Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Objavljen prvi broj "Garfielda" - 19.06.1978.
Strip se pojavio 19. lipnja 1978. Taj se dan smatra slubenim Garfieldovim roendanom (svakog 19.6. Garfield slavi roendan u stripu). Otada izlazi svakodnevno u novinama irom svijeta. Stripovi gotovo uvijek imaju tri slike s iznimkom nedjeljnih. Sada su u boji premda se neki jo uvijek izdaju crno-bijeli. Strip je trenutano u Guinessovoj knjizi rekorda kao najitaniji strip na svijetu (od 2006. se nalazi u preko 2.570 novina i listova).
ZDRAVSTVENA UPUTSTVA O VODI ZA PIE
"VODA neispravno grajenih vodoopskrbnih naprava (bunara, cisterna, izvora, i t. d.) MOE SE LAKO OKUITI pri ticanjem izmetina i neistoa. Ponajee su loe grajeni nunici i djubrita ona mjesta, s kojih pritiu neistoe podzemnim putem ili po povrini zemlje do bunarske ili izvorne vode. No takoer i prljavim rukama, te kablicom i ubacivanjem neistoa moe se okuiti voda za pie."
clanak
Nekoliko rijei o bambusu
"Bambus je mnogogodinja biljka, ima veoma dugako i razgranato stablo, bez srike, kore i godova, uz pomo kojih se obino odreuje starost mnogogodinjih biljaka. Unutranjost bambusa je uplja i razdijeljena vrstim pregradama. Poznat je kao veoma vrsto i otporno drvo, a ta njegova svojstva dolaze od velikog sadraja silikata u njegovu kambiju."
clanak
Zaarana ljepotica jadrana
"U Jadranu ivi veoma zanimljiva ribica koja je svojim pitoresknim arama atraktivna i lijepa. Promatrajui njezinu glavu, ovjeku se odmah javlja asocijacija na are po licu i ratnim maskama egzotinih plemena s drugih kontinenata. Zato bi ta ribica bila zaarana? Moda zato to joj je Poseidon odredio posebnu ulogu na sceni podmorske faune i ograniio prostor ivotnoga kretanja." Vie o ovoj zanimljivoj ribici proitajte u lanku.
Autor0000014343
SUU KYI AUNG SAN
Aung San Suu Kyi (ita se: Aun San Su i) (Yangon, 19. lipnja 1945.) mijanmarska (burmanska) politiarka i aktivistica. Dobitnica je nagrade Saharov za slobodu govora 1990., te Nobelove nagradu za mir 1991. godine za nenasilnu borbu u prilog demokraciji i ljudskim pravima. Njeno ime je izvedenica od imena njenog oca (Aung San), majke (Kyi) i bake (Suu). Njen otac Aung San smatra se ocem moderne mijanmarske vojske. Pregovarao je s Britancima 1947. godine o osamostaljenju Mijanmara. Iste godine ubijen je u atentatu. Aung San Suu Kyi dobila je Nobelovu nagradu za mir 1991. godine za nenasilnu borbu u prilog demokraciji i ljudskim pravima. Nagradu su u njeno ime primili njeni sinovi. Iz kunog je pritvora putena 13.11.2010, a idueg je dana objavila da e suraivati s mjanmarskom vojnom huntom u svrhu ukidanja sankcija njezinoj zemlji. Brojne humanitarne organizacije i organizacije za ljudska prava bore se za njeno putanje na slobodu. Ima potporu jako velikog broja drava irom svijeta. Dobila je na desetke nagrada i odlikovanja u mnogim dravama. O njoj su napisane brojne knjige. Irska rock grupa U2 posvetila joj je pjesmu Walk On 2000. godine. Britanski asopis New Statement napravio je popis 50 heroja dananjice.
Autor0000006094
SALMAN RUSHDIE
Salman Rushdie(19.06.1947., Bombay, IN), indijsko-britanski pisac i novelist. Autor je sedam romana: "Grimus", "Djeca ponoi", "Sram", "Sotonski stihovi", "Harun i More Pria", "Maurov posljednji uzdah" i "Tlo pod njezinim nogama"; zbirke pripovijedaka "Istok, zapad"; putopisa "Jaguarov osmijeh: putovanje u Nikaragvu"; knjige eseja "Izmatane domovine"; knjige o filmu "arobnjak iz Oza". Roman Djeca ponoi 1993. godine nagraen je posebnim priznanjem Booker of Bookers i time proglaen je najboljim romanom kojem je u etvrt stoljea postojanja dodijeljena ta ugledna britanska knjievna nagrada. Knjige su mu prevedene na vie od dvadeset svjetskih jezika. Rushdiejev je roman Pelivan alimar iz konkurirao za nagradu Whitebread 2005., kao i za meunarodnu nagradu IMPAC Dublin Literary Award 2007. Britanska je kraljica Elizabeta II. godine 2007. Salmanu Rushdieju dodijelila viteki naslov za zasluge na knjievnom polju. Priznanje je izazvalo niz prosvjeda u Pakistanu i Maleziji.
Autor0000012875
IVO PILAR
Ivo Pilar (Zagreb, 19. lipnja 1874. Zagreb, 3. rujna 1933.), hrvatski pravnik, povjesniar, publicist, filozofski pisac, rodonaelnik hrvatske geopolitike i pravaki politiar. Njegovim imenom nazvan je Instutut drutvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu. Ivo Pilar rodio se u Zagrebu 1874. godine. Klasinu gimnaziju zavrio je u Zagrebu, studij prava u Beu a na prestinoj parikoj cole de droit slua predavanja kojima zaokruuje naobrazbu. Poslije Pariza, vrativi se u Be, doktorirao je a sveana promocija bila je 14. srpnja 1899. godine. Nakon studija kratko radi kao tajnik u korporaciji za eljeznu industriju, odakle odlazi u Sarajevo, gdje je postavljen za tajnika Zemaljske banke. Bio je jedan od ideologa Hrvatske Moderne a u Kolu hrvatskih knjievnika, koji su se od godine 1900. okupljali oko Kranjevia, bio je i Pilar. Pilar se godine 1920. preselio u Zagreb.
Autor0000001891
VLADIMIR NAZOR
Vladimir Nazor (Postira, 30. svibnja 1876. Zagreb, 19. lipnja 1949.), hrvatski politiar za vrijeme Nove Jugoslavije, pjesnik, prozaist i prevoditelj. Predsjednik ZAVNOH-a, i prvi predsjednik Narodne Republike Hrvatske.Predavao je hrvatskoj gimnaziji u Zadru, a od 1903. do 1918. godine u Istri gdje je ujedno i proveo najvie svog ivota. Umirovljen je 1933. godine u Zagrebu kao upravitelj djejeg doma. Prvo djelo mu je bilo Slavenske legende (1900.) Godine 1904. u Zadru je objavljeno njegovo djelo Knjiga o hrvatskim kraljevima, a u to vrijeme poinje pisati i Istarske prie. Koju godinu kasnije objavljuje Velog Jou (1908.) djelo po kojemu e se prepoznati Nazorova proza, a koje je on sam smatrao neuspjelim. Godine 1916. objavio je nekoliko knjiga: Utva zlatokrila, Medvjed Brundo, Stoimena. U ratu Nazor je predsjednik Izvrnoga odbora ZAVNOH-a, a nakon rata i prvi predsjednik hrvatskoga Sabora. Kao novoprimljeni akademik 1949. godine je imao i svoj posljednji javni nastup na kojem je itao ulomke iz svoje nedovrene zbirke U zaviaju. U pedeset godina plodnog rada Nazor je pisao pjesme, pripovijetke, prie za djecu, putopise, romane, dnevnike, rasprave i prevodio talijanske i njemake pjesnike. Nazor je jedan od najplodnijih pisaca u hrvatskoj knjievnosti, autor golemoga djela sastavljenoga od razliitih anrova: pjesama, epova, novela, romana, dnevnikih zapisa, putopisa, eseja, lanaka, pria i igrokaza za djecu.