Banner
Gradska knjižnica grada Donjeg Miholjca

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice

Slika
Svjetski dan Alzheimerove bolesti - 21.09.1994.
Ideja o Svjetskom danu Alzheimerove bolesti rođena je tijekom otvorenja jubilarne 10. Godišnje konferencije Međunarodne udruge za Alzheimerovu bolest u Edinburgu 21. rujna 1994.Svjetski dan Alzheimerove bolesti ujedinjuje vođe mišljenja, ljude s demencijom, njihove obitelji i skrbnike, profesionalce u medicini i znanstvenike te medije sa svih strana svijeta.Stvarajući globalnu koordiniranu prepoznatljivost ovaj Dan šalje snažnu poruku vladama i politici upozoravajući ih na činjenicu kakao je demencija ozbiljan zdravstveni problem koji snažno opterećuje zdravstvo, posebice jer se ljudski vijek sve više produžuje. Uz to, ss obzirom na to daje tema - poruka Svjetskog dana AAlzheimerove bolesti svake godine drugačija, on doprinosi i upoznavanju ljudi s brojnim činjenicama, otklanjajući tako česta nerazumijevanja li kriva tumačenja demencije.
clanak
Braća Lumiere (Kinematograf i fotografija u bojama)
Dva brata,fizičar i fiziolog, uzajamnim radom izveli se ova dva izuma, jer je u oba slučaja bilo bitno uz tehničku savršenost, i njihovo djelovanje na najosjetljiviji osjetni organ čovjeka, oko. Pod kojim uvjetima su postigli da pred našim okom oživi neki slijed slika, te kako su tim slijedu udahnuli boju, saznajte u sljedećem članku.
Autor0000000553
STEPHEN KING
Stephen King (Portland, Maine, 21. rujna 1947.), američki književnik. Pseudonimi - Richard Bachman i John Swithen Najuspješniji je autor današnjice horor romana. Kingove priče nerijetko uključuju posve obične protagoniste, poput obitelji iz srednjeg sloja, djeteta ili pisca. Iako ih prikazuje kako vode svakodnevne živote, nadnaravno se gotovo uvijek uključi i iznimne okolnosti eskaliraju u priči. King, međutim, piše i priče izvan žanra horora, uključujući, primjerice, romane "Iskupljenje u Shawshanku" i "Tijelo".Jedna od prvih ideja mu je priča o mladoj djevojci s psihičkim moćima, no obeshrabren, baca rukopis u smeće. Tabitha je ta koja ga je izvukla iz smeća i potaknula da ga završi. Naslovljavajući priču "Carrie", King je šalje izdavaču, ne nadajući se previše odgovoru. Dobiva, međutim, ponudu od 2.500 dolara, malu svotu i za to vrijeme. No, vrijednost romana uskoro biva prepoznata i autorska prava su prodana za 400.000 dolara, a roman označio početak goleme popularnosti, koja ne jenjava do današnjeg dana.
Autor0000000203
LEONARD COHEN
Leonard Norman Cohen (21.09.1934., Montreal, Quebec -10.11.2016., Los Angeles, CA, USA) je kanadski kantautor i književnik. Počinje pisati još 1951., dok je svoju prvu knjigu pjesama ’Let Us Compare Mythologies’ (Usporedimo mitologije) objavio u Montrealu 1956. godine. Cohen je 1951., u svojoj sedamnaestoj godini, započeo s pisanjem pjesama. U to vrijeme upisuje se na prilično afirmirano McGill sveučilište gdje sluša kolegije iz pravnih i ekonomskih znanosti, te engleske i svjetske književnosti. Tamo stječe prva književna poznanstva, što se ponajviše odnosi na formiranje studentskih umjetničkih grupa i prijateljstva sa mentorima - starijim književnicima i profesorima. Nakon što je diplomirao na montrealskom sveučilištu McGill, 1956. godine objavljuje svoju prvu knjigu pjesama. Relativno je dobro prihvaćen kao mladi kanadski autor, iako izaziva brojne kontroverze.
Liječnički vjesnik
U tijeku je digitalizacija još 20 godišta Liječničkog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike češke manjine informira o djelatnosti Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju čeških kulturno-umjetničkih udruga, vijeća i predstavnika češke manjine te škola s nastavom na češkom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje uzajamnim odnosima češkog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.