Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice

Slika
DAN SOCIJALNOG RADA - 26.03.
Svjetski dan socijalnog rada 20. ožujka 2012. godine. Uz ovaj dan socijalni radnici diljem svijeta 26. ožujka obilježavaju i Dan socijalnog rada proglašen od Ujedinjenih Naroda. Kako bi se dala puna važnost ovim danima Međunarodna federacija socijalnih radnika predložila je da se razdoblje od 20.-26. ožujka obilježi kao akcijski tjedan te da ga socijalni radnici obilježe kroz najrazličitije, prigodne aktivnosti. To je utoliko važnije što se veliki dio svijeta suočava s golemim ekonomskim i socijalnim problemima prouzročenim neoliberalnim ekonomskim modelom.
clanak
Dan za izmišljanje svog praznika
Na današnji se dan u svijetu obilježava više događaja: ljubičasti dan u svrhu podizanja svijesti o epilepsiji, dan promatranja ptica, dan pomaganja konjima, dan nougata, dan špinata, dan pravnika... No, ako vam to sve nije dovoljno, danas je pravi dan za vas - "Izmisli svoj praznik" dan! Danas je prilika da odbacite sva pravila i proslavite dan i svrhu koja se vama sviđa.Nađite se s prijateljima i osmislite svoj poseban praznik, i tko zna, ako postane dovoljno popularan, možda završi i u službenom kalendaru.
clanak
Ljubičasti dan - 26.03.2008.
"Ljubičasti dan" ili "Purple day" je dan pružanja podrške osobama s epilepsijom. Obilježava se 26. ožujka na svim kontinentima i u više od stotinu zemalja svijeta te je proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji. Dan je osnovan 2008. godine inicijativom djevojčice Cassidy Megan, njenih roditelja i Udruge za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi. Zbog osjećaja usamljenosti i nerazumijevanja, Cassidy koja je tada bila devetogodišnja djevojčica s epilepsijom, izrazila je želju da svima govori o epilepsiji i da pokaže kako se ljudi s epilepsijom ne razlikuju od drugih ljudi. Hrvatska se 2010. godine po prvi puta uključila u organiziranje manifestacije "Ljubičastog dana" djelovanjem Hrvatske udruge za epilepsiju i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske.
clanak
Bolest spavanja
"Na zlu je glasu afrička bolest spavanja, koja se naučno zove trypanosomiasis po uzročniku same bolesti, kojemu je ime Trypanosoma.Bolest spavanja hara već mnogo stotina godina kao pošast u Africi, pa je danas zauzela velika područja. Ona se širila iz zapadne Afrike, sljedeći tokove velikih rijeka, malo po malo u oblast centralno afričkih jezera, gdje danas upravo pustoši u redovima urođenika. Izvan Afrike ne postoji ova bolest."
Autor0000000168
LUDWIG BEETHOVEN
Ludwig van Beethoven (16.12.1770.;Bonn, Njemačka - 26.03.1827.; Beč), njemački skladatelj. Općenito ga se smatra jednim od najvećih skladatelja u povijesti glazbe, i bio je ključna figura u prijelaznom periodu između klasične i romantične ere u zapadnoj klasičnoj glazbi. Njegova glazba i ugled nadahnjivali su, a ponekad i punili nesigurnošću iduće generacije skladatelja i glazbenika. Iako je prvenstveno poznat kao skladatelj, Beethoven je također bio slavljeni pijanist. Rođen u Bonnu u Njemačkoj, u dvadesetim godinama života preselio se u Beč, učeći glazbu s Josephom Haydnom i brzo stječući ugled pijanista virtuoza. Unatoč postupnom gubljenju sluha u mladosti, Beethoven je nastavio proizvoditi značajna remek-djela kroz cijeli život, čak i kad je bio potpuno gluh. Bio je također jedan od prvih skladatelja ˝slobodnjaka˝ - organizirajući pretplatničke koncerte, prodavajući skladbe izdavačima i stječući financijsku potporu od bogatih pokrovitelja, radije nego da traži stalno zaposlenje bilo od crkve ili aristokratskih dvorova.
Autor0000000652
RICHARD DAWKINS
Clinton Richard Dawkins (Nairobi, Kenija, 26. ožujka 1941.), eminentni britanski etolog, teoretičar evolucije i popularno-znanstveni pisac, voditelj katedre Charlesa Simonyija na Oxfordskom sveučilištu. Dawkins je prvi puta u središte pažnje došao 1976. knjigom Sebični gen (The Selfish Gene) koja je popularizirala gensko-centrični pogled na evoluciju i u rječnik uvela termine mem i memetika. 1982. je napisao knjigu Prošireni fenotip (The Extended Phenotype) u kojoj je dao značajan doprinos znanosti o evoluciji zapažanjem da fenotipski efekti nisu ograničeni samo na tijelo organizma već se šire daleko u okoliš, uključujući tijela drugih organizama. Od tada je napisao nekoliko popularnih knjiga o evoluciji i pojavio se u brojnim televizijskim emisijama o evolucionarnoj biologiji, kreacionizmu i religiji. Dawkins je ateist, humanist i skeptik; kao komentator znanosti, religije i politike jedan je od najpoznatijih anglosaksonskih intelektualaca. Opisuju ga i nadimkom ˝Darwinov rottweiler.˝
Autor0000012389
PATRICK SUESKIND
Patrick Süskind (Ambach na Starnberger See, 26. ožujka 1949.), njemački književnik i scenarist; najpoznatiji po romanu "Parfem". Međunarodnu je slavu stekao romanom Parfem (1985) koji je preveden na 46. jezika i po kojem je 2006. Tom Tykwer snimio istoimeni film. No, u domovini se Süskind etablirao upravo dramom "Kontrabas" koju je napisao 1981. i koja j e od onda postala jedan od najizvođenijih njemačkih dramskih tekstova, s prijevodima na 27 jezika. Uz to, Süskind potpisuje scenarije za tv-produkcije "Kir Royal" (1987) i "Monaco Franze" (1983), a za scenarij filma "Rossini" u režiji Helmuta Dietela nagrađen je scenarističkom nagradom njemačkog Ministarstva kulture 1996.godine. Poznat je i po tome da gotovo nikada ne daje intervjue i zabranjuje fotografiranje te odbija nagrade. Živi i stvara u Münchenu i u Francuskoj, vjerojatno u Parizu. Romani: "Golub" "Parfem" "Priča o gospodinu Sommeru"
Autor0000005284
TENNESSEE WILLIAMS
Thomas Lanier Williams III. (Columbus, 26. ožujka 1911. – New York, 25. veljače 1983.), poznatiji po pseudonimu Tennessee Williams, američki dramski pisac. Pulitzerovu nagradu dobio je dva puta, 1948. za Tramvaj zvan čežnja te 1955. za Mačka na vrućem limenom krovu. Izvod iz bibliografije: Dugi oproštaj Stube do krova Tramvaj zvan čežnja Ljeto i dim Camino Real Pozdrav iz Berthe Ljubavno pismo Lorda Byrona Mačka na vrućem limenom krovu Slatka ptica mladosti Odjeća za ljetni hotel
Hrvatsko glumište
Časopis Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Atraktivan i impresivan prikaz stanja i zbivanja u hrvatskom glumištu od početka izlaženja, s kraja devedesetih godina prošlog stoljeća.
Bobićev Vjesnik
Počeli smo obradu još jednih industrijskih varaždinskih novina. Ovaj put je to "Bobićev vjesnik" koji je izlazio u "uspješno pretvorbeno ugašenoj" varaždinskoj tvornici.
NOVELA FILM
Digitalizirali smo časopis iz pedesetih godina dvadesetog stoljeća koji se bavio filmom i filmskom industrijom koji je pun zanimljivih informacija o filmovima, zvijezdama i događanjima oko filma.
FILMSKI VJESNIK
Digitalizirali smo nekoliko časopisa iz pedesetih godina vezanih uz kulturu i filmsku industriju. Među njima je i Filmski vjesnik.
NARODNI LIST
Rane poslijeratne novine izdavane u Zagrebu od 1945. - 1950. Digitalizirali smo godin 1946. Traži se ostatak....
NOVA HRATSKA
Novine su izlazile u Zagrebu od 1941. - 1944. godine. Digitaliziramo 1943. godinu. Traže se i ostala godišta kao i sponzori :)
ILUSTRIRANI VJESNIK
Novine su izlazile od 1945. do 1948. i bavile su se uglavnom "svjetovnim" sadržajima. Digitalizirali smo godinu 1946. Traži se ostatak. I sponzori, naravno :)
Nove varaždinske novine
VIS-ov vjesnik
Nove stare varaždinske novine u sustavu. Izlazile su u Varaždinskoj industriji svile od 1964. - 1991. godine. Digitalizacija je u tijeku.....
SVIJET
** SVIJET ** časopis 1926-1938. Zahvaljujući Gradskoj knjižnici "Metel Ožegović" iz Varaždina dobili smo mogućnost digitaliziranja časopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previše politike pruža lijep uvid u život i događanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadržaja omogućeno je fulltext pretraživanje i 3D pregled. Digitalizirati ćemo ga tempom kojim ćemo stići pored redovitog posla. Poželjni sponzori . Biti će brže gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Liječnički vjesnik
U tijeku je digitalizacija još 20 godišta Liječničkog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike češke manjine informira o djelatnosti Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju čeških kulturno-umjetničkih udruga, vijeća i predstavnika češke manjine te škola s nastavom na češkom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje uzajamnim odnosima češkog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Link 0

Đuro Sudeta na webu
WEB stranica posvećena Đuri sudeti povodom stote godišnjice rođenja
(1903.-2003.)
Novosti
SVIJET
** SVIJET ** časopis 1926-1938. Zahvaljujući Gradskoj knjižnici "Metel Ožegović" iz Varaždina dobili smo mogućnost digitaliziranja časopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previše politike pruža lijep uvid u život i događanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadržaja omogućeno je fulltext pretraživanje i 3D pregled. Digitalizirati ćemo ga tempom kojim ćemo stići pored redovitog posla. Poželjni sponzori . Biti će brže gotovo :).
Metlib
GooglePlay
AppStore
AppGallery
Za korištenje aplikacije morate biti član knjižnice. U knjižnici morate prijaviti svoju e-mail adresu.
Izjava o pristupačnosti