Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
MEĐUNARODNI DAN CRVENOG KRIŽA - 08.05.1828.
Međunarodni dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se 8. svibnja, na dan na koji je 1828. godine rođen Henry Dunant - osnivač Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. 24. lipnja 1859. godine u namjeri da sklopi posao s francuskim carem Napoleonom III. slučajno se našao na bojnom polju kod Solferina. Patnja koju je tada vidio izmijenila je njegov život. Narednih godina u cijelosti se posvetio stvaranju organizacije Crvenog križa. Zapustivši posao na kraju je bankrotirao i potpuno osiromašio te pao u zaborav. Međutim, ideja koju je postavio na noge rasla je i razvijala se i postala prihvaćena u cijelom svijetu. Godine 1901. norveški parlament mu je dodijelio prvu Nobelovu nagradu za mir koju je podijelio s Fredericom Passyem ( iz Francuske mirotvorne udruge). Primljeni novac od Nobelove nagrade nije zadržao za sebe već ga je darovao Crvenom križu i drugim humanitarnim organizacijama za pomoć sirotinji. Ostao je u staračkom domu u Heidenu gdje je 1910. godine umro. Od 1948. godine 8.svibnja, u počast Henryu Dunantu, u cijelom svijetu se obilježava dao Svjetski dan Crvenog križa.
Erald Marki: Vrijeme - praktična uputa u upoznavanje i proricanje vremena bez upotrebe sprava
"Mogu ustvrditi da je ovaj priručnik jedini svoje vrsti; jer koliko god ima kod drugih naroda više ili manje pučkih knjižica o vremenu i prognozi vremena, sve poučavaju u prvom redu, kako da se proreknu promjene vremena uz upotrebu meteoroloških sprava, pa i vremenskih karata, dok se znakovi na nebu i razna iskustvena pravila uzimaju u obzir više sporedno. To j valjda zbog toga što oni, koji su se latili nezahvalnog posla da pruže korisnu iako čednu podlogu za predviđanje promjene vremena, sami nisu bili trajno u prigodi ili nisu marili da godinama motre i postojano prate vrijeme na nebu."
clanak
Borba s maglom
Pročitajte na koji način je u Kaliforniji 1947. godine testiran uređaj za rastjerivanje magle koja smeta avionima pri slijetanju.

Autor0000001433
GUSTAVE FLAUBERT
Gustave Flaubert (12.12.1821.; Rouen - 08.05.1880.; Rouen), francuski književnik, klasik francuskog realističkog romana, jedan od najvećih poklonika dotjeranog brušenog izraza, uzor je preciznog proznog stila. Flaubertovo djelo je, može se reći bez ikakve ograde, središnji narativni opus 19. stoljeća. Iako su veliki ruski romanopisci poput Tolstoja i Dostojevskog popularniji i utjecajniji kod širega čitateljstva, te iako je njihov zahvat u stvarnost dojmljiviji i uzbudljiviji - Gustave Flaubert ostaje nenadmašivim, uzornim majstorom. Prvo Flaubertovo remek djelo je ujedno i najkontroverznije: "Gospođa Bovary", 1857., turobna pripovijest o egzistencijalnoj dosadi, preljubima i samoubojstvu žene provincijskoga normandijskoga liječnika, savršeno komponirana kao jedan od egzemplarnih psiholoških romana, izazvala je sudski proces zbog navodno nemoralnih dijelova teksta. No pisac, njegov izdavač i tiskar su oslobođeni optužbe, zahvaljujući, među inim, i realizmu i životnoj mudrosti suca. Roman odlikuju značajke koje će se sretati i u kasnijim Flaubertovim djelima: vjerodostojnost u prikazu pojedinosti, impersonalni pristup u kojem ne čujemo glas pisca niti uopće znamo za njegovo postojanje, te harmonični i njegovani stil koji je postao uzorom francuske proze. U sljedećem romanu "Salammbo", 1862., autor je dao maha svom potiskivanom temperamentu, no, ni tu nije iznevjerio arhivarski i trijezni pristup - u tom spoju nespojivih sastavnica leži čar prikaza stare Kartage, kao i opisu razmaha bujnih strasti i atavizama koji su uzbuđivali piščevu maštu, najčešće svjesno ograničenu na prozaičnu malograđansku svakodnevnicu.Godine 1869. Flaubert objavljuje svoj najveći roman, "Sentimentalni odgoj". To poluautobiografsko djelo u kojem je rekreirao svoju mladenačku očaranost Elise Schlesinger i studentske dane, auktor je opisao kao "moralnu povijest ljudi moga naraštaja".
Autor0000012783
THOMAS PYNCHON
Thomas Ruggles Pynchon (08.05.1937., Glen Cove, New York, USA), američki pisac, jedan od najistaknutijih predstavnika postmodernizma u književnosti. Za roman Gravity’s Rainbow (1973.) dobio je Nacionalne knjiške nagrade te ga spominju kao mogućeg kandidata za Nobelovu nagradu za književnost. Poznat je po opsežnim romanima u kojima kombinira stvarne i izmišljene povijesne događaje, znanstvene koncepte i elemente detektivske priče. Pynchonov književni svijet karakteriziraju crni humor, otuđenost, paranoja te plošni i ponekad groteskni likovi. V. je Pynchonov prvi roman. Fabulu na okupu drži misteriozna potraga za V., entitetom koji se u različitim epizodama pojavljuje na različite načine. Hrvatskim čitateljima zanimljiv i po spomenu Gabrielea D’Annunzia, talijanskog pjesnika i političara iredentista koji je sa stotinjak talijanskih legionara 1919. zauzeo Rijeku i priključio je Kraljevini Italiji. Gravity’s Rainbow je remek-djelo američkog postmodernizma, iznimno opsežan i kompleksan roman koji je Pynchonu priskrbio Nacionalnu književnu nagradu. Uspoređuju ga s Uliksom Jamesa Joycea, nesumnjivim romanom broj 1 svjetskog modernizma. Zbog složenosti i nepristupačnosti, drži se jednim od najtežih, ali i najgenijalnijih književnih uradaka današnjice. Gravity’s Rainbow nije dobila Pulitzerovu nagradu - žiri ju je ocijenio opscenom i nečitljivom.
Autor0000000313
NAOMI KLEIN
Naomi Klein (08.05.1970. ; Montreal, Quebec) nagrađivana je novinarka i spisateljica. Njezina prva knjiga, svjetski bestseler, “No Logo”, prevedena je na dvadeset osam jezika. New York Times proglašava je “biblijom pokreta”. Piše kolumne za The Nation i Guardian koje se prenose širom svijeta, a izvještavala je iz Iraka za magazin Harper’s.