Banner
Point d.o.o.

Filozofijski problemi

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Filozofijski problemi / napisao Harald Hoeffding ; preveo Milan Šević.-
Impressum
Zagreb : Hrvatski pedagoško-književni zbor, 1911.-
Materijalni opis
162 str. ; 24 cm.-
Uputnica
Jezik
Hrvatski
Napomena
Pišče predgovor.- Prevodiočev predgovor.- Imenski registar.- Popravci.
Digitalizirana knjiga - Izvornik u privatnoj zbirci u Varaždinu.

PIŠČEV PREDGOVOR

Radujem se, što će sad osim moga Udžbenika za historiju novije filozofije ugledati svijet u srpsko-hrvatskom prijevodu i mali spis, u kome sam razvio svoje shvatanje filozofskih problema.
Ja na filozofiju ne gledam samo kao na specijalno naučnu trudbu, nego i kao na duševni rad, koji je od neposrednoga i od posrednoga značenja za opće ljudsko shvatanje života.
I filozofija je sama ponikla iz života; sve razmišljanje o našem znanju, o našem čuvstvenom životu, o našem postupanju sadrži u sebi klicu za filozofiju, - i samo je filozifovanje.
A budući da duševni život ima karakter jedinstva, to mora misaoni život biti od svijesnoga ili od nesvijesnog utjecaja na ostale strane duševnoga života.

Filozofija je internacionalna, opća čovječanska trudba, ali je svaki filozofijski pokušaj obojen nesamo ličnošću nego i narodnošću piščevom.
Ja se dičim tim, što se momu radu pripisuje neko značenje u srpsko-hrvatskoj književnosti, i ako srpske i hrvatske zemlje i Skandinavska zemlja leže tako daleko jedna od druge, i ja izjavljujem ljudima, koji su mi tu čast ukazali, da moja djela prenesu u taj meni nažalost nepoznat jezik, svoju najljepšu zahvalnost.

Kopenhagen 15. junija 1911.

Harald Höffding.

Osobe
Prevoditelj
Ključne riječi
Tekstualno Pretraživanje
Inv.br.
Info
Signatura
X403
U čitaonici!
1 HOEFF fil
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306