Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Dan grada Korule - 29.07.2012.
Korula je hrvatski otok na jadranskom moru pored dalmatinske obale. Otok pripada Dubrovako-neretvanskoj upaniji, i esti je najvei Jadranski otok. Dan Grada Korule - Sv.Todor, slavi se 29. srpnja. Iako je svetac zatitnik Korule Sv.Marko , kult Sv.Todora ovdje je znatno naglaeniji. Slavi se od sredine 18.st. Jedna od posebnosti Korula, po kojoj je ona u svijetu danas prepoznatljiva, jest viteka igra Moreka u kojoj se bijeli i crni kralj, Osman i Moro, bore za ljubav djevojke - bule. Ve se stoljeima u Koruli bati taj bojni ples. Moreka se igrala u brojnim gradovima na Mediteranu, a danas samo u Koruli, gdje se bati ve 500 godina. Iako nije autohtonog porijekla, bitno se saivila s Korulom te uz drvenu brodogradnju, kamenoklesarstvo i bratovtine postala njezinim simbolom.
clanak
Meunarodni dan tigrova
Tigar je najvea velika maka na svijetu, a ovo velianstveno bie sa svojim osebujnim naranastim i crnim prugama i prekrasnim oznaenim licem ima sebi posveen dan. Ovaj dan osnovao se i prvi put obiljeio 2010. godine na meunarodnom skupu koji je bio sazvan kao odgovor na okantno otkrie da je 97% svjetske populacije tigrova nestalo s lica Zemlje samo tijekom prolog stoljea, to svodi aktualan broj tigrova na samo 3000 ivuih jedinki. Tigrovi su na rubu istrebljenja stoga Meunarodni dan tigrova ima za cilj skrenuti panju na ovu injenicu te pokuati sprijeiti njihovo izumiranje. Mnogi faktori utjecali su na pad njihove populacije, ukljuujui gubitak stanita, promjenu klime, lov i krivolov. Danom tigrova eli se potaknuti na zatitu i irenje njihovih stanita te proiriti svijest o potrebi za njihovim ouvanjem. Mnoge meunarodne organizacije ukljuene su u ovaj dan, ukljuujui WWF, IFAW i Smithsonian Institut.
clanak
Osnovana NASA
Na dananji dan 1958. godine osnovana je Amerika svemirska agencija, slubenog naziva National Aeronautics and Space Administration (NASA), naslijedivi svoju prethodnicu National Advisory Committee for Aeronautics (NACA). NACA je osnovana davne 1915. s ciljem pokretanja, institucionalizacije i popularizacije aeronautike u SAD-u, a najvei izazov u povijesti pred nju je stavljen tijekom hladnog rata kada su sovjeti u svemirskoj utrci pretekli SAD lansiravi satelit Sputnik 1957. elnici NACA-e nakon toga su potaknuli amerikog predsjednika na osnivanje civilne svemirske agencije koja bi se mogla nositi s novonastalim izazovima te je uskoro stvorena NASA. Osnivanju je 'kumovao' ameriki predsjednik Dwight D. Eisenhower koji je potpisao zakonsku uredbu National Aeronautics and Space Act ime je agencija slubeno poela s radom. NASA je u poetku imala 8 tisua zaposlenih, godinji proraun od 100 milijuna dolara i tri velika istraivaka centra - Langley Aeronautical Laboratory, Ames Aeronautical Laboratory i Lewis Flight Propulsion Laboratory. Ostvarena je i prva suradnja sa Sovjetskom svemirskom agencijom tijekom projekta Apollo-Soyuz, a 1981. lansiran je prvi space shuttle to je, uz promjene svjetske geopolitike, otvorilo mogunosti za nove suradnje i strelovit napredak svemirske tehnologije. Zbog toga danas imamo prilike uivati u slikama koje nam poalju Hubble i njegovi 'kolege' iz orbite, povremeno nas s visina pozdravljaju astronauti raznih rasa i nacionalnosti, a ovladali smo i vonjom malih pametnih robota povrinom Marsa koji je prema svemu sudei NASA-ina odabrana destinacija za brojne budue misije od kojih je jedna i slanje ljudske posade do naeg 'crvenog susjeda'.
clanak
SLATKOVODNA MEDUZA
"arnjaci (Cnidaria) najveim dijelom ive u moru i ljudi ih poznaju kao meduze, koje mogu biti vrlo neugodne za kupae zbog svojih arnica. U kopnenim vodama je poznato nekoliko vrsta, i to u obliku polipa, a meduzoidni oblik poznat je krae vrijeme. Slatkovodna meduza Craspedacusta sowerbii Lankaster iz porodice Olindiidaea naena je u oba morfologijska oblika."
Autor0000000157
ROBERT SCHUMANN
Robert Schumann (08.06.1810., Zwickau - 29.07.1856., Endenich kraj Bonna), njemaki skladatelj. Jedan je od glavnih predstavnika glazbenog romantizma. Po svom umjetnikom stajalitu, naravi i umjetnikim afinitetima je izraziti romantik. Sredinja su mu djela klavirske kompozicije i solopjesme, a majstor je produhovljene romantike pjesme ugoaja, iji je prototip Mjeseina. 1843. Felix Mendelssohn ga angaira za nastavnika glasovira i kompozicije na novoosnovanom konzervatoriju u Leipzigu. Od 1850. do 1853. Schumann djeluje kao gradski glazbeni direktor u Dsseldorfu. Od velikih linosti, osobito je utjecao na Brahmsa.
Autor0000011204
VINCENT VAN GOGH
Vincent van Gogh (Zundert, 30. oujka 1853. - Anvers-sur-Oise, 29. srpnja 1890.), nizozemski slikar, grafiar i crta Sedam je godina proivio kao namjetenik u Haagu, a zatim je poslan u podrunicu Goupila u London (1873-76). U toj je trgovini slika dobio ne samo uvid u slikarstvo, ve se i sam zainteresirao za slikanje te nastojao postati slikar. Poetkom 1886. dolazi u Pariz i postaje ak Cormonov, te u ove etiri godine do smrti Van Gogh doivljava svoju veliku evoluciju. Ve 1887. njegova se paleta radikalno mijenja: prema prijanjem sumornom nainu ini se ta promjena kao regeneracija. Oituju se znaajke arabeske u svjeim otvorenim bojama, forma postaje dekorativna uz podcrtani grafizam. Van Gogh trai sintezu u pojednostavljenju. Novi se nain Van Goghov ispoljava sve jae i snanije: iskljuuju se sjene i svaka modelacija. On primjenjuje istu otvorenu skalu boja, a oblike konturira tamnom bojom. Vjerojatno je jedna od posljednjih njegovih slika to ih je naslikao Penina polja s vranama ili itno polje s gavranima. U 37. godini, 27. srpnja, depresivan, uznemiren, u trenutku paninog predosjeaja strave pred novim nastupom hvata revolver. U polju kraj puta naslanja se na deblo koje je slikao i odapinje oruje. Umire nakon dva dana u svom krevetu. Pokopan je u Auvers-sur-Oiseu uz svog brata Tha koji je preminuo 6 mjeseci kasnije.