Banner
Pomorski fakultet u Splitu

Varaždinski sokol : i plakatom kroz povijest

E-Material, Bücher Vrsta gradje
Nacin citiranja Citation MARC prikaz MARC
Titel
Varaždinski sokol : i plakatom kroz povijest / Ivan Krištofić ; [prijevod [sažetka] Željka i Elvir Kučković ; fotografije Kruno Sudec, Krunoslav Jozić]. -
Impressum
Varaždin : Državni arhiv u Varaždinu ; Varaždinske Toplice : Tonimir , 2009. -
Materialbeschreibung
252 str. : ilustr. ; 27 cm
ISBN
978-953-6075-20-1 (Drž. arh.)
Sprache
hrv, eng
Digitalizirana knjiga - Izvornik u Gradskoj knjižnici i čitaonici ˝Metel Ožegović˝ u Varaždinu.

PREDGOVOR
Knjigom ˝Varaždinski sokol - i plakatom kroz povijest˝ Ivan Kristofić nastavlja realizaciju projekta započetog još 1998. g. knjigom ˝Sokolstvo i gimnastika˝, čiji je koautor. Kao osoba koja ˝gimnastiku nosi u krvi˝, osjetio je obvezu da za buduće generacije zabilježi, ispriča priču o varaždinskom sokolstvu od njegovih početaka u drugoj polovici 19. st. pa sve do njegovog formalnog nestanka s varaždinske društvene scene 1948. g.
Tako će već u poglavlju ˝Sokolstvo˝ 1998. g. dati vrlo vrijedan i zaokružen pregled povijesti varaždinskog sokolstva.
No, iz predgovora ove knjige već naslućujemo kako autor ne misli da je njegov dug prema sokolstvu ispunjen, već će vođen idejom da je ˝pisanje uvijek ponovno pisanje˝ nastaviti svoj vrijedan istraživački rad pažljivo prikupljajući i slažući nove spoznaje u potpuniju i jasnije složenu sliku prošlosti.
Prelazeći istim jednom već prijeđenim putem, on otkriva nove detalje, iščitava nove poruke i priča jednu sasvim novu priču.
Čitljivost i zanimljivost priče o varaždinskom sokolstvu potencirana je činjenicom da ona nije ispričana samo vješto sročenim tekstom već i bogatim slikovnim materijalom.
Na oko 250 stranica nalazi se nešto manje od 300 slikovnih priloga, pa tako povijest varaždinskog sokolstva možemo upoznati čitajući tekst, ali i kroz slikovne priloge i prateće legende.

Iako knjiga u cjelini odiše neizmjernom autorovom ljubavlju i privrženošću sokolskom pokretu, ta emocionalna angažiranost autora ipak najjače dolazi do izražaja u posljednjim
poglavljima knjige, a posebno cjelini naslovljenoj ˝Dragi naši stari varažinski sokoli kojih više nema˝. Šetnju varaždinskim grobljem autor pretvara u listanje stranica prošlosti varaždinskog sokolstva, susrete s poznatim i manje poznatim varaždinskim sokolima, ljudima koji su, kako sam autor kaže, ˝...velikim marom, ljubavlju i zanosom služili izvornoj sokolskoj ideji i stvaranju nacionalnog naboja, ali i oni koji su davali legitimitet jednom drugom vremenu - vremenu naivnog idealizma i ispraznog vjerovanja u nadnacionalnu ideju˝.
Upravo je u ovoj misli, čini mi se, najasnije izražen autorov pristup obradi povijesti sokolstva u Varaždinu.
Iako u uvodnim stranicama dobro uočava činjenicu da je sokolstvo od samih početaka prožeto politikom, on sam nastoji povijest sokolstva prikazati „sine ira et studio˝, nastoji
ispisati povijest varaždinskog sokolstva „kakva je stvarno bila˝, bez projiciranja svojih političkih prosudbi u prošlost. U posljednjem tekstualnom poglavlju knjige autor portretira
devetero, po njemu, najistaknutijih pripadnika varaždinskog sokolstva.
I ovim izborom autor potvrđuje da mu je osnovni kriterij vrednovanja doprinos pojedinca sokolskom pokretu, a ne njegovo političko opredjeljenje.
Dodatnu vrijednost ovom izdanju daje prikaz plakata koji prate sokolstvo i iz kojih se također iščitava dio bogate povijesti varaždinskog sokolskog pokreta.
Plakati tako prate osnovni tekst, ali su i kao zasebna cjelina izdvojeni i kataloški prikazani na samom kraju knjige.
„Varaždinski sokol - i plakatom kroz povijest˝ knjiga je koja na vrlo zanimljiv i današnjem čitatelju prihvatljiv način predstavlja jedan važan segment društvenog života grada Varaždina s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća.
Činjenica pak da je dobrim dijelom istkana iz niti iskopanih iz arhiva, bilo javnih bilo privatnih, ukazuje na to da se njezinim objavljivanjem bogatstvo arhivskih izvora, na neki način, čini dostupnijim širem krugu mogućih korisnika.

Damir Hrelja, prof.

Personen
Textsuche
Inv.-Nr
Info
Unterschrift
Sammlung
X169
Im Lesesaal!
796(091) KRIST var
Varaždin
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306