Banner
Digitalna knjižnica

Filozof igra nogomet [zapisi 2010.-2011.]

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
2017
Naslov
Filozof igra nogomet [zapisi 2010.-2011.] / Viktor Žmegač. -
Impressum
Zagreb : Profil multimedija, 2011. -
Materijalni opis
238 str. ; 20 cm. -
ISBN
9789533193670

Ova se knjiga nastavlja na prethodnu veliku uspješnicu Viktora Žmegača SMS eseji: kratka esejistička forma te ležeran ton pripovijedanja, lišen profesorskog dociranja, čak i kad se govori o vrlo ozbiljnim temama.
I u ovoj knjizi povodi esejima vrlo su često vezani za zgode iz autorova svakodnevnoga života: to može biti knjiga koju autor upravo čita, neki novinski članak, društveni fenomen, popularna uzrečica, grafit zapisan na zidu... Stilska sloboda, literarnost iskaza i svjesno izbjegavanje strogoga znanstvenog diskursa omogućuju autoru da slobodno skače od teme do teme demonstrirajući svoju erudiciju na nepretenciozan i zanimljiv način.
Ovi su kratki esejizirani zapisi pisani po uzoru na slične knjige Benjamina, Adorna i Vateryja.
Na sažet i poentiran način nastaje forma kojoj najbolje pristaje naziv „sintetična proza˝.
U njoj se prepleću različiti tipovi diskursa (od kulturološkog razmatranja do aktualističkih zapisa o društvenim fenomenima suvremenog razdoblja).
No, ta je proza sintetična i u tom smislu što je zasnovana na jakim kontrastima između filozofske teksture i otkvačenih zapisa koji prizivlju atmosferu tramvajskih vožnji.

Od prethodne se ova knjiga razlikuje po tome što više nije dominantno fokusirana na zgode iz autorova djetinjstva, već obrađuje i događaje iz zrelijeg razdoblja; na svojevrstan način predstavlja intelektualnu autobiografiju.

Osobe
Autor teksta
Ključne riječi
Tekstualno Pretraživanje
Inv.br.
Info
Signatura
B1353
U čitaonici!
821.163.42-4 ŽMEGA fil
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306