Pretraživanje kataloga
Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Nacionalni dan darivanja i presaivanja organa i tkiva -26.05.2007
Presaivanje organa danas je irom svijeta prihvaena i uspjena metoda lijeenja kod bolesnika kod kojih je dolo do nepovratnog zatajenja funkcije organa, a za neke organe kao to su jetra, srce i plua presaivanje je ujedno i jedina metoda lijeenja. Na podruju meunarodne suradnje, Hrvatska je, potpisivanjem Sporazuma o suradnji izmeu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Eurotransplant International Foundationa (EIF) 26. svibnja 2006. godine, postala pridruena lanica ugledne, meunarodne neprofitabilne organizacije koja koordinira dodjelu i razmjenu organa na principu solidarnosti zemalja lanica.

Najmanji univerzitet na svijetu


Proitajte kakva je zanimljiva i humanitarna veza izmeu nizozemskog Maduradama i najmanjeg sveuilišta na svijetu. I danas na stranicama Madurodama moete nai podatke koji potkrjepljuju lanak iz 1963. godine na ovom linku.

 

IVI PREDAK IRAFE
"Jedva da na naem planetu postoji neki sisavac, o ijem postojanju ne zna ovjek i ije karakteristine osobine nisu dosad prouene u svim podrobnostima. Ali jo sasvim nedavno niko nije ni mislio, da se u praumama Afrike sakriva ivotinja, o kojoj zoolozi nisu imali ni pojma. Godine 1883. do znamenitog Stanleya, pionira u istraivanju Afrike, dole su glasine, da postoji udnovata ivotinja poznata umskim pigmejima i nekim njihovim susjedima pod nazivom okapi."
ALEXANDER GOTTLIEB BAUMGARTEN
Alexander Gottlieb Baumgarten (Berlin, 17. srpnja 1714. - Frankfurt na Odri, 26. svibnja 1762.), njemaki filozof. Proizaao je iz prosvjetiteljske filozofske kole C. Wolffa, iju je filozofiju sistematizirao u razne teoretske i praktine discipline. U njegovoj doktorskoj disertaciji Meditationes philosophicae prvi je put spomenut termin estetika. U djelu Aesthetica definirao je estetiku kao znanost o spoznaji osjetilnog, a ljepotu kao savrenstvo osjetilne spoznaje. Znatno je pridonio filozofskoj terminologiji.
MILES DAVIS
Miles Dewey Davis III (Alton, Illinois, 26. svibnja 1926. Santa Monica, Kalifornija, 28. rujna 1991.) jedan od najznaajnijih jazz glazbenika. Za razliku od veine jazz glazbenika djetinjstvo je proveo u materijalnoj sigurnosti i okruen jazz glazbenicima. Svirati je poeo u srednjokolskim orkestrima, a u isto vrijeme je uzimao privatne satove. U esnaestoj godini se pridruuje sastavu Blue Devils. Srednju kolu je zavrio 1945. godine i upisuje koled Juiliard School Of Music. Tada poinje i suradnja s Charliejem Parkerom. U njegovom bendu je svirao do 1949. godine, a onda se okree samostalnom radu. Poetkom 1950. godine objavljuje snimku The Birth Of Cool Sides s Miles Davis Bandom u kojem su svirali Claude Tornhill, Gil Evans, John Carusi i John Lewis.