Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
Svjetski dan Alzheimerove bolesti - 21.09.1994.
Ideja o Svjetskom danu Alzheimerove bolesti roena je tijekom otvorenja jubilarne 10. Godinje konferencije Meunarodne udruge za Alzheimerovu bolest u Edinburgu 21. rujna 1994.Svjetski dan Alzheimerove bolesti ujedinjuje voe miljenja, ljude s demencijom, njihove obitelji i skrbnike, profesionalce u medicini i znanstvenike te medije sa svih strana svijeta.Stvarajui globalnu koordiniranu prepoznatljivost ovaj Dan alje snanu poruku vladama i politici upozoravajui ih na injenicu kakao je demencija ozbiljan zdravstveni problem koji snano optereuje zdravstvo, posebice jer se ljudski vijek sve vie produuje. Uz to, ss obzirom na to daje tema - poruka Svjetskog dana AAlzheimerove bolesti svake godine drugaija, on doprinosi i upoznavanju ljudi s brojnim injenicama, otklanjajui tako esta nerazumijevanja li kriva tumaenja demencije.
clanak
Braa Lumiere (Kinematograf i fotografija u bojama)
Dva brata,fiziar i fiziolog, uzajamnim radom izveli se ova dva izuma, jer je u oba sluaja bilo bitno uz tehniku savrenost, i njihovo djelovanje na najosjetljiviji osjetni organ ovjeka, oko. Pod kojim uvjetima su postigli da pred naim okom oivi neki slijed slika, te kako su tim slijedu udahnuli boju, saznajte u sljedeem lanku.
Autor0000000553
STEPHEN KING
Stephen King (Portland, Maine, 21. rujna 1947.), ameriki knjievnik. Pseudonimi - Richard Bachman i John Swithen Najuspjeniji je autor dananjice horor romana. Kingove prie nerijetko ukljuuju posve obine protagoniste, poput obitelji iz srednjeg sloja, djeteta ili pisca. Iako ih prikazuje kako vode svakodnevne ivote, nadnaravno se gotovo uvijek ukljui i iznimne okolnosti eskaliraju u prii. King, meutim, pie i prie izvan anra horora, ukljuujui, primjerice, romane "Iskupljenje u Shawshanku" i "Tijelo".Jedna od prvih ideja mu je pria o mladoj djevojci s psihikim moima, no obeshrabren, baca rukopis u smee. Tabitha je ta koja ga je izvukla iz smea i potaknula da ga zavri. Naslovljavajui priu "Carrie", King je alje izdavau, ne nadajui se previe odgovoru. Dobiva, meutim, ponudu od 2.500 dolara, malu svotu i za to vrijeme. No, vrijednost romana uskoro biva prepoznata i autorska prava su prodana za 400.000 dolara, a roman oznaio poetak goleme popularnosti, koja ne jenjava do dananjeg dana.
Autor0000000203
LEONARD COHEN
Leonard Norman Cohen (21.09.1934., Montreal, Quebec -10.11.2016., Los Angeles, CA, USA) je kanadski kantautor i knjievnik. Poinje pisati jo 1951., dok je svoju prvu knjigu pjesama Let Us Compare Mythologies (Usporedimo mitologije) objavio u Montrealu 1956. godine. Cohen je 1951., u svojoj sedamnaestoj godini, zapoeo s pisanjem pjesama. U to vrijeme upisuje se na prilino afirmirano McGill sveuilite gdje slua kolegije iz pravnih i ekonomskih znanosti, te engleske i svjetske knjievnosti. Tamo stjee prva knjievna poznanstva, to se ponajvie odnosi na formiranje studentskih umjetnikih grupa i prijateljstva sa mentorima - starijim knjievnicima i profesorima. Nakon to je diplomirao na montrealskom sveuilitu McGill, 1956. godine objavljuje svoju prvu knjigu pjesama. Relativno je dobro prihvaen kao mladi kanadski autor, iako izaziva brojne kontroverze.
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.