Banner
Point d.o.o.

Izabrane pjesme i prilozi

Tekstualna građa, tiskana Vrsta gradje
2346
Naslov
Izabrane pjesme i prilozi / Đuro Sudeta ; [pjesme izabrao Dragutin Tadijanović ; predgovor Dubravko Jelčić ; priloge odabrao i knjigu uredio Ilija Pejić]. -
Impressum
Garešnica : Matica hrvatska, Ogranak, 1991. -
Materijalni opis
114 str. ; 20 cm. -
ISBN
86-7807-026-9
Jezik
Hrvatski
Napomena
Bibliografija / Ilija Pejić : str. 19-20.

O pjesnicima koji umru mladi obično se stvaraju legende.
Oko njihove ličnosti niču, pokatkad, priče slične mitovima, a o njihovu književnom djelu i najstroži kritičari često sude izuzetno blago, pripravni da im, zbog njihove prerane smrti, ponešto i progledaju kroz prste.
Duro Sudeta jedan je od naših pjesnika što su umrli veoma mladi. Živio je, kao i Dragutin Kette i kao Janko Polič Kamov, samo dvadeset i četiri godine - a to znači tri godine manje od Branka Radičevića.
On je svakako među onima hrvatskim književnicima koji su živjeli najkraće, ali,nipošto nije među onima koji su književnosti dali najmanje.
Pa ipak se oko njegova imena nisu nikada plele legende niti su mu kritičari uopće posvećivali mnogo pažnje, a još manje blagonaklone pažnje, izuzmemo li nekoliko kritičara iz kruga njegovih ličnih prijatelja.
Kao što je tiho živio, tiho je i umro, pa je i poslije smrti nastavio tiho osvajati čitalačku publiku, naročito mladu, nudeći joj svoju bolesnu mladost, svoje neispunjene životne čežnje i svoje nesavladane tjelesne boli u obliku jednostavnih, dirljivo iskrenih stihova.

Tekstualno Pretraživanje
Inv.br.
Info
Signatura
B1527
U čitaonici!
821.163.42-1 SUDET iza
Point d.o.o. - Vidovečka 56b, VARAŽDIN - Tel: 042/206 306