Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
BLAGDAN SVIH SVETIH
Svi sveti (također Sisveti ili Sisvete; lat. Sollemnitas Omnium Sanctorum) svetkovina je u Rimokatoličkoj crkvi, a njome se slave svi sveci, kako oni koji su već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu. Slavi se 1. studenog. U pravoslavnim crkvama ovaj se blagdan slavi prve nedjelje po Duhovima, te označuje završetak uskrsnoga dijela liturgijske godine.
clanak
UMJETNA SVILA
Od čega se izrađuje, koji je proces izrade, te konačno, pod kojim je nazivom poznata kod nas, pročitajte u sljedećem članku.

clanak
Edison izumio spravu za razgovor s pokojnicima?
Pročitajte zanimljivo razmišljanje Edisona o tome što se događa sa svijesti čovjeka nakon njegove smrti, te zašto smatra da bi komunikacija nakon smrti bila moguća.
Autor0000000130
NIKOLA FINK
Nikola Fink ( 10.11.1894.,Zagreb - 01.11.1968., Zagreb)prof., dr. sc., zoolog, entomolog, ravnatelj muzeja u Zagrebu, redoviti prof. PMF-a, a jedno vrijeme i dekan toga fakulteta. Glavno područje njegova znanstvenog rada je fauna naših krajeva. Bio je direktor zagrebačkog Zoološkog vrta. Njemu u čast jedna nova vrsta račića iz naših krajeva nazvana je monodella finki. Digitalizirana građa: Nasljeđivanje : (Mendelizam) / Nikola Fink Link na knjigu:http://library.foi.hr/knjige/knjiga.aspx?C=1050&broj=1&U= Razvitak živih bića : (Transformizam) / Nikola Fink Link na knjigu:http://library.foi.hr/knjige/knjiga.aspx?C=1047&broj=1&U=
Autor0000002623
EZRA POUND
Ezra Weston Loomis Pound (Hailey, Idaho, 30. listopada 1885. - Venecija, Italija, 1. studenog 1972.), ), američki književnik, pjesnik i kritičar, te jedan od najvećih modernističkih pjesnika u prvoj polovici 20. stoljeća. Njegov doprinos poeziji počeo s promocijom Imagizma , pokretom koji je dobivao tehnike iz klasične kineske i japanske poezije , ističući jasnoću, preciznost i ekonomičnost jeziku. Njegovi najpoznatiji radovi su Ripostes (1912), Hugh Selwyn Mauberley (1920) i njegova nedovršen ep od 120 poglavlja, Cantos (1917-1969). Američki pjesnik, esejist, kritičar i prevoditelj.
ZDENKO STRIŽIĆ
Zdenko Strižić (19.09.1902. Bjelovar - 01.11.1990. (Hannover), arhitekt i urbanist. Kraljevsku realnu gimnaziju polazio je u Bjelovaru 1913.- 1916., a maturirao u Zagrebu 1921. Arhitekturu studira u Dresdenu i Berlinu, a pohađao je majstorsku školu za arhitekturu kod H. Poelziga. U Zagreb se vratio 1933., gdje se bavio rješavanjem urbanističkih problema, regulacijom gradova i gradskih četvrti te povijesnim gradskim cjelinama. U bjelovarskom središnjem parku projektirao je kameni paviljon koji je otvoren 1943. Od 1946. do 1956. bio je profesor na Tehničkom fakultetu u Zagrebu, od 1956. do 1961. na Sveučilištu u Australiji, SAD-u, a od 1962. profesor na Visokoj tehničkoj školi u Brauschweigu (Njemačka). Od 1931. do 1933. projektirao je u Hrvatskoj regulaciju Trga bana Jelačića, Bačvica i Firula u Splitu, regulatorni plan Zagreba, Kaptola u Zagrebu, a izvan Hrvatske Narodni sanatorij u Beogradu i regulaciju Stockholma. Nakon 1933. projektirao je više naselja, pojedinih većih zgrada te obnovio 2 hotela u Dubrovniku. Nakon rata radio je na dovršenju mosta Sušak- Rijeka. Najveći dio projekata ostvaren je u Njemačkoj. Bavio se umjetničkom fotografijom.