Banner
Point d.o.o.

Urodinamika : klinička primjena

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
Naslov
Urodinamika : klinička primjena / Marjan Radej. -
Impressum
Zagreb : Jugoslavenska medicinska naklada, 1983. -
Materijalni opis
105 str. : ilustr. ; 24cm
Jezik
Hrvatski

UVOD

Urodinamika predstavlja dijagnostičku metodu kojom proučavamo normalnu i patološku fiziologiju izvod-nih puteva urotrakta.
Svojim naglim razvojem u posljednjih deset godina izvršila je znatan utjecaj na mnoge stavove u načinu liječenja brojnih bolesti.
To su bolesti koje ne pobuđuju samo zanimanje urol-oga, već i stručnjaka drugih specijalnosti, te liječnika opće medicine.
Za taj svoj napredak urodinamika zahvaljuje razvoju opreme koju su proizveli brojni istraživači i proizvođači širom svijeta, brojnim novim saznanjima u fiziologeiji i patofiziologiji, te međunarodnoj standardizaciji metodoloških postupaka, naziva i simbola.
To omogućuje razumijevanje i komunikaciju istraživača i kliničara.
Namjera ove knjige jest da upozna sve zainteresirane liječnike s današnjim mogućnostima ·u-rodinamskih postupaka u svakodnevnoj kliničkoj medicini.
Na temelju brojnih provjerenih publikacija prikazani su današnji stavovi o funkciji mjehura i sfinkternog mehanizma, te osnovne karakteristike njihovih najčešćih patofizioloških devijacija, te njihova manifestacija na urodinamskom ispitivanju.
Nisu istaknuta najnovija istraživanja 3 hipotezama koje nisu potvrđene u praksi, ali će zainteresirani čitalac naći dosta bibliografskih podataka za daljnje praćenje.
Korišteni su međunarodni standardi nomenklature i simboli koji olakšavaju razumijevanje drugih publikacija.
S obzirom na mnoštvo bolesti koje utječu i oštećuju funkciju izvodnih mokraćnih putova (npr. oštećenje CNS-a, dijabetes, alkoholni polineuritis, adenom i tumori prostate, upale, ozljede kralježnice, degenerativne promjene dna zdjelice), čiji je utjecaj opisan u knjizi, može se razumjeti interes ·koji raste za urodinamska istraživanja.
A ona daju sve bolji doprinos dijagnozi i preciziranju indiikacija za neke terapijske zahvate.
Zato smatram da će iznošenje tih saznanja na jednom mjestu zaokupiti pažnju i naše sredine.

Osobe
Autor teksta
Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
Odjel
S1489
U čitaonici!
WJ146 RADEJuro
JASMINKA
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306