Banner
Knjižnica Fakulteta hrvatskih studija

Pretraživanje kataloga

 

 

 

Novosti
IZLOŽBA U ČAST BAUEROVA JUBILEJA

Otvorena izložba Gipsoteka Antuna Bauera


Izložba Gipsoteka Antuna Bauera otvorena je u čitaonici Knjižnice Fakulteta hrvatskih studija u srijedu, 8. lipnja 2022. u 10 sati. Izložbu je otvorio obnašatelj dužnosti dekana prof. dr. sc. Stjepan Ćosić.

U nazočnosti većeg broja nastavnika i studenata o. d. dekana naglasio je važnost Gliptoteke koja sadržava važna europska djela u kopijama. Osvrnuo se na veliki doprinos u očuvanju hrvatske kulture baštine koji je dao dr. Antun Bauer.

-  Ova izložba je od osobite važnosti za studente povijesti i kroatologije. Očuvanje spomenika bana Josipa Jelačića zasluga je dr. Bauera. Pobrinuo se da se komadi spomenika očuvaju u Gliptoteci. Ali njegove zasluge su puno veće od čuvanja spomenika bana Jelačića, rekao je prof. Stjepan Ćosić.
Izložba je otvorena u prigodi 110. obljetnice rođenja Antuna Bauera u organizaciji Gliptoteke i Arhiva za likovne umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Posjetitelje izložbe pozdravila je kustosica Gliptoteke HAZU dr. sc. Magdalena Getaldić.

Zahvalila je na primanju izložbe u prostoru Knjižnice Fakulteta, a osobito profesorici Jasni Jeličić Radonić.

- Drago nam je da smo ovu izložbu organizirali na ustanovi koja njeguje hrvatsku kulturnu baštinu, kazala je dr. sc. Magdalena Getaldić.

Na kraju se uzvanicima obratila prof. dr. sc. Jasna Jeličić Radonić.

-  Izvornici nisu uvijek dostupni čak i kada se nađemo na mjestu gdje su inače postavljeni. Osim toga, da bi pogledali sve izvorne primjerke koje sadrži Gliptoteka treba mnogo putovati. Uloga Gliptoteke je obrazovanje i to je osnovni razlog sabiranja odlijeva, zaključila je prof. dr. sc. Jasna Jeličić Radonić.

Izložbu Gipsoteka Antuna Bauera moguće je posjetiti i virtualno na poveznici https://gipsoteka.hazu.hr/ , a postavljenu izložbu u Knjižnici moći će pogledati i novi brucoši jer će biti otvorena do kraja listopada 2022.

 

11. Noć knjige na Fakultetu hrvatskih studija
Glagoljica je izraz jedinstvenosti hrvatske kulture


Glagoljica je pismo namijenjeno bilježenju slavenskih glasova i poluglasova koji nisu postojali u grčkom i latinskom jeziku pa ni u njihovim pismima: alfabetu i abecedi. Glagoljici je imanentno što promiče slavenski identitet. Ona poštuje slavensku posebnost i pomiruje s njom poslanje da bude u službi pokrštenja slavenskih naroda – zato je prvo slovo glagoljice znak križa. Glagoljica je stvorena da oni kojima je namijenjena postanu kršćani, ali da ostanu Slaveni, da se ne asimiliraju ni pod Franke ni pod Romeje. Težnja stvaranja jedinstva u različitosti do danas ostaje ideal europejstva, a okosnica je i pri definiranju hrvatskoga identiteta i određenju hrvatskoga jezika kao nadkrajevne osobitosti Hrvata, koja objedinjuje čakavsko, kajkavsko i štokavsko narječje, dijalekte i mjesne govore iz kojih izrasta.

 

Predstavljanje knjige Krvavi tragovi velikosrpske ideologije
Predstavljanje knjige Krvavi tragovi velikosrpske ideologije

Knjiga „Krvavi tragovi velikosrpske ideologije na kraju XX. stoljeća“ bit će predstavljena u čitaonici Knjižnice Fakulteta hrvatskih studija (Borongajska cesta 83c, Zagreb) u petak 1. travnja 2022. u 11 sati.
 
Monografiju je napisao Zlatko Pinter, a objavljena je u nakladi Fakulteta hrvatskih studija kao priručnik za poznavanje povijesnih i društvenih prilika na području koje je obuhvaćalo južnoslavenske integracije i za shvaćanje osnovnih događaja koji su doveli do razornih ratova potkraj XX. stoljeća u kojima su razarani Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Kosovo i proganjano nesrpsko stanovništvo u Vojvodini. Knjiga donosu genezu političkih i društvenih odnosa i daje okvir zbivanja o temi koja je u hrvatskoj historiografiji ostala nedovršena i nezaokružena.
 
O knjizi će govoriti urednica doc. dr. sc. Vlatka Vukelić, Nada Prkačin i autor. Ulazak je slobodan.

SAGE

-sadržaji iz područja društvenih znanosti - slobodan pristup na 90 dana

[E-KNJIGE] University of Michigan Press

-izbor elektroničkih knjiga - slobodan pristup do 30.4.2020.

[E-KNJIGE I ČASOPISI] Project MUSE

Knjige i časopisi - slobodan pristup do kraja svibnja/lipnja 2020.

[E-KNJIGE] Radical open access

- literatura iz područja društvenih i humanističkih znanosti - otvoreni pristup

Sociologija TRAILS

- slobodna prijava do 31. 03. 2020.

Besplatan pristup udžbenicima - Cambridge University Press

Cambridge University Press omogućio je putem svoje platforme Cambridge Core besplatan pristup više od 700 udžbenika dostupnih u HTML obliku. Besplatan pristup traje do kraja svibnja 2020. godine. .

Digitalni repozitorij Fakulteta hrvatskih studija

Digitalni repozitorij Fakulteta hrvatskih studija je zbirka koja u digitalnom obliku okuplja, trajno pohranjuje i omogućuje slobodan pristup znanstveno-istraživačkoj, intelektualnoj i kreativnoj produkciji nastaloj radom ustanove, odnosno njenih djelatnika i studenata. U repozitorij se mogu pohranjivati završni i diplomski radovi studenata, disertacije, pre-print radovi, znanstveni i stručni radovi, podaci istraživanja, knjige, nastavni materijali, slike, video i audiozapisi, prezentacije te digitalizirana građa.

PORTAL ELEKTRONIČKIH IZVORA

Preporučujemo korištenje e- izvora.

INDIVIDUALNE EDUKACIJE

Ukoliko imate specifična pitanja u vezi pretraživanja baza podataka ili online kataloga, preporučujemo individualnu edukaciju.

 

Termin koji Vam najbolje odgovara možete dogovoriti putem e-maila.

rgrbesic@hrstud.hr

 

KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...).Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu "like" (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ("not like"). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije poželjno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi.