Banner
Point d.o.o.

Draga domača rieč ’2006 : zbornik radova s 26. kajkavskog književnog natječaja

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Draga domača rieč ’2006 : zbornik radova s 26. kajkavskog književnog natječaja / [urednica Ana Vresk]. -
Impressum
Ivanec : Gradska knjižnica i čitaonica ˝Gustav Krklec˝, 2006. -
Materijalni opis
45 str. ; 21 cm. -
Uputnica
ISBN
953-99065-4-0
Jezik
Hrvatski

Saka mi rieč zveni...

(Zveni - Marjana Vusić)

I opet kaj nam u pohode dolazi ili, možda, mi kaj tražimo i želimo da bude s nama i mi s njim, da bude, ne samo naš gost, već dio nas.

Ivanečki kaj nanizao je dvadeset šest pjesničkih ogrlica obogaćenih biserima velike vrijednosti - kajem iskazanih.

Ovogodišnja, dvadeset i šesta ogrlica niska je od dvadeset i osam bisera i čini ovu novu zbirku draga domaća rieč 2006 .

U usporedbi s prošlogodišnjim jubilarnim natječajem prispio je manji broj pjesama; od 67 prispjelih radova (u kategoriji odraslih autora) odabrano je 28.
Je li to zasićenost? Sigurno ne, jer riječ kaj “z nami živi / v srcu našem gliboko se zakorenila / i pruža bezbrojne mogućnosti koje ljubitelji kajkavskoga izričaja mogu iskoristiti.

Bogatstvo tema i motiva značajke su i ovogodišnje drage domaće.
To je život i sve vezano uz život:

ljubav prema domaćoj rieči, ljubav prema zavičaju, domu; ljubav kao sastavnica našega života / Nojdi mae, Te prosim /; socijalni problemi bez kojih život ne može; svakodnevica / Selske kume / - duhovita slika seoskog života, međuljudskih odnosa; razmišljanja kojima se ne nazire kraj, koja nemaju odgovora...

Dakle, tematika je raznovrsna, ali i očekivana.
Ne može nas iznenaditi jer svatko živi svoj život sa svim problemima, nosi svoj križ i stavlja u stih razotkrivajući intimu.

A izraz? Izraz ugodno iznenađuje.
Ponajprije to je izuzetno bogatstvo i upotreba riječi domaćeg podneblja, što pokazuje ozbiljnost pristupa stvaranju i poštovanje kajkavske riječi, a to je temelj dobrom stihu.

Rieč draga domača-
tak milo nam v tugi
na vuho šepeče,
v molitvi naši po stiha zvoni
z nami diela, skup nasfurt drži,
v trudnoj noći z nami zaspi.

A stih se razlijeva od dvostiha, četverostiha, šestine; od vezanog do slobodnog stiha s prekrasnim pjesničkim slikama, s posebnom anadiplozom, anaforom, nizanjem, ali i jednostavnim pljuskom osjećaja koji moraju u hipu iz nas / Sreća je tu I v zapećku serca spi / some najemput / kak golubica biela / serca zleti /.

Volim tu riječ - rieč domaću, pjesme kajem ispjevane poštujem duboko, zato nek se već sada priprema niska na koju će se ti zagorski kajkavski dragulji nizati.

Olja Gregur, prof.

Ključne riječi
Tekstualno Pretraživanje
Inv.br.
Info
Signatura
X1569
U čitaonici!
886.2(082) DRA ’06
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306