Banner
Point d.o.o.

Sportska statistika

E-građa, knjige Vrsta gradje
Naslov
Sportska statistika / Nikola Koceić Bilan, Luisa Trombetta Burić. -
Impressum
Split : Visoka škola za menadžment i dizajn Aspira = : University college of management and design Aspira, 2013. ([s. l. : s. n.]). -
Materijalni opis
IV, 143 str. : graf. prikazi ; 22 cm. -
ISBN
9789535741114
Bibliografija: str. 142.

Uvod

Početči statistike (ako ne računamo statističke preglede podataka o broju umrlih, rođenih, zarazenih od neke bolesti, a koji se vode unatrag nekoliko stoljeća) su usko vezani uz početke Teorije vjerojatnosti, a možemo ih pratiti od pojave hazardnih igara sredinom 17. st.
Pojam vjerojatnosti se od početaka vezivao uz intuitivno bliskiji pojam relativne frekvencije.
Unatoč nepostojanju odgovarajućega matematičkog modela i neuspješnih pokušaja uvođenja aksioma, “naivnim pristupom” postignuti su značajni rezultati povezani s imenima Pascala, Fermata, Bernoullija i Laplačea.
A.N. Kolmogorov 1933. uvodi opče prihvačenu aksiomatiku u teoriju vjerojatnosti koja adekvatno reprezentira našu prirodnu predodzbu o vjerojatnosti nekoga događaja kao broju kojemu konvergiraju relativne frekvencije toga događaja kad se broj pokusa neograničeno (beskonačno) ponavlja.
Statistika je grana primijenjene matematike koja se počela masovno primjenjivati u različitim prirodnim i društvenim znanostima tek početkom 2. svjetskog rata.
Danas je statistika postala dio opčeg obrazovanja jer je čovjek izlozen situacijama u kojima mu je potrebno poznavanje nekih osnovnih statističkih pojmova i statističkog načina razmišljanja i to zbog praćenja stručne literature i medija, zbog deskripčije i analize podataka prikupljenih nekim istrazivanjem, zaključivanja iz konkretnog slučaja na opći zakon, zbog planiranja istrazivanja i eksperimenta, kao i zbog mnogih drugih zahtjeva kako svakodnevnog zivota tako i gotovo svih zanimanja današnjice.
...

Ključne riječi
Tekstualno Pretraživanje
Inv.br.
Info
Signatura
X1455
U čitaonici!
311 KOCEI spo
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306