Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
Glazbena televizija MTV započela s emitiranjem - 01.08.1981.
Dana 1. kolovoza 1981, u 12:01 sati, MTV se pokrenuo s riječima: "Dame i gospodo, rock and roll", koje je izgovorio John Lack, i logom televizije preko snimke odbrojavanja i lansiranja prvog space Shuttlea Columbia , koje se dogodio ranije te godine, i lansiranja Apolla 11 . MTV je kratica za Music Television. To je privatni kanal koji ekskluzivno emitira samo glazbene spotove na potrebu dijela gledatelja za glazbenim spotovima. Povremeno emitira i animirane serije, kao što su Daria, Beavis and Butthead, Downtown.
Prof. dr. A. LOMBAYER: NEŠTO O HRANI
"Sav naš rad i sve, što u našem tielu biva, spojeno je s tim, da se materija troši, a organi našega tiela iztroše. Uskoro bi nestalo života, da stari, iztrošeni materijal ne zamienjujemo novim. A to biva tim, što obično zovemo hranitbom. Ona osigurava pojedinomu biću obstanak te je jednako trebaju i životinje i biljke. Čovjek bi mislio, da svaka životinja treba da ima svoja posebna probavila. Nu tomu nije tako, jer ima stvorova i bez probavila."
clanak
PTICE SU NAM DALE PREZIMENA
"Naša porodična imena nastala su u najviše slučajeva od osobnih imena (npr. Ivan-Ivek, Ivelja, Ivančević, Ivanković itd.). Međutim, ima čitav niz porodičnih imena koja nisu nastala od osobnih imena, nego imaju drugo izvorište. Kako ćemo pokazati u ovom prilogu, relativno velik broj naših imena nastao je prema nazivima ptica."
Autor0000011445
JAMES ROBERT WALLER
Robert James Waller (01.08.1939., Rockford, Iowa- 10.03.2017., Fredericksburg, Texas), američki pisac, fotograf i glazbenik. Studirao je matematiku i ekonomiju, a doktorirao menandžment. James Robert Waller (01.08.1939., Rockford, Iowa, US), američki pisac. Proslavio se romanom Mostovi u okrugu Madison, objavljenim 1992., koji je preveden na 25 jezika. Prema njemu snimljen je istoimeni film s Clintom Eastwoodom i Meryl Streep u glavnim ulogama.
Autor0000013883
OTTO HEINRICH WARBURG
Otto Heinrich Warburg (Freiburg, 08. listopada 1883. - Berlin, 1. kolovoza 1970.), njemački fiziolog i liječnik, dobitnik Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu 1931. godine. Doktorat iz kemije zaslužio je 1906.g. Učio je od velikog Emil Fischera. Nakon studija kemije Otto je završio i studij medicine u Heidelberg u kod Ludolfa von Krehla 1911.g. Između 1908.g. i 1914.g. svoja istraživanja radio je u Italiji, u Napulju, u Stanici za morsku biologiju (ital. Stazione Zoologica). Sudjelovao je u 1. svjetskom ratu kao konjanik gdje je zaslužio i Željezni križ. Pred kraj rata, napustio je vojsku na zamolbu Alberta Einsteina (koji je poznavao Ottovog oca), ˝kako ne bi bio izgubljen njegov talent˝ i pridružio mu se na sveučilištu. Nakon povratka u Njemačku istraživao je metabolizam tumora i stanično disanje, posebno tumorskih stanica i 1931. godine je dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu za ˝otkriće prirode i načina rada respiratornih enzima stanice˝. Kasnije je (1953.g.) još jedan od znanstvenika iz Warburgovog laboratorija dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu: Hans Adolf Krebs za potpunu identifikaciju ciklusa limunske kiseline (Krebsov ciklus). Godine 1924. Warburg je zaključio da je rast raka prouzročen time što tumorska stanica generira energiju (kao što je adenozin trifosfat - ATP) putem anaerobne fermentacije šećera (proces što se zove glikoliza), dok zdrava stanica pretvara šećer u energiju uz prisustvo kisika. On dalje zaključuje da je rak mitohondrijska disfunkcija.