Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
Svjetski dan vjetra - 15.06.2009.
Svake godine 15. lipnja obilježava se svjetski dan vjetra, odnosno Global Wind Day. Cilj obilježavanja ovog dana je upoznati se s prednostimaiskorištavanja energije vjetra, načinima rada vjetroagregata i poticanje korištenja energije vjetra kao ekološkog, „zelenog“ izvora energije. Global wind day - Svjetski dan vjetra, kojeg koordiniraju EWEA i GWEC, počeo se obilježavati 2007. godine kao Europski dan vjetra, a 2009. godine je počelo obilježavanje u cijelom svijetu. Prošle godine ovaj dan obilježen je u 29 zemalja kroz 220 raznih događaja, a ove godine očekuje se još veći odaziv.
clanak
VRTOVI MIRISA - VRTOVI SLIJEPIH
"Svi ti parkovi danas više-manje služe za razonodu i odmor radnim ljudima, a naročitu ulogu igraju u turističkoj privredi svoga kraja. Ali nekima od njih su namijenjeni naročiti zadaci i oni imaju posebnu humanu svrhu. Među takve se ubrajaju naročito oni parkovi i vrtovi koji imaju namjenu da olakšaju život nesretnim ljudima. To su takozvani »vrtovi mirisa« ili »vrtovi slijepih«. Njima neka bude posvećeno ovo nekoliko redaka."
Autor0000011834
ELLA FITZGERALD
Ella Fitzgerald (Newport News, Virginia, 25. travnja 1917. - Beverly Hills, Kalifornija, 15. lipnja 1996.), američka pjevačica jazz glazbe. Bila je siroče, te je dio djetinjstva provela u sirotištu. Arie Hendrix, kći Johna Hendrixa, reći će da je Ella bila drago, stidljivo i pažljivo stvorenje, zbog čega će biti omiljena. Imala je fleksibilan glas, pa je mogla pjevati blues, soft jazz i be-bop, te imitirati životinje i pojedine glazbene instrumente. Surađivala je s nizom velikana glazbe, a često je nastupala s Louisom Armstrongom, s triom O. Petersona i drugima. Gostovala je širom svijeta te svojim osebujnim i vrlo izražajnim pjevanjem postala uzorom u interpretacijama bluesa i be-bopa. Osvojila je čak 13 Grammya, u karijeri dugoj čak 55 godina. Raspon glasa bio joj je čak 3 oktave. Umrla je od posljedica dijabetesa.
Autor0000004522
HUGO PRATT
Hugo Eugenio Pratt (15. lipanj 1927. – 20. kolovoz 1995.), talijanski strip autor čije radove karakteriziraju snažne priče i prepoznatljiv crtački stil. Njegovo najpoznatije djelo je, zasigurno, serija Corto Maltese. Crtačem stripova odlučuje postati u desetoj godini, za vrijeme boravka u Etiopiji s roditeljima. Nakon što u sedamnaestoj godini zajedno s prijateljima u Veneciji tiska prvu publikaciju ’As pik’, argentinski izdavač ih poziva da dođu raditi u Buenos Aires, što oni prihvaćaju. 1952. izdaje ’Narednika Kirka’, zatim slijede ’Ana iz džungle’, ’Fort Wheeling’ i drugi stripovi. 1959. u Londonu radi za Daily Mirror. Nakon toga odlazi u Brazil, a kasnije se vraća u Italiju. 1967. crta prvu priču u kojoj se pojavljuje njegov kasnije najpoznatiji lik, Corto Maltese, ’Baladu o slanome moru’. Corto ubrzo postaje dominantan lik u Prattovim djelima.