Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Proizvedena posljednja klasina VW Buba - 30.07.2003.
Volkswagen Buba automobil je njemakog proizvoaa Volkswagena. Nakon 36 godina proizvodnje, tvornica u Puebli je proizvela posljednju originalnu Bubu dana 30. srpnja 2003. Vozilo je odmah otpremljeno u Volkswagenov muzej u Wolfsburgu, a pratio ga je mariachi sastav. Kada je godine 2003. proizveden posljednji primjerak u Meksiku, Buba je ve bila najprodavaniji model (bez mijenjanja dizajna) nekog automobila u povijesti. Kao rijetko koji automobil, Buba je dosegla kultni status te ima veliki broj ljubitelja irom svijeta, udruenih u klubove. Pojavljivala se u popularnoj kulturi (Herbie u istoimenom Disneyevom serijalu filmova), bila jedan od zatitnih znakova hippie pokreta te neiscrpan izvor inspiracije za brojne profesionalne i amaterske prerade.
clanak
Meunarodni dan prijateljstva
Svjetski dan prijateljstva je inicijativa koju je UNESCO predstavio Generalnoj skuptini UN-a jo 1997. godine, a koja je definirala kulturu mira kao niz vrijednosti, stavova i akcija koje odbacuju sve vrste nasilja uz nastojanja da se sprijee mogui konflikti ve u samim poecima. Meunarodni dan prijateljstva proglaen je 2011. godine od strane UN-a imajui na umu viziju da prijateljstvo meu ljudima, zemljama, kulturama i individualcima moe stvoriti uvjete mira i doslovce graditi mostove meu zajednicama.
clanak
PINGO - HUMAK S LEDENOM JEZGROM
"Meu mnogim oblicima reljefa na podrujima Zemljine povrine, gdje vladaju velike i stalne hladnoe, poznata je i pojava koja se naziva pingo. Naziv pingo predloio je kanadski istraiva Porsild 1938. godine prema eskimskom nazivu koji znai breuljak. "
Autor0000012342
IVAN BJELOVUI
Ivan Bjelovui (Lima, 30. srpnja 1889. - Pariz, 14. sijenja 1949.) prvi hrvatski zrakoplovac. Od poetka 18. stoljea, obitelj Bjelovui iz mjesta Janjine na Peljecu davala je velik broj pomorskih kapetana i brodara te stekla znatan imetak. I van Bjelovui, kojega u Peruu nalazimo pod imenom Juan Bielovucic, a u Francuskoj pod imenom Jean Bielovucic Cavalier, roen je 30. srpnja 1889. godine u glavnom gradu Perua, Limi, od oca Hrvata Mihe Bjelovuia, roena u Koici u Rijeci Dubrovakoj, i majke Francuskinje Adrienne Cavalier. Ivanov otac bio je vrstan pomorski kapetan, koji se, trgujui po svijetu, skrasio u Junoj Americi, u Peruu. Kada je Ivanu bilo osam godina otac mu se teko razbolio te otiao na oporavak u Dubrovnik, gdje je uskoro i umro. Po oevoj smrti majka s djecom seli k svojoj obitelji u Francusku. Bjelovui se kolovao u Parizu te tu zavrio studij i stekao diplomu iz filozofije i knjievnosti.
Autor0000007660
EMILY BRONTE
Emily Jane Bronte (Thorton, 30. srpnja 1818. - Haworth, 19. prosinca 1848.), engleska knjievnica.Bila je to peto od estero djece u obitelji. Godine 1820. obitelj se preselila u zabaeno seoce Haworth. Tu je Emily, zajedno sa sestrama, provela gotovo itav ivot. Njena majka je umrla 21. rujna, 1821., a ve u kolovozu 1824., Charlotte i Emily su poslane sa svojim starijim sestrama, Marijom i Elizabetom, u kolu Clergy Daughters, Cowan Bridge (Lancashire), gdje su oboljele od tuberkuloze. Cijela situacija, te ova kola kasnije su posluili njenoj sestri Charlotte kao inspiracija za pisanje romana 'Jane Eyre'. Marija i Elizabeta su se vratile u Haworth te su se ubrzo razboljele i umrle od tuberkuloze 1825. 1842. Emily je zapoela raditi kao guvernanta na enskoj akademiji Miss Patchett, Law Hill School, u blizini Halifaxa, ostavljajui taj posao nakon est mjeseci zbog nostalgije. Kasnije, zajedno sa svojom sestrom Charlotte, pohaala je privatnu kolu u Bruxellesu do smrti njihovog tetka, kad su se vratile u Englesku. Pokuale su otvoriti kolu u obiteljskoj kui, no nisu imale uenika. Otkrie Emliynog pjesnikog talenta, potaknulo je njenu sestru Charlotte na ideju da njih dvije i njihova trea sestra, Anna, objave zajedniku zbirku pjesama pod naslovom Poems by Currer, Ellis and Acton Bell. Da bi zbjegle tadanje predrasude o enama koje su se bavile pisanjem, sve tri sestre su koristile pseudonime (Curran Bell, Ellis Bell i Acton Bell). U svom jedinom romanu 'Orkanski visovi' dala je vie maha svojoj fantaziji i stvorila djelo koje prerasta okvire tipinog realistikog romana i kao pravo remek-djelo odolijeva svakom pokuaju tipizacije. Nekoliko njezinih pjesama: 'Stari stoik', 'Sjeanje', 'Posljednji stihovi', ubrajaju se u najbolja ostvarenja engleske poezije. Kao i njene sestre, Emily je uvijek bila slabog zdravlja. Umrla je od tuberkuloze 19. decembra, 1848., oko dva sata popodne, u ranoj dobi od 30 godina.