Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Svjetski dan vjetra - 15.06.2009.
Svake godine 15. lipnja obiljeava se svjetski dan vjetra, odnosno Global Wind Day. Cilj obiljeavanja ovog dana je upoznati se s prednostimaiskoritavanja energije vjetra, nainima rada vjetroagregata i poticanje koritenja energije vjetra kao ekolokog, zelenog izvora energije. Global wind day - Svjetski dan vjetra, kojeg koordiniraju EWEA i GWEC, poeo se obiljeavati 2007. godine kao Europski dan vjetra, a 2009. godine je poelo obiljeavanje u cijelom svijetu. Prole godine ovaj dan obiljeen je u 29 zemalja kroz 220 raznih dogaaja, a ove godine oekuje se jo vei odaziv.
clanak
VRTOVI MIRISA - VRTOVI SLIJEPIH
"Svi ti parkovi danas vie-manje slue za razonodu i odmor radnim ljudima, a naroitu ulogu igraju u turistikoj privredi svoga kraja. Ali nekima od njih su namijenjeni naroiti zadaci i oni imaju posebnu humanu svrhu. Meu takve se ubrajaju naroito oni parkovi i vrtovi koji imaju namjenu da olakaju ivot nesretnim ljudima. To su takozvani vrtovi mirisa ili vrtovi slijepih. Njima neka bude posveeno ovo nekoliko redaka."
Autor0000011834
ELLA FITZGERALD
Ella Fitzgerald (Newport News, Virginia, 25. travnja 1917. - Beverly Hills, Kalifornija, 15. lipnja 1996.), amerika pjevaica jazz glazbe. Bila je siroe, te je dio djetinjstva provela u sirotitu. Arie Hendrix, ki Johna Hendrixa, rei e da je Ella bila drago, stidljivo i paljivo stvorenje, zbog ega e biti omiljena. Imala je fleksibilan glas, pa je mogla pjevati blues, soft jazz i be-bop, te imitirati ivotinje i pojedine glazbene instrumente. Suraivala je s nizom velikana glazbe, a esto je nastupala s Louisom Armstrongom, s triom O. Petersona i drugima. Gostovala je irom svijeta te svojim osebujnim i vrlo izraajnim pjevanjem postala uzorom u interpretacijama bluesa i be-bopa. Osvojila je ak 13 Grammya, u karijeri dugoj ak 55 godina. Raspon glasa bio joj je ak 3 oktave. Umrla je od posljedica dijabetesa.
Autor0000004522
HUGO PRATT
Hugo Eugenio Pratt (15. lipanj 1927. 20. kolovoz 1995.), talijanski strip autor ije radove karakteriziraju snane prie i prepoznatljiv crtaki stil. Njegovo najpoznatije djelo je, zasigurno, serija Corto Maltese. Crtaem stripova odluuje postati u desetoj godini, za vrijeme boravka u Etiopiji s roditeljima. Nakon to u sedamnaestoj godini zajedno s prijateljima u Veneciji tiska prvu publikaciju As pik, argentinski izdava ih poziva da dou raditi u Buenos Aires, to oni prihvaaju. 1952. izdaje Narednika Kirka, zatim slijede Ana iz dungle, Fort Wheeling i drugi stripovi. 1959. u Londonu radi za Daily Mirror. Nakon toga odlazi u Brazil, a kasnije se vraa u Italiju. 1967. crta prvu priu u kojoj se pojavljuje njegov kasnije najpoznatiji lik, Corto Maltese, Baladu o slanome moru. Corto ubrzo postaje dominantan lik u Prattovim djelima.