Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
SVJETSKI DAN KRAVATE
Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Istodobno, kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti. Stoga Academia Cravatica proglaava da se 18. listopada svake godine obiljeava hrvatski i svjetski Dan kravate. Naime, na taj dan izvedena je, 2003. godine, spektakularna instalacija Kravata oko Arene u Puli.
clanak
TEHNIKE FANTAZIJE U SREDNJEM VIJEKU
Ve u 13. stoljeu franjevac Roger Bacon imao je ideje o nekim modernim ureajima bez kojih bi dananji ivot bio nezamisliv. O kojim se to izumima radi, proitajte u lanku.

Autor0000010813
CHUCK BERRY
Charles Edward Anderson "Chuck" Berry (18. listopada 1926.), ameriki gitarist, vokalist i skladatelj. 1926. godine u St. Louisu je roen jedan od najutjecajnijih izvoaa u povijesti rocka - Chuck Berry. Rock and roll je zasigurno postojao i prije njega. Bilo je i gitaristikog rock and rolla prije Chucka Berrya, no on je savreno utjelovljenje svega to rock and roll znai, bilo to dobro ili zlo. Chuck Berry se razmjerno kasno poeo profesilonalno baviti glazbom. Tek je u svojoj 26. godini prvi put nastupio za honorar, a snimati je poeo tri godine kasnije. U vremenu izmeu 1957. i 1960. Chuck Berry izdaje nekoliko vrlo zapaenih albuma, poput prvijenca After School Session (1958.), iste godine One Dozen Berrys, pa sljedee Chuck Berry Is on Top (1959.) i na kraju pedesetih Rockin at the Hops (1960.) Tokom toga vremena izlazi i dvadesetak hitova koji zauvijek ostaju upisanu u povijest rock and rolla, a neki od njih su "Rock and Roll Music", "Sweet Little Sixteen", "School Days", "Reelin' and Rockin#&39", "Johnny B. Goode" i jo mnogi. Glazbenu karijeru prekida mu zatvorska kazna od tri godine na koju je osuen zbog zapoljavanja maloljetne prostitutke u svom nonom baru. Nakon izlaska iz zatvor izdaje vrlo zapaeni album St. Louis to Liverpool, na kojemu se nalaze hitovi "No Particular Place To Go", "Promised Land" i "You Never Can Tell".
Autor0000010946
JOSIP EUGEN TOMI
Josip Eugen Tomi (Poega, 18. listopada 1843. - Zagreb, 13. srpnja 1906.), hrvatski knjievnik. Bio je popularni prozaist i dramatiar. Napustivi Bogosloviju, studirao je pravo u Zagrebu i Grazu. Bio je u inovnikoj slubi, a 1873.-79. dramaturg Hrvatskog zemaljskoga kazalita u Zagrebu. Najpoznatija su mu djela "Melita", svojevrsna kritika viih graanskih krugova, zatim "Veronika Desinika" i "Zmaj od Bosne", te proze na bosanske teme. Pisao je i komedije: "Brane ponude", "Zateeni enik" te, osobito popularnu komediju "Franjo barun Trenk". Dovrio je enoinu "Kletvu", te preveo pedesetak kazalinih djela i mnoge povijesne romane.
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.