Banner
Point d.o.o.

Vinkovački vatrogasci : 1880.-2010.

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Vinkovački vatrogasci : 1880.-2010. / Zlatko Virc. -
Impressum
Vinkovci : Javna vatrogasna postrojba Vinkovci, 2010. -
Materijalni opis
188 str. : ilustr. (pretežno u bojama) ; 29 cm
ISBN
978-963-56326-0-3
Jezik
Hrvatski
Napomena
Bibliografija.
Digitalizirana knjiga - Original iz Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

Predgovor
130. godišnjice vinkovačkoga vatrogastva zavrjeđuje posebnu pozornost već zbog činjenice što je do osnivanja dobrovoljnoga vatrogasnoga društva došlo godinu dana prije nego je bivša Vojna krajina pripojena civilnoj Hrvatskoj.
Osnivanje društva daleke 1880. godine, njegovo dugogodišnje uspješno djelovanje sve do 1980, godine, kad je osnovana Teritorijalna vatrogasna profesionalna jedini-ca Vinkovci, bilo je prožeto požrtvovnoŠću odraslih ljudi željnih pomaganja ljudima u nevolji, koji su se odricali svojega slobodnoga vremena, vježbajući tebnike svladavanja požara i koji su, kad je zatrubila truba, u najstarije vrijeme, ili kad je zazvonilo zvonce, od 1909., kretali n borbu protiv vatrene stihije.
Napori starih generacija vatrogasaca izazivali su stoga s pravom poštovanje medu sugrađanima i zbog toga su bili cijenjeni i priznati u ovoj sredini.
Osnivanje profesionalne vatrogasne jedinice bila je zakonska obveza, ali i prijeka potreba prilagodavanja sve složenijim urbanim uvjetima življenja i sve tehnološki zahtjevnijim proizvodnim procesima.
Osnivanje postrojbe bilo je u nepovoljnom vremenu kad je društvo proživljavalo velike materijalne nedaće, tako da je stvaranje potrebnih uvjeta za djelovanje bilo otežano.
Ali, kao i svi pionirski koraci u stvaranju nečega, i ovdje u vatrogastvu prebrođeni su upravo zahvaljujući ljudima koji su voljeli svoj poziv.
Domovinski rat je razdoblje koje je bilo velika kušnja hrabrosti, izdržljivosti, snalažljivosti, ali i ljubavi prema Hrvatskoj.
Naoružana ovim vrlinama i uz stručnost svih članova, vatrogasna jedinica bila je veliki oslonac svim građanima, kao i braniteljima na prvoj crti bojišnice.
Upravo su svi oni žestoki napadi na grad i okolna mjesta, kao i uspješne intervencije bili ti koji su kod svih ostavili snažan dojam i spoznaju, nakon smirivanja ratnih neprilika, da se vatrogastvu mora posvećivati znatno veća materijalna pažnja nego stoje to bilo prije.
Danas, zahvaljujući RH, ali i našem Gradu, možemo se pohvaliti postignutim napretkom u opremljenosti vozilima, suvremenim garažama i ostalim smještajnim uvjetima.
Vozni park se redovito provjerava i održava tako da je u svakom trenutku mogućno njegovo maksimalno iskorištavanje.
Očekivati uspješno djelovanje, a isti čas ne voditi brigu o obrazovanju zaposlenih, ne voditi brigu o njihovoj obučenosti, uvježbanosti, fizičkoj kondiciji, ne bi bilo
Za razliku od prijašnjih vremena vatrogasci danas nisu samo uspješni gasitelji požara, već su oni potreban oslonac u svim elementarnim nepogodama, i svim mogućim nezgodama.
Mogli bi reći da su vatrogasci postali veliki osloni čovjeku u njegovom razvitku civilizacije.

Zapovjednik JVP Vinkovci Antun Jelić, inž.

Osobe
Autor teksta
Urednik
Inv.br.
Info
Signatura
X1048
U čitaonici!
61:061 VIRC vin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306