Banner
Point d.o.o.

Utjecaj metodologije istraživanja objavljenih radova na procjenu učinaka alfa-blokatora u liječenju kroničnog prostatitisa/sindroma kronične zdjelične boli : sustavni pregled i meta-analiza : doktorska disertacija

Fakulteti, doktorske disertacije Vrsta gradje
Naslov
Utjecaj metodologije istraživanja objavljenih radova na procjenu učinaka alfa-blokatora u liječenju kroničnog prostatitisa/sindroma kronične zdjelične boli : sustavni pregled i meta-analiza : doktorska disertacija / Dino Papeš ; mentor Ana Jerončić. -
Impressum
Split : D. Papeš, 2019. -
Materijalni opis
117 listova : ilustr. ; 30 cm + 1 optički disk. -
Jezik
hrv, eng
Napomena
Na vrhu nasl. str.: Sveučilište u Splitu, Medicinski fakultet.
Bibliografija: listovi 74-92. - Summary: Impact of research methodology of published clinical trials on estimated effect size of alpha blockers in treatment of chronic prostatitis/chronic pelvic pain syndrome treatment.

Sažetak

Uvod: Kronični prostatitis/sindrom kronične zdjelične boli je čest, a alfa-blokatori su najčešće primijenjivana terapija, iako nije jasno jesu li učinkoviti.
Cilj je ovog sustavnog pregleda s meta-analizom bio istražiti učinkovitost alfa-blokatora na smanjenje simptoma kroničnog prostatitisa/sindroma kronične zdjelične boli u odnosu na pacijente koji su primali placebo, a preko smanjenja broja bodova na standardnim upitnicima prije i nakon intervencije.
Također, istraženi su uzroci visoke heterogenosti učinaka pronađene u prethodnim meta-analizama, kao i sigurnost primjene alfa-blokatora.

Materijali i metode: Pretražene su baze MEDLINE, Scopus i Cochrane Central Register of Controlled Trials kako bi se pronašli randomizirani kontrolirani pokusi koji su uspoređivali učinkovitost alfa-blokatora u smanjenju simptoma kroničnog prostatitisa/sindroma kronične zdjelične boli u odnosu na placebo, a pretraženi su i registri kliničkih istraživanja.
Standardizirana razlika aritmetičkih sredina korištena je kao veličina učinka, a zbog njene očekivane heterogenosti među studijama kao metoda sinteze korištena je meta-analiza slučajnih učinaka.
Heterogenost je procijenjena korištenjem Q i I2 statistike. Uz učinkovitost,
analizirane su i nuspojave alfa-blokatora.
...

Osobe
Autor teksta
Inv.br.
Info
Signatura
X2175
Dostupno
D 2019 PAP
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306