Banner
Osnovna škola ˝Vladimir Nazor˝, Križevci

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
clanak
MORSKE MIJENE
"Svaka se kapljica u svim oceanima svijeta — pa i ona u najvećim dubinama — pokorava plimi i oseki. Grci su već prije 2000 godina znali da Mjesec utječe na pojavu plime. Morske su mijene dva puta u mjesecu najveće, i to za mladog i punog Mjeseca. Te mijene nazvane su žive mijene."
Autor0000007313
YANN MARTEL
Yann Martel (Salamanca, Španjolska, 25.6. 1963.-) je kanadski pisac najpoznatiji po romanu Life of Pi za koga je dobio Bookerovu nagradu 2002. godine. Yann Martel rođen 1963. u Španjolskoj. Studirao je filozofiju na Sveučilištu Trent, radio neobične poslove - sadio drveće, bio perač posuđa i zaštitar - i putovao svijetom prije nego što se posvetio pisanju. Autor je međunarodno hvaljena romana „Pijev život˝, koji je 2002. dobio nagradu Man Booker, preveden je na četrdeset jedan jezik i više je od godinu dana bio na New York Timesovoj listi najprodavanijih knjiga. Njegova zbirka kratkih priča „The Facts Behind the Helsinki Roccamatios˝ te prvi roman „Self˝, također su dobili izvrsne kritike. Objavio je i zbirku pisama kanadskom premijeru s naslovom „What Is Stephen Harper Reading?˝. Yann Martel živi u Saskatoonu, u kanadskoj pokrajini Saskatchewanu, sa spisateljicom Alice Kuipers i njihovim sinom Theom.
Autor0000005151
GEORGE ORWELL
Eric Arthur Blair (Motihari, Bengal, 25. lipnja 1903. – London, 21. siječnja 1950.), poznatiji pod pseudonimom George Orwell, bio je engleski pisac i novinar. Najpoznatiji je po alegorijskom političkom romanu Životinjska farma i antiutopijskom romanu 1984. Potonji, koji opisuje futurističko totalitarno društvo, doveo je do upotrebe pridjeve "orvelijanski" za opis mehanizma kontrole misli od strane države. Orwellova književna i politička karijera bila je u raskolu između njegove želje za većom jednakosti i društvenom pravdom i njegovog nesigurnog stava prema klasi u koju je i sam pripadao – srednjoj klasi. "Ne možete izgubiti ništa osim svojih h-ova" jednom je rekao, rugajući se tabuima o izgovoru riječi srednje klase. U Hrvatskoj su izašla Orwellova izabrana djela u 6 svezaka.
Autor0000008484
MICHAEL JACKSON
Michael Joseph Jackson (Gary, Indiana, 29. kolovoza 1958. - Los Angeles, Kalifornija, 25. lipnja 2009.), bio je američki pop glazbenik, čiji je kontroverzni osobni život bio dio pop kulture zadnje četvrtine 20. stoljeća. Rođen je u brojnoj glazbenoj obitelji Jackson i sedmo je od od devetoro djece. Debitirao je na profesionalnoj glazbenoj sceni s jedanaest godina kao član sastava Jackson 5. Solo karijeru započeo je 1971. godine dok je još uvijek bio član sastava. U kasnijim godinama, u javnosti je često nazivan ˝Kraljem popa˝. Pet njegovih solo studijskih albuma jedni su od najprodavanijih glazbenih materijala na svijetu: Off the Wall (1979.), Thriller (1982.), Bad (1987.), Dangerous (1991.) i HIStory (1995.). Početkom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća, postao je dominantna figura u popularnoj glazbi i prvi afroamerički zabavljač koji je stekao jaki publicitet na MTV-ju. Popularnost video spotova njegovih pjesama koji su prikazivani na MTV-ju kao što su ˝Beat It˝, ˝Billie Jean˝ i ˝Thriller˝ - poznati po transformaciji video spota u umjetničku formu i promidžbeni alat pomoglo je relativno mladoj televiziji stjecanje ugleda. Video spotovi pjesama kao što su ˝Black or White˝ i ˝Scream˝ produžili su Jacksonovu popularnost i tijekom devedesetih. Sa scenskim nastupima i video spotovima, Jackson je popularizirao veliki broj fizički kompliciranih plesačkih tehnika kao što su robot i moonwalk. Njegov svojstven glazbeni zvuk utjecao je na mnoge hip hop, pop i moderne ritam i blues izvođače.