Banner
Pomorski fakultet u Splitu

Drama u svemiru

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Drama u svemiru / mladi astronomi sa Zvjezdarnice u Zagrebu ; [crteži Zlatko Bertić]. -
Izdanje
2. dopunj. izd. -
Impresum
Zagreb : Poduzeće ˝Primošten˝, Zvjezdarnica Hrvatskog prirodoslovnog društva, 1966. -
Materijalni opis
110 str. : ilustr. ; 20 cm
Uputnica
Digitalizirana knjiga - Izvornik u knjižnici Hrv. prirodoslovnog društva u Zagrebu.

DRAMA U SVEMIRU
Nakon fantastičnog izleta kroz beskraj i vječnost svemira (poglavlje »Pogled u vječnost«) pred čitaocima »Drame u svemiru« iskrsrava originalna astronomska vizija: astronomi s dalekog svemirskog svijeta, koji nosi simboličko ime »Razum«, promatraju svojim velikim dalekozorom — planet Zemlju.
Sa Zemlje stižu neki neobični svjetlosni signali.
— Da li to netko pali divovske krijesove na ovom planetu? Nije li to poziv, kojim razumna bića s tog planeta žele uspostaviti vezu s ostalim svemirskim svjetovima? — pitaju se stanovnici s planeta »Razum«.
Odluka je brza — svemirski brod kreće u posjet planetu Zemlji i njenim zagonetnim stanovnicima.
Stigavši na Zemlju, došljaci iz svemira konstatiraju poraznu činjenicu: oni krijesovi nisu bili svemirski poziv razumnih biča, nego — odbljesak strasne tragedije, koja se odigrala na planetu Zemlji.
Pred zaprepaštenim svemirskim putnicima iskrsava stra-hotni prizor posljednjih časova i propasti Zemlje i njenih stanovnika u paklu totalnog hidrogenskog rata.
Ova uzbudljiva svemirska drama, š’.o su je napisali naši mladi astronomi, daleko je cd toga da bude samo neka nedužna, fantastično zamišljena priča.
Pitanje sudbine našeg planeta, pa i samog opstanka čovječanstva, nameće se već, kao nešto realno, svakom čavjeku današnjice...
Svoju riječ o tom problemu rekli su već svijetu najistaknutiji učenjaci i mislioci: engleski filozof Bertrand Russel, ugledni francuski atomista Frederec Jolliot-Curie, američki nobelovac Pauling, slavni Albert Einstein i mnogi drugi.
Međutim, ovo djelo naših mladih astronoma prvi je slučaj u svjetskoj literaturi, da se grupa omladinaca i omladinki na ovakav način pridružila zajedničkoj misli čovječanstva pretvarajući je u akciju na putu k novim, stvaralačkim horizontima.

Ključne riječi
Tekstualno pretraživanje
Inv.br
Info
Signatura
X890
On-line
886.2-3 DRAM
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306