Banner
Point d.o.o.

Uloga čimbenika stanične smrti, stanične proliferacije i diferencijacije tijekom razvoja udova u čovjeka : doktorska disertacija

Fakulteti, doktorske disertacije Vrsta gradje
Naslov
Uloga čimbenika stanične smrti, stanične proliferacije i diferencijacije tijekom razvoja udova u čovjeka : doktorska disertacija / Tina Bečić ; [voditeljica rada Mirna Saraga-Babić]. -
Impressum
Split : T. Bečić, 2018. -
Materijalni opis
79 listova : ilustr. u bojama ; 30 cm + 1 optički disk. -
Jezik
hrv, eng
Napomena
Na vrhu nasl. str.: Sveučilište u Splitu, Medicinski fakultet.
Bibliografija: listovi 62-77. - Summary.


SAŽETAK

Razvoj udova često se koristi kao model za istraživanje načina na koji genski izražaj određuje razlike koje se između pojedinih vrsta pojavljuju tijekom normalnog i poremećenog oblikovanja udova.
Usprkos mnogobrojnim istraživanjima provedenim na oblikovanju prstiju u pokusnih životinja, samo je nekoliko istraživanja analiziralo razvoj ljudskih udova ostavljajući tako ovaj problem nerazjašnjenim.
U ovoj je studiji razvoj ljudskih udova analiziran u serijskim histološkim rezovima 16 ljudskih zametaka starosti od 4. do 10. razvojnih tjedana, pri čemu su korištene imunohistokemijske metode te metode dvostruke imunofluorescencije i elektronske mikroskopije.
Statistički podaci analizirani su Mann-Whitney, Kruskal-Wallis i Dunnovims post hoc testom.

Posebna pažnja posvećena je razvoju prstiju, naročito čimbenicima koji su uključeni u njihovo razdvajanje i izduživanje.
Prostorni i vremenski izražaj istraživanih čimbenika važnih za kontrolu stanične proliferacije uključivali su biljega stanične proliferacije Ki-67 i antiapoptotsku bjelančevinu Bcl-2, kao i fibroblastne čimbenike rasta FGF8 i FGF2, njihov receptor FGFR1 te transkripcijske čimbenike MSX-1 i MSX-2.
Procesi apoptoze analizirani su primjenom čimbenika kaspaze-3, AIF, BAX, kao i čimbenika povezanih s apoptozom p19 i RIP5.
Apoptoza je dodatno dokazana TUNEL metodom.
...

Osobe
Autor teksta
Tekstualno Pretraživanje
Inv.br.
Info
Signatura
X2157
Dostupno
D 2018 BEČ
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306