Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Meunarodni dan prijateljstva - 04.08.1935.
1935. godine Kongres Sjedinjenih Amerikih Drava posvetio je jedan dan u godini prijateljima i prijateljstvu, i taj je dan proglaen Nacionalnim danom prijateljstva, i od tada se svake godine, prve nedjelje u mjesecu kolovozu, slavi Dan Prijateljstva. 1997. godine u Americi je Winnie the Pooh imenovan svjetskim Ambasadorom prijateljstva (Ambassador of Friendship). Druge drave mogu Dan prijateljstva slaviti takoer prve nedjelje u mjesecu kolovozu, ili mogu same odabrati dan koji e posvetiti prijateljstvu. Razni su naini kako ljudi irom svijeta slave i obiljeavaju taj dan, i time slave duh prijateljstva koje pomae u irenju mira i ljubavi irom svijeta. Prijatelji imaju vanu ulogu u naim ivotima, oni su nai voe, uitelji, pomagai Pokaite im da ih istinski cijenite, podsjetite se da su vrijedan dio Vaeg ivota, i iznenadite ih znakom panje, bez obzira gdje se nalaze.
clanak
AJNA GLJIVA
"Obiaj uzgajanja ajne gljive nikao je meu stanovnicima Sibira i Dalekog istoka. Poslije rusko-japanskog rata mnogi od demobiliziranih vojnika donijeli su sa sobom udnu gljivu. Masovno oduevljenje za ajnu gljivu privuklo je panju uenjaka koji su ustanovili da naziv "gljiva" nije sluajan jer ona stvarno ima neto zajedniko s gljivama."
Autor0000004904
KNUT HAMSUN
Knut Hamsun (Vaga, Gudbrandsdal, 4. kolovoza 1859. Norholm, Grimstad, 19. veljae 1952.), norveki knjievnik. Hamsun je prvi put privukao pozornost 1890. godine novelom Glad. U napola autobiografskom djelu opisao je pad mladog pisca u ludilo kao rezultat gladi i siromatva. Kao i u svim ostalim djelima i o ovom se osjea stil Franza Kafke i ostalih pisaca 20. stoljea, s unutarnjim monolozima i bizarnim loginostima. Velik uspjeh doivio je i roman Blagoslov zemlje iz 1917. Hamsun je dobio Nobelovu nagradu za knjievnost 1920. godine.
Autor0000000849
HANS CHRISTIAN ANDERSEN
Hans Christian Andersen (Odense, 2. travnja 1805. - Kopenhagen, 4. kolovoza 1875.) je svjetski slavan danski pisac bajki, meu kojima su najpoznatije Snjena kraljica, Runo pae, Mala sirena, Djevojica sa igicama i druge. Smatra se tvorcem danske realistine proze. Njegova djela, prevedena na preko 150 jezika i tiskana u milijunima primjeraka diljem svijeta, bila su nadahnue za stvaranje mnogih kazalinih djela, baletnih predstava, filmova, skulptura i slika. Andersenove prie ili bajke bile su u poetku iva i dopadljiva prepriavanja onoga to je uo u djetinjstvu, a kasnije ih je i sam stvarao. U njima se fantastino, legendarno i mitsko stapa s neposrednim, zbiljskim svijetom. S jedne strane, u njima je artistiki domiljena fantastika pod utjecajem Hoffmana, a s druge neodoljiva naivnost i svjeina narodne umjetnosti. Svi se ti trenuci, pa i humoristian jezik, uspijevaju probiti i kroz prijevode, putem kojih su se njegove prie sve bre irile, potpomognute ilustracijama najboljih tadanjih majstora te vjetine