Banner
Point d.o.o.

The shining [Videosnimka] = Isijanje

AV građa, video - DVD Vrsta gradje
Naslov
The shining [Videosnimka] = Isijanje / produced and directed by Stanley Kubrick ; screenplay by Stanley Kubrick & Diane Johnson ; based upon a novel by Stephen King. -
Izdanje
[Dvostruko posebno izd.]. -
Impressum
Zagreb : Continental Film, 2007. -
Materijalni opis
2 video DVD-a (146 min) : u bojama, sa zvukom (Dolby Digital) ; 12 cm
Jezik
Engleski
Napomena
Stv. nasl. i pod. o odg. sa špice. - Usp. stv. nasl. na spremnici Isijavanje. - Podnasl. na hrv. i dr. jez.
Uloge: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd, Scatman Crothers, Barry Nelson, Philip Stone itd. - Drugi disk sadrži posebne dodatke.

Isijavanje (eng. The Shining) je horor Stanleyja Kubricka iz 1980. snimljen prema istoimenom romanu Stephena Kinga.
U glavnim ulogama se pojavljuju Jack Nicholson kao poremećeni pisac Jack Torrance, Shelley Duvall kao njegova žena Wendy i Danny Lloyd kao njihov sin Danny.

Bivši nastavnik i liječeni alkoholičar Jack Torrance (Nicholson) zatraži posao kućepazitelja u Overlook Hotelu u nadi da će ponovno izgraditi svoj život nakon što je zbog promjenjive naravi izgubio posao nastavnika.
Direktor hotela, g.
Ullman, upozori Jacka da će on i njegova obitelj biti zameteni snijegom tokom većeg dijela zime te da će možda početi patiti od klaustrofobije.
To potkrepljuje pričom kako je jedan kućepazitelj, Charles Grady, poludio i brutalno ubio svoju ženu i dvije djevojčice (u dobi od osam i deset godina), te konačno sebe.
Ponukan vlastitim očajanjem i prilikom da se bavi svojom pravom strašću, pisanjem, Jack primi na znanje upozorenje, ali prihvaća posao.

U međuvremenu, Jackova sina Dannyja spopada napadaj dok je razgovarao sa svojim imaginarnim prijateljem Tonyjem o Overlook Hotelu.
Dobiva viziju kako se otvara dizalo iz kojeg se prosipa val krvi (u usporenoj snimci), slika koja se ponavlja nekoliko puta kroz film.

Po Dannyjevu dolasku u hotel, glavni kuhar Dick Hallorann (Scatman Crothers) shvaća da je Danny obdaren vještinama telepatije pa mu se mentalno obraća pitajući ga želi li sladoled.
Objašnjava da su i on i njegova baka imali taj dar; budući da slike poslane telepatski sijevaju, ona je nazivala ovu komunikaciju ˝isijavanjem˝.
Osim toga, kaže Dannyju da se nešto strašno dogodilo u hotelu te da je ostavilo traga, ˝kao da je netko ispekao tost˝, a da jedino ljudi koji imaju dar to mogu osjetiti.
Danny upita Dicka što se dogodilo u hotelu, a posebno o sobi 237 budući da je Danny osjetio da se Dick osobito boji te sobe.
Dick ne odgovori, ali ozbiljno upozori Dannyja da se kloni te sobe.

Nakon što obitelj ostaje sama u hotelu, Jackovo se zdravlje osjetno pogoršava.
Pati od nedostatka inspiracije, premalo spava te je jako razdražljiv.
Danny ima vizije s dvije ubijene djevojčice, ali nikome ne govori o tome.
Nastavlja razmišljati o sobi 237.

...
(Wikipedia)

Poveznice
YouTube
Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
V170
U čitaonici!
791 ISIJA kub
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306