Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice

Slika
SVJETSKI DAN HRANE - 16.10.1979.
Ovaj dan, zabrinuta za dobrobit čovječanstva, proglasila je Svjetska zdravstvena organizacija. Svjetski dan hrane prvi je puta obilježen 1979. godine od strane Svjetske organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO), koja na taj dan obilježava i obljetnicu osnutka. Usprkos globalnom svjetskom napretku na svim područjima znanosti i tehnologije, svijet se još uvijek bori s glađu, jednim od najstarijih neprijatelja čovječanstva. Pravo na hranu je osnovno pravo svake žene, muškarca, djevojke, mladića, djevojčice, i dječaka gdje god živjeli na našem planetu.
SLAVKO ROZGAJ: ZVIJEZDE REPATICE
"Na zapadnom nebu, nakon zalaza Sunca, čim se uhvatio prvi mrak, vidjela se neobična poiava: neposredno nad obzorom sjala je zvijezda s dugim sjajnim repom. Ljudi su se zaustavljali, promatrali je, pokazivali jedan drugomu i mnogo, mnogo o njoj raspravljali. Novine su u ono vrijeme donosile članke i bilješke, prevodile se izjave inozemnih učenjaka o toj zvijezdi, javljale se čitave rasprave o tome, odakle je došla, kako će proći mimo Zemlje, hoće li se zadjeti za nju i upropastiti ovaj naš svijet ili ćemo sretno izmaknuti."
Autor0000010885
Lujo Thaller: DA LI JE ALKOHOL HRANA ILI OTROV?
Kolika je hranjiva vrijednost alkohola, da li je u nekom pogledu koristan čovjeku, koliko je štetan, čak i otrovan za čovjeka, saznajte u sljedećem članku.
Autor0000002424
Günter GRASS
Günter Wilhelm Grass (Gdanjsk, Poljska, 16. listopada 1927. - Luebeck, Njemačka, 3.04.2015. ), kašupsko-njemački književnik. Dobitnik je Nobelove nagradu za književnost 1999. godine. Najznačajnije djelo mu je roman Limeni bubanj u kojoj opisuje život njemačke obitelji u Gdansku u prvoj polovici 20. stoljeća. Roman obiluje fantastičnim elementima. Važnija djela: "Limeni bubanj", "Mačka i miš", "Moje stoljeće", "Pasje godine", "Lumbur", "Sastanak u Talgeteu", "Zloguke žabe", "Korakom raka", "Štakorica", "Lokalna anestezija", "Dok ljuštim luk", "Kutija".
Autor0000006375
JAKOV GOTOVAC
Jakov Gotovac (Split, 11. listopada 1895. - Zagreb, 16. listopada 1982.), hrvatski operni dirigent i skladatelj. Vodio je pjevačka društva Mladost, Mladost-Balkan i Jug, a nakon II. svjetskog rata Pavao Markovac i Vladimir Nazor. Bio je akademik i član Hrvatskog narodnog kazališta (HNK). Dobitnik je nagrade za životno djelo Vladimir Nazor (1964.) kao i nagrade AVNOJ-a (1972.). Prvi njegov opus Dva skerca za mješoviti zbor na narodne tekstove (1916.) pokazao je pravac kojim će njegovo stvaralaštvo ići. Vrhunci njegovog prvog stvaralačkog razdoblja su narodni obred Koleda (1925.) i Simfonijsko kolo (1926.), uz koje treba još spomenuti scensku glazbu za Gundulićevu Dubravku (1926.) i romantičnu narodnu operu Morana (1930.).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Liječnički vjesnik
U tijeku je digitalizacija još 20 godišta Liječničkog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike češke manjine informira o djelatnosti Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju čeških kulturno-umjetničkih udruga, vijeća i predstavnika češke manjine te škola s nastavom na češkom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje uzajamnim odnosima češkog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.