Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Otkriven Machu Picchu - 24.07.1911.
Ameriki arheolog i politiar Hiram Bingham III. 1911. godine, tijekom jedne od est ekspedicija na najviem dijelu peruanskih istonih Andi, pronaao je Machu Picchu, "izgubljeni grad Inka". Machu Picchu je sveti grad Inka smjestio se na istonim padinama planinskog lanca Urubamba, na 2.350 metara nadmorske visine. Machu Picchu je vjerojatno izgraen oko 1300. godine, ali je zbog izoliranosti ostao sakriven vie od est stoljea. Grad svjedoi o vremenu carstva Inka koje je bilo ogromno. Nakon osvajanja teritorija, mone Inke sagradile su kanale za navodnjavanje i sustave poploenih cesta, tvrave, hramove i monumentalne kamene zgrade. Danas arheolozi smatraju da Machu Picchu nije bio grad u klasinom smislu jer u njemu nisu pronaeni ostaci birokratske uprave, trgovine ili vojne utvrde. Najvjerojatnije je graen kao carski posjed i religijsko utoite ili kao tajni ceremonijalni grad. Ostaci Machu Picchua odaju carski stil Inka kakav se moe nai i na drugim mjestima nekad najvee drave Novoga svijeta prije dolaska Europljana.Machu Picchu je kako se ini bio naputen i prije nego to su carstvo Inka pokorili panjolci, a prema jednoj teoriji, stanovnike je pokosio sifilis koji je stigao iz Europe, a propast je dovrio graanski rat.
clanak
ULJE IZ SJEMENA LUBENICE
Proitajte nekoliko crtica o dobivanju ulja iz sjemenki lubenica, te emu jo te sjemenke mogu posluiti.

Autor0000011044
ALEXANDRE DUMAS
Alexandre Dumas sr. roen Dumas Davy de la Pailleterie (Villers-Cotterets, 24. srpanj 1802. - Puys, 5. prosinac 1870.) francuski knjievnik Alexandre Dumas jedan je od zaetnika takozvanog romana - feljtona. Pisac nevjerovano plodnog talenta, bogate fantazije i iva duha, okuao se jednako sretno u kazalinim djelima i u povijesnim romanima. Najpoznatije njegovo djelo je avanturistiki roman Tri muketira, poznat po zanimljivom zapletu, mnogim pustolovinama, te simpatinim i hrabrim junacima. Utjecaj historijsko-avanturistikih Dumasovih romana osjetio se gotovo u cijeloj europskoj popularnoj literaturi. Bio je najpopularniji romanopisac i dramatiar svoga vremena. Napisao je, to sam, to u suradnji s drugima, oko 300 romana i drama. Za kazalite je zasluan jer je dao prvu povijesnu romantinu dramu Henrik III i njegov dvor.
Autor0000005016
ISAAC BASHEVIS SINGER
Isaac Bashevis Singer (Leoncin, 21. studenog 1902. - Miami, 24. srpnja 1991.), ameriki knjievnik idovskog porijekla. Roen je u idovskoj obitelji 1902. godine u malom mjestu Radzymin u Poljskoj. Ubrzo s obitelj seli u Varavu, gdje mu otac postaje rabinom. Kao 17-godinjak, godine 1921. upisuje se u rabinsko sjemenite u Varavi. No, ve 1922. se vraa ponovno u Bilograj, gdje poduava hebrejski. Sljedee 1923. godine ponovno se vraa u Varavu i radi kao korektor u jednom jidikom asopisu za knjievnost. Pie prikaze za novine i prevodi romane. Uskoro pod pseudonimom objavljuje svoje prvo prozno djelo U starosti. Nagraen je prvom nagradom na knjievnom natjeaju. Druga pria pod nazivom Svijee objavljena je pod imenom njegove majke. Godine 1935. seli u Sjedinjenje Amerike Drave gdje doivljava svoju punu afirmaciju. Iza ovoga prvoga romana slijedio je roman Moskatovi. Ova obiteljska kronika tiskana je na engleskom jeziku 1950. godine. Sljedei roman - Dvorac tiskan je 1967. godine, a roman Imanje, koji prikazuju raspadanje pojedinih obitelji, 1969. godine. Roman Neprijatelji, pria o ljubavi, napisan 1972. godine, nalik je priama koje se dogaaju u New Yorku. Roman je jedna od najljepih ljubavnih pria napisanih u posljednjih nekoliko desetljea. Godine 1978. Singer dobiva Nobelovu nagradu za knjievnost. Singerov golem rad, nekoliko velikih romana, bezbroj pria koje su sabrane u nekoliko zbirki, nekoliko kazalinih komada, mnotvo memoarskih zapisa, pripovjedaka za djecu, ostat e trajnom batinom jidike i amerike literature. Singer je umro 24. srpnja 1991. godine, kao posljednji veliki jidiki pisac, ali i kao vjesnik neke nove jidike knjievnosti.