Banner
Point d.o.o.

Primarna zdravstvena zaštita

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
Naslov
Primarna zdravstvena zaštita / Mijo Šimunić, Ante Bartolić ; [crteže izradio Ivica Družek]. -
Impressum
Zagreb : Zavod za organizaciju u ekonomiku zdravstva. (Pazin), 1985. -
Materijalni opis
442 str. : ilustr. ; 24 cm. -
Uputnica
Jezik
Hrvatski

PREDGOVOR
Zahvaljujući razvoju prirodnih i tehničkih znanosti medicina se, osobito tokom posljednjih pedesetak godina, razvila u značajnu društvenu, stručnu i znanstvenu djelatnost, posebno razvijajući svoje brojne medicinske specijalnosti i subspecijalnosti.
U tom razdoblju došlo je do vrlo brzih društveno-ekonomskih, ekoloških i drugih prilika, koje su izmijenile uvjete i način života i ljudi.
Tim promjenama bitno je izmijenjeno zdravstveno stanje pojedinaca, zajednica i naroda.
Izmijenjene su potrebe u zdravstvenoj zaštiti, ali su istovremeno stvorene i različite mogućnosti za njihovo provođenje.
Zdravstvo koje je dobilo zamah u svom razvoju, s vremenom se sve više razvijalo na tehnološkim ostvarenjima.
Ono je svoje kapacitete gradilo u velikim urbanim središtima a u svom radu orijentiralo se na liječenje.
Istovremeno, zdravstvo nije svoje kapacitete dovoljno usmjerilo na preventivu.
Ovakvim trendom zdravstvo je u svom radu i razvoju postalo nedovoljno usmjereno prioritetima, udaljeno i nepristupačno, a time i neracionalno.
Korištenje zdravstvene zaštite u nekim zemljama poraslo je do zabrinjavajućih razmjera, dok u drugima ono ne može zadovoljiti ni esencijalne potrebe u zdravstvenoj zaštiti.
Ovakav razvoj zdravstvene zaštite i zdravstva u svijetu od ranih sedamdesetih godina zaokuplja pažnju brojnih subjekata izvan zdravstva i svjetske zajednice.
Počelo se govoriti o krizi medicine, zdravstva i zdravstvene zaštite.
U potrazi za novim zdravstvenim poretkom i reformom zdravstva u okviru Svjetske zdravstvene organizacije i u svijetu predložen je i prihvaćen koncept primarne zdravstvene zaštite.
Ona je zamišljena kao model za rješavanje potreba u zdravstvenoj zaštiti ljudi po mjestu njihovog života, rada i boravka; da se planira, organizira i provodi radom zdravstvenih i drugih radnika u zdravstvu uz aktivno sudjelovanje pojedinaca, obitelji i zajednica.
Takva zaštita morala bi biti orijentirana na prioritetne potrebe u zaštiti zdravlja, stati u funkciju napretka i razvitka i tako pridonijeti socijalnim i ekonomskim ciljevima društva u kome se razvija.
...

Osobe
Urednik
Ilustrator
Ključne riječi
Inv.br.
Info
Signatura
Odjel
S1207
U čitaonici!
614(075.8) ŠIMUN pri
JASMINKA
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306