Banner
Gradska knjižnica grada Donjeg Miholjca

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice

Slika
Svjetski dan srca
Za moje srce, za tvoje srce slogan je ovogodišnjeg Svjetskog dana srca koji se svake godine, u cijelom svijetu, obilježava 29. rujna. Ovaj datum je važan podsjetnik na problem bolesti srca kao jednog od vodećih uzročnika smrti današnjice. U znak proslave Svjetskog dana srca, poduzmite korake prema životu sa zdravim srcem: potičite tjelesnu aktivnost i zdravu prehranu te zabranite pušenje kako biste sebi i svojoj obitelji smanjili rizik od bolesti srca i moždanog udara. Danas imamo mogućnost spriječiti budući učinak tih bolesti omogućavajući život sa zdravim srcem od djetinjstva pa tijekom cijelog života.
clanak
BILJKE KOJE EKSPLODIRAJU
U svijetu postoje biljke koje su otporne na vatru, te u društvu vatre uzrokuju prave male vatromete. Neke od njih možda čak i "borave" u vašem vrtu. U navedenom članku saznajte o kojim se biljkama radi. Za više informacija o jednoj od zapaljivih biljaka saznajte na ovom linku: http://en.wikipedia.org/wiki/Dictamnus video: http://youtu.be/c8yDWkwu5aI
Autor0000010000
SHUSAKU ENDO
Shusaku Endo (27.03.1923., Tokyo - 29.09.1996., Tokyo) jedan je od najznačajnijih pisaca japanske književnosti 20. stoljeća i pripadnik takozvane Treće generacije, pisaca koji su se u Japanu javili neposredno nakon Drugoga svjetskog rata. Rođen je u Tokiju 1923., a još kao dječak s roditeljima seli u Mandžuriju (tada pod japanskom okupacijom). Za svoje književno djelo Endo je dobio mnoštvo književnih nagrada, a nekoliko je puta bio nominiran i za Nobelovu nagradu za književnost, koju nikada nije dobio jer su pojedini članovi odbora njegov roman Skandal (Scandal) iz 1986. smatrali pornografijom.
Autor0000000939
EMILE ZOLA
Emile Zola (02.04.1840.,Paris, Francuska 29.09.1902., Paris, Francuska), francuski književnik. Od sedme do dvanaeste godine pohađa školu u internatu Notre-Dame, a zatim koledž u Aixu gdje je prijateljevao s Paulom Cézanneom. Dva je puta pao na maturi zbog francuskog jezika te su mu se rugali da je provincijalac koji ne umije čestito govoriti francuski. Osamljen i bespomoćan, jer mu majka više nije mogla pomagati, stanovao je u bijednim uvjetima u mansardi nad Parizom i odlučio ostvariti mladenački san i postati književnik. Zapošljava se u izdavačkoj knjižari Hachette da bi zaradio za život, ali se i približio književnim krugovima i ubrzo postaje voditelj odjela za reklamu. Godine 1898. upleten je u "aferu Dreyfus" izravno pišući predsjedniku republike ("Optužujem !" - "J'accuse"), u kojem je tražio reviziju procesa. U posljednjim godinama stvaranja sve se više bavi društvenom problematikom potiskujući u sebi romanopisca kako bi postao moralizator. Tada nastaju sljedeći ciklusi: trilogija Tri grada (Trois Villes - Lourdes 1894., Rome 1896., Paris 1898.) i nedovršena tetrologija Četiri evanđelja - Plodnost, Rad, Istina i Pravda (Les Quatres Evangiles - Fécondité (1899.), Travail (1901.), Vérité (1903.),Justice (nedovršeno). Tvorac je angažirane književnosti i borbenog društvenog novinarstva, a âam je bio plodan i aktivan novinar, osobito do 1880. Pred kraj života proročki je najavio pobjedu narodnih masa i dolazak besklasnog društva gdje će jedino mjerilo ljudske vrijednosti biti rad.
Liječnički vjesnik
U tijeku je digitalizacija još 20 godišta Liječničkog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike češke manjine informira o djelatnosti Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju čeških kulturno-umjetničkih udruga, vijeća i predstavnika češke manjine te škola s nastavom na češkom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje uzajamnim odnosima češkog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.