučajni prolaznici imati priliku okušati se u ovoj vještini.
clanak
Okrivi drugoga-nisam ja
Dan "okrivi drugoga" je dan snova kompulzivnih lažljivaca; 24-satno optuživanje drugih za naše vlastite greške i spačke kao stvoren je za upiranje prstom u nedužne žrtve. Ovaj povijesna prilika za pretvaranjem 24-satne čarolije amnezije održava se svakog prvog petka 13.-tog u godini, a izumili su je, naravno, Amerikanci. Možete okriviti koga kod želite, ali zapamtite, u ponoć se sve vraća na staro. Za ovo kratkotrajno "ludilo" možete kriviti Anne Moeller iz Michigana koja je započela ovaj trend 1982. godine kao izgovor za praznovjerje da ne održava svoje dogovore i sastanke na sudbonosni dan, petak 13-ti. Tko bi pomislio da poricanje može biti razlog za slavlje? Ovaj dan možete obilježiti na mnogobrojne načine, što originalnija spačka i popratni izgovor, to bolje!
clanak
Pioneer 10 napustio Sunčev sustav -13.06.2000.
Pioneer 10, robotska sonda koju je NASA lansirala 2. ožujka 1972. godine u svrhu proučavanja asteroidnog pojasa u Sunčevom sustavu, Jupitera, solarnih vjetrova i kozmičkih zraka na današnji je dan 2000-te godine napustila Sunčev sustav i otisnula se u otvoreni svemir. Ipak, tehnologija je zakazala, jer je zbog velike udaljenosti izgubljen svaki kontakt sa sondom 23. siječnja 2003. godine.
Prof. dr. A. Lobmayer: Kućni liječnik
"Tko zna, što i kako sve u našem tielu biva, taj će se i bolje čuvati od svega, što njegovom zdravlju škodi, pa tako bolest smatra nječim, što je postalo od prirodnih uzroka, tomu će i liečnik biti čovjekoljubivim i požrtvovnim pomoćnikom u bolesti, da mu opet život i zdravlje vrati. Pišući ovo djelo, koje je prvo ove vrsti u hrvatskoj književnosti, bila mi je poglavita namjera, da čitaoca poučim i da mu savjetujem, što činiti ima u mnogim manjim neprilikama, kad liečnika nema odmah pri ruci, kao i u slučaju nenadane nesreće, dok liečnik ne prispije."
clanak
PALOLO
"Dvaput na godinu skoro cijelo stanovništvo otoka Fidži i Samoa u Tihom oceanu, smijehom i veselim pjesmama mnogo prije zore okuplja se na obali mora. Mnogobrojni čamci dvostruki i jednostruki s plovcima, s jedrima i bez njih, polaze na otvoreno more. Oni, za koje se nije našlo dovoljno mjesta u čamcima, plivaju na deblima, splavima ili silaze u plićak goli. Svi su naoružani neobičnim oružjem: kotaricama, košarama i crpkama, a neki visoko drže baklje.Stanovnici otoka krenuli su na lov »palola«."
Autor0000000632
Fernando Antonio Nogueira PESSOA
Fernando de António Nogueira Seabra Pessoa, poznat kao Fernando Pessoa ( 13.06.1888. , Lisabon , Portugal - 30.11.1935., Lisabon, Portugal), portugalski pjesnik , pisac , književni kritičar i prevoditelj . Puno ime Fernando Antonio Nogueira de Seabra Pessoa. Piše i pod pseudonimima Bernardo Soares, Vicente Guades, Ricardo Reis. Pisao je pod raznim heteronimima , njih ukupno j73, a navažniji su Alberto Caeiro, Ricardo Reis, Alvaro de Campos, a poluheteronim Bernardo Soares. Heteronimi su fiktivna imena pod kojima autor je stvorio djela, ova imaginarna osoba ima svoj životopis, stil pisanja i razne fizičke osobine. Pisao je na portugalskom , engleskom i francuskom jeziku . Alberto Caeiroa rođen je 16. Travnja u Lisabonu, gdje je umro od tuberkuloze. Život je proveo gotovo u cijelosti na imanju u Ribateju, samo zadnjih nekoliko godina je proveo u rodnom gradu. Caeiro je pisao svoja djela bez čitanja i gotovo bez ikakve literature, bez gotovo ikakvog kontakta s tdruštvom i bez kulture. Ricardo Reis je rođen 1887 u Portu, a od 1919 živio u Brazilu, kamo je kao monarhist otišao u dobrovoljni egzil. Školovao se u isusovačkom ustanovi kao liječnik. Alvaro de Campos rođen je 15. Listopada 1890 u Taviri (Algarve), a u Glasgowu se školovao za pomorskog inženjera, a sada živi u Lisabonu, i ne radi u svojoj struci. Caeiroa je bio srednje građe i iako je bio jako nježan, ne izgleda tako nježno kao što je bio u stvarnosti. Ricardo Reis je stvarno malo manji od Caeira, jači i više mršav. Alvaro de Campos je visok (1.75, cm), vitak i vanjskim izgledom nalikuje portugalskom Židovu.
Autor0000005017
WILLIAM BUTLER YEATS
William Butler Yeats (Dublin, 13. lipnja 1865. - Menton, 28. siječnja 1939.) irski pjesnik i dramski pisac, jedan od najvećih književnika 20. stoljeća. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1923. godine. William Butler Yeats rođen je 13. svibnja 1865. u Dublinu u Irskoj. Obitelj Yeats se 1867. privremeno seli u London, točnije u Bedford Park. Yeats ljeta provodi u Sligou, rodnom mjestu njegove majke, grofoviji na zapadnoj obali Irske, koja će sa svojim krajolikom, folklorom i starim legendama ostaviti dubok pečat na njegovim djelima. 1887. William se upisuje u školu Godolphin koju pohađa 4 godine. Yeats se svojim školskim uspjesima nije pretjerano isticao. Yeatsovi se potkraj 1880., iz financijski razloga, vraćaju u Dublin, ispočetka živeći u centru grada, a kasnije se sele u predgrađe Howth. U listopadu 1881. Yeats nastavlja svoje školovanje u Erasmus Smith High School, koju pohađa do studenog 1883.. U svibnju 1884. Yeats se upisuje na Metropolitan School of Art (današnji National College of Art and Design) gdje upoznaje Georgea Russella.
Autor0000000169
ANTUN GUSTAV MATOŠ
Antun Gustav Matoš (13.06.1873., Tovarnik - 17.03.1914., Zagreb),hrvatski pjesnik, novelist, feljtonist, esejist i putopisac. Matoš je središnja ličnost hrvatske moderne, te radikalne inovacije hrvatske književnosti koja se ubrzano europeizirala i modernizirala, apsorbiravši suvremena strujanja od simbolizma, modernizma, impresionizma i ostalih pokreta, s oslonom na francusku književnu kulturu od Baudelairea do Mallarmea, Barresa i Huysmansa.Težnju da se nigdje ne ponavlja, da ne zapadne u manirizam, uspio je ostvariti u većem dijelu svojih pripovijedaka sakupljenih u tri zbirke i izdanih redom: Iverje, 1899; Novo iverje, 1900; Umorne priče, 1909. godine.
Autor0000011212
OSAMU DAZAI
Osamu Dazai (Shuji Tsushima) jedan je od najznačajnijih japanskih pripovjedača i romanopisaca XX stoljeća. Rodio se 1909, a u ponoć 13. lipnja 1948, teško bolestan od tuberkuloze, napisao je oporuku i bacio se u rijeku, zajedno s Tomie Jamazaki, s kojom se slučajno upoznao u kavani. Njihova beživotna tijela pronađena su 19. lipnja, na piščev 39. rođendan. Prije toga je dvaput pokušao da izvrši samoubojstvo udvoje. Potiče iz stare aristokratske obitelji i kao student ušao je u komunistički pokret, u koji se brzo razočarao. Postao je narkoman, izdao je prijatelje i predao se policiji. Osjećaj krivice počinjenih grijehova postat će jedna od onih tema njegove književnosti. Njegova prva knjiga priča Pozne godine (1936) nominirana je za uglednu nagradu Akutagave, posle čega je stekao ugled vjesnika novog senzibiliteta. Objavio je tri kraća romana: Novi Hamlet, Trči, Melos!, Cugam, u kojima se ukrštaju antičko doba i suvremena povijest, Istok i Zapad. Njegov posljednji roman Diskvalificiran čovjek (1948) posvećenje agoniji otuđenog čovjeka.
Autor0000006441
ANNA MARIA ORTESE
Anna Maria Ortese, prema mišljenju talijanske i međunarodne kritike jedna od najvećih talijanskih spisateljica, rođena je u Rimu 13. lipnja 1914., a umrla u Rapallu 9. ožujka 1998. Kao književnica postala je slavna svojim drugim djelom, zbirkom pripovijedaka Il mare non bagna Napoli, nagrađenom nagradom Viareggio 1953., kada je i objavljena; otada datiraju i spisateljičini problemi jer je zbog svoje kritičnosti prema talijanskome intelektualnom i kulturnom svijetu godinama bila marginalizirana. Njezino se stvaralaštvo tek naknadnim uvidom počelo cijeniti: vrijednost i dubina njezina djela uspoređivane su s djelima Else Morante zbog sposobnosti ocrtavanja situacija koje su sadržajno bliske neorealističkom senzibilitetu, ali su stilski mnogo bliže magičnom realizmu južnoameričkih majstora. Za autoričin stil karakterističan je eksperiment, stalna estetska istraživanja, bez podlijeganja izazovu hermetične ili pretjerano avangardističke forme. Izolacija, osamljenost, poniženja i tragedije obilježili su čitav njezin život, kako privatni tako i književni, te je učinili teškom i neugodnom osobom spremnom na kritike u zemlji u kojoj je intelektualni život bio stalno obilježen ideološkim svrstavanjem. Kritika je njezino djelo zasluženo vrlo visoko ocijenila, a nakon nekog vremena prepoznala ju je i šira publika, pa Anna Maria Ortese još i danas postiže velik uspjeh u inozemstvu.