Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice

Slika
Izveden prvi nadzvučni let - 17.09.1953.
Scott Crossfield izveo je prvi nadzvučni let sa specijaliziranim zrakoplovom North American X-15 na današnji dan, 1953. godine. Raketni zrakoplov izrađen je za istraživački program NASA-e, ratnog zrakoplovstva i ratne mornarice SAD-a, kao dio serije eksperimentalnih aviona "X". X-15 tijekom 1960-ih postavio je brojne brzinske i visinske rekorde, između ostalog i dosezanje Kármánove linije (vanjski rub svemira - 100 km visine), te je tijekom svog radnog vijeka prikupio ogromnu količinu podataka o nadzvučnim strujanjima zraka, aerodinamičkom zagrijavanju, kontroli i stabilnosti pri nadzvučnim brzinama, kontroli leta iznad atmosfere, tehnikama pilotaže pri povratku u atmosferu, ljudskim faktorima i instrumentima leta korištenim u dizajnu zrakoplova i svemirskih letjelica. Još uvijek drži svjetski rekord najveće brzine ikada postignute za zrakoplov s ljudskom posadom.
clanak
ZAŠTO JE NEBO PLAVO?
"Bijelo Sunčevo svjetlo mješavina je svih duginih boja. Pokazao je to još Sir Isaac Newton odjeljujući različite boje s pomoću prizme i tako dobio - spektar. Boje razlikujemo prema njihovim valnim duljinama. Prve korake prema ispravnom tumačenju boje neba učinio je John Tyndall još davne 1859. godine, pa bi tu pojavu bilo ispravno zvati njemu u čast." O kakvoj pojavi je riječ, pročitajte u članku.
Autor0000001066
VLADAN DESNICA
Vladan Desnica (Zadar, 17. rujna 1905. - Zagreb, 4. ožujka 1967.), hrvatski književnik. Otac mu je bio iz ugledne srpske obitelji koja je imala važnu ulogu u kulturnom i političkom životu Dalmacije 19. i 20. st., majka je bila iz Boke Kotorske, iz stare hrvatske obitelji Luković. Gimnaziju je pohađao u Zadru, potom u Splitu i Šibeniku, maturirao je 1924. Studirao je pravo i filozofiju u Zagrebu i Parizu, nakon svršetka studija 1930. zaposlio se u očevu odvjetničkom uredu. Potom je radio u Državnom pravobranilaštvu isprva u Splitu, a poslije Drugog svjetskog rata odlazi u Zagreb. Od 1950. djeluje kao slobodni pisac. Prvim se radovima javio uoči 2. svjetskoga rata. Njegove knjige pripovijedaka Olupine na suncu (1952.), Proljeće u Badrovcu (1955.), Tu, odmah pored nas (1956.) i Fratar sa zelenom bradom (1959.) bile su već dočekivane kao djela renomiranog pisca, kontemplativnog pripovjedača andrićevskog tipa, dok je meditativno-analitički roman Proljeća Ivana Galeba (1957.) bio kulminacija njegovih stvaralačkih mogućnosti i jedan od najboljih ostvaraja poslijeratne hrvatske narativne proze što dokazuje i činjenica da je njegovo djelo ˝Pravda˝ uvršteno u obaveznu lektiru za 8. razred osnovne škole. Ako je Marinkovićev svjetonazor ironija, Desničin je sumnja. Pisao je proračunato i smišljeno, u punoj ravnoteži intelektualne snage i emotivne napetosti: kao da mu nijedna riječ nije slučajna, bez misaonog i stilskog opravdanja. Desnica je i autor scenarija za film Koncert Branka Belana (1954), po Belanovoj ideji.
Autor0000001865
IGOR ŠTIKS
Igor Štiks rodio se 1977. godine u Sarajevu. Elijahova stolica njegov je drugi roman. Za roman Elijahova stolica dobio je nagrade Ksaver Šandor Gjalski i Kiklop. Roman je preveden na njemački (Ullstein, Claassen Verlag), slovenski (Študentska založba), mađarski (Magveto), makedonski (Ili-ili), španjolski (Destino) i nizozemski (Bezige Bij), a prevodi se na talijanski, češki i finski. Njegov prvi roman Dvorac u Romagni (Durieux, 2000.) dosad je objavljen u Austriji (Folio Verlag, 2002.), Sjedinjenim Državama (Autumn Hill Books, 2005.) i Španjolskoj (Funambulista, 2005.). Piše prozne tekstove, eseje, književne kritike i novinske članke. Prozni i esejistički tekstovi prevođeni su mu na engleski, francuski, njemački, turski, bugarski, makedonski, slovenski i grčki jezik.
Autor0000012027
KEN KESEY
Kenneth Elton Kesey (17. rujna 1935 – 10. studenog 2001) bio je američki pisac, najpoznatiji po svom romanu Let iznad kukavičjeg gnijezda, kao i kontrakulturna ikona koja je, po mnogima, predstavljala poveznicu između Beat generacije 1950-ih i hipija 1960-ih. Bio je veliki promoter LSD-a na području San Franciska. Početkom 1960-ih preselio se u La Hondu, posjed pedeset milja južno od San Francisca, gdje je razvio pravu psihodeličnu komunu. La Honda je postala okupljalište umjetnika, pjesnika i muzičara. Oni kojima je LSD poticao kreativnost imali su na raspolaganju muzičke instrumente. Svatko je s tim instrumentima mogao raditi što je htio, a najčešće ih je upotrebljavala grupa The Warlocks, koja je kasnije postala slavna pod imenom Grateful Dead. Kizi je došao u kontakt s drogama kad se dobrovoljno javio za eksperimentiranje s LSD-om u jednoj bolnici, a potom i zaposlio kao noćni čuvar na njenom psihijatrijskom odjelu. Tu je otkrio mnoštvo droga i dobio inspiraciju za roman Let iznad kukavičjeg gnijezda.
Liječnički vjesnik
U tijeku je digitalizacija još 20 godišta Liječničkog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike češke manjine informira o djelatnosti Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju čeških kulturno-umjetničkih udruga, vijeća i predstavnika češke manjine te škola s nastavom na češkom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje uzajamnim odnosima češkog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.